Foldynu s jeho tetováním by v roce 1945 rudoarmějci nejspíš zastřelili. Zeman by se měl inspirovat u Gustáva Husáka a abdikovat, vzkazuje přes PL aktivista Uhlíř

18.05.2018 16:32

ROZHOVOR Aktivista, marketingový poradce a zakladatel facebookové iniciativy Chceme demokratickou Ukrajinu Martin Uhlíř prý dlouho váhal, zda ParlamentnímListům.cz rozhovor poskytne. Nakonec se ale, jak napsal na svém facebookovém profilu, rozhodl vystoupit ze své sociální bubliny. Slovo dalo slovo a nad kávou na zahrádce jedné ze smíchovských kaváren redakci ParlamentníchListů.cz Uhlíř povyprávěl o tom, jak vidí svůj střet s Jaroslavem Foldynou, nebo proč obracel publikace o Miloši Zemanovi na veletrhu Svět knihy tak urputně, až ho nakonec musela vyvést ochranka. A došlo i na to, co si myslí o Vladimiru Putinovi, nebo proč by podle něj měl prezident Zeman odejít do politického důchodu. Uhlíř nám prozradil také, co má na ruce vytetované Jaroslav Foldyna. Rudoarmějci, jejichž památku uctíval začátkem května na Olšanech, by ho kvůli tomu v roce 1945 zřejmě rozhodně nešetřili.

Foldynu s jeho tetováním by v roce 1945 rudoarmějci nejspíš zastřelili. Zeman by se měl inspirovat u Gustáva Husáka a abdikovat, vzkazuje přes PL aktivista Uhlíř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktivista Martin Uhlíř

Anketa

Měla by ČR posílat víc vojáků na zahraniční mise?

8%
92%
hlasovalo: 17823 lidí

Setkáváme se zhruba týden po vašem incidentu s místopředsedou ČSSD Jaroslavem Foldynou kvůli příjezdu motorkářského klubu Noční vlci. Jak to hodnotíte s časovým odstupem? Šel byste do tak živelné formy protestu znovu? 

Ano, a nejenom já. Jsem přesvědčen, že i moji přátelé, kteří tam byli se mnou, že bychom do toho šli znovu všichni.

Takže za rok v to samé datum se při příjezdu Nočních vlků s Foldynou opět sejdete? Budete zase srážet hlavy?

Nevím. Je možné, že Noční vlci ještě přijedou. Co se týče Foldyny, tak jsem ale přesvědčen o tom, že ten už tam nepřijde. Myslím si, že ta poslední akce příliš nepřidala jeho image „geroje“, kterou si pracně buduje. 

„Vlky“ mnoho lidí obviňuje z podprahové propagandy. Je veřejným tajemstvím, že se jedná o organizaci blízkou ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Nicméně na té akci tvrdili, že pouze přijeli uctít rudoarmějce padlé při osvobozování Československa od hitlerovských vojsk v roce 1945…

Ale my jsme na té akci říkali totéž, že také uctíváme památku padlých ruských vojáků na našem území. Oni nemohli za své tehdejší velení a ani za to, že tu pak zavládlo čtyřicet let nesvobody.

Atmosféra byla mezi oběma tábory ale podle všeho „hustá“. A šlo o Noční vlky.  Vy jste například v Průhonicích poslance Foldynu konfrontoval s tím, co veřejně řekl šéf tohoto motorkářského klubu Zaldostanov jen dva týdny před vraždou opozičního ruského politika Borise Němcova. Naznačil jste souvislost...

Pamatuji si, jak jsem někdy v roce 2014 napsal na facebook, že by Boris Němcov byl skvělým příštím prezidentem Ruska. Napsal jsem u něj tehdy, že se nebudeme muset bát, že by se v čele této země snažil vyvolávat globální konflikt. Právě v té době totiž Němcov veřejně kritizoval útočnou válku vedení své země vůči de facto bratrské Ukrajině. No a v březnu 2015 pak došlo k situaci, se kterou jsem na Olšanech konfrontoval pana Foldynu. To znamená, že 14 dní před vraždou Borise Němcova se šéf Nočních vlků Zaldostanov ozval s tím, že ten, kdo bude kritizovat Putina, musí počítat s tím, že proti němu bude použito násilí.

Martin Uhlíř (Foto: Hans Štembera)

Vrazi Borise Němcova pocházejí z Čečenska a sedí v ruském vězení, ač totožnost člověka, který si od nich Němcovu vraždu objednal, stále tají. Existují pro souvislost mezi Zaldostanovým vyjádřením a smrtí Němcova nějaké důkazy?

Samozřejmě, že pro to důkazy nemám. Nemám důkazy k tomu, že například Putin přikázal šéfovi Nočních vlků, aby Němcova nechal sprovodit ze světa. Ale řekl bych k tomu jinou věc. Prezident každé země je prakticky odpovědný za to, jaké klima v té které společnosti nastavuje. Ruský prezident dlouhodobě nastavuje klima strachu, teroru, zastrašování. Připomeňme si, že v Ruské federaci byly za dobu vládnutí prezidenta Putina zavražděny snad více než tři desítky novinářů. Například novinářka Politkovská, která si dovolila Putina kritizovat za válku v Čečensku, byla zastřelena v den jeho narozenin. Samozřejmě i to může být jen náhoda.

Jenže já bych tu chtěl říci jednu věc, kterou se tak trochu obloukem vracíme i k našemu prezidentu Zemanovi. Podívejme se na to takhle, když český prezident Zeman při návštěvě Číny s ruským prezidentem vtipkuje na téma likvidace novinářů, tak to je věc, která by neměla být předmětem vtipu kohokoliv a už vůbec ne hlavy státu. No, a jestliže se tento člověk pak dokonce předvádí s napodobeninou zbraně a byť s úsměvem jakoby hrozí novinářům, nemůže se potom divit, když někdo na jeho adresu řekne, že coby prezident svými slovy k takové atmosféře přispívá. Obzvláště, když se podíváme na to, že v sousední zemi dojde přímo k zavraždění jednoho z novinářů.    

Zemana zjevně rád nemáte. Minulý víkend jste na knižním veletrhu Svět knihy protestoval proti tomu, že knihy o Miloši Zemanovi byly ve stánku nakladatelství Olympia vystaveny přímo vedle těch od Jaroslava Foglara, průkopníka skautských hodnot a jakéhosi etalonu mravnosti. Bylo to dramatické. Nakonec vás vyvedla ochranka…

Dopředu jsem opravdu nepředpokládal, že by mohlo dojít k takto vyhrocené situaci. V podstatě jsem tam šel jako návštěvník na výstavu o Rychlých šípech, protože jsem svým dvěma klukům vyprávěl, že pana Jaroslava Foglara, kterému se přezdívalo Jestřáb, jsem měl možnost, když mi bylo 11 let, poznat. Tehdy se tomu sice nemohlo říkat skaut, ale byla to beseda s naším turistickým oddílem. Já jsem tehdy dal Jestřábovi svého ježka v kleci, což byla taková moje největší vzácnost. Tím chci jenom říct, že Foglar je moje srdeční záležitost, takže na výstavu o Rychlých šípech jsem se moc těšil. Jde i o to, že v tom stánku byla výstavka osobních věcí pana Foglara, jeho skautského klobouku a dalších osobních věcí. K tomu tam ale byla i historická vydání příběhů Rychlých šípů. A v situaci, kdy jsem viděl, že těsně vedle těchto věcí jsou vidět knihy s Milošem Zemanem na titulní straně, tak jsem proti tomuto začal nahlas protestovat.   

 Co byste udělal, kdyby se tady před vámi nyní Zeman objevil?

Prezident Zeman byl zvolen demokraticky a je to český politik. Kdyby se tady teď náhodou objevil, tak bych asi vyslovil verbální nesouhlas. Řekl bych tedy například větu: Pane prezidente, nesouhlasím s tím, co děláte.

Přál byste něco Miloši Zemanovi?

Já nikomu nic zlého nepřeji. V případě pana prezidenta Zemana bych mu přál asi hodně zdraví. A když jsme u toho, tak si myslím, že by jeho zdraví prospělo, kdyby následoval politický krok Gustáva Husáka a abdikoval. Koneckonců Husákovu biografii nedávno pan prezident doporučoval divákům v pořadu pana Soukupa, jehož je pravidelným hostem. Já si upřímně myslím, že by to Zemanovi skutečně zdravotně pomohlo. Prezidentská funkce musí být náročná pro kohokoliv, natožpak pro člověka, který přece jenom nemá zdraví v nejlepším stavu. Já se ale domnívám, že lidé v nejbližším okolí pana prezidenta, mu tuto skutečnost nikdy neřeknou. Naopak se dle mého budou ze svých zištných důvodů snažit Zemana udržet ve funkci co nejdéle. Oni na jeho zdraví nemyslí, ale jen na své vlastní egoistické, zištné zájmy. 

Na Světu knihy jste ale Miloše Zemana nešetřil. Označoval jste ho za velezrádce. To je teď tak trochu aktuální, jelikož skupina senátorů kolem hnutí STAN připravuje na prezidenta ústavní žalobu právě za velezradu. Proč velezrada?

Pan Zeman dle mého propaguje násilí, a to nejenom ve verbální rovině. Dokonce je znám případ, kdy člověk z jeho nejbližšího okolí, pan Srba, byl odsouzen v případu přípravy vraždy novinářky Sabiny Slonkové. A to je ještě případ z doby, kdy byl pan Zeman premiérem této země.

Velezrada prezidenta republiky je právně definována poměrně úzce…

Ano, u velezrady je to samozřejmě složitější. Nicméně podle mne, a nejenom podle mne, ale i podle názoru spousty lidí včetně osob s právnickým vzděláním, pan prezident dlouhodobě jedná proti zájmům občanů této země. A když pan Zeman řekl, že se nebude zpovídat v Senátu, dnes jsem zaznamenal jeho vyjádření, a že jej Senát nevolil a že se bude zodpovídat třem milionům lidí, kteří jej volili, tak já bych na to řekl, že skutečně pan prezident Zeman nejedná ani v zájmu těchto svých voličů.

Proč?

Naposledy to ukázala například kauza novičok. Když si vezmete posloupnost akcí prezidenta Zemana a následná vyjádření představitelů ruského režimu, kteří se Zemanových slov o tom, že novičok byl vyráběn v Česku, hned chytli a zneužili je, tak je z toho najednou poznat, že to bylo dopředu připravené.

Jako, že byli Rusové a Zeman domluveni?

Tak samozřejmě se jedná jen o mou hypotézu. Není to ale jediný případ. Další podobnou věc jsem zaznamenal krátce poté, co Rusové tvrdili, že ti zelení mužíčci na Krymu byli jejich vojáci na dovolené. Oni to totiž Rusové přiznali asi až po roce, že na Ukrajinu poslali svoje vojáky. A tehdy upoutal Miloš Zeman mou pozornost tím, že nejdřív přirovnal vpád neoznačených ruských vojáků na Ukrajinu k něčemu srovnatelnému s okupací Československa v roce 1939. Jenže posléze Zeman otočil, a to když tímto výrokem na sebe připoutal pozornost západních médií. Poté začal mluvit stejně jako Kreml.

Martin Uhlíř (Foto: Hans Štembera)

Zeman a Foldyna, nemáte je rád. Co mají podle vás společného?

Myslím si., že jsou oba inteligentní. Nicméně podle mne vědomě využívají nepravd ve svůj vlastní prospěch. Jako příklad bych si vzal pana Foldynu a to, co prohlásil naposledy v pořadu České televize 168 hodin, kde za sebou uvedl v řadě několik lží. Například tedy, že nedávnou studentskou stávku spoluorganizovala vnučka pana Drahoše. Takže tento člověk si není dopředu schopný zjistit, zda to, co říká je, či není pravda, a Česká televize pak musí jet za panem Drahošem a zeptat se ho, jestli má vnučku, přičemž on jim řekne, že ji nemá.

On se za to omluvil na facebooku…

No dobře, ale to byla jen jedna z nepravd, které pronesl. Další byla, když prohlásil, že čeští novináři jsou všichni zaplacení nebo proradní. Jak je možné, že to říká? No on má totiž poslaneckou imunitu. Takže tento pán má sice na kameru před svými příznivci velké svaly. Jenže činí tak proto, že má poslaneckou imunitu a svá vyjádření zřejmě schovává za politický názor.

Podle mého názoru by ale prezident republiky a dokonce ani poslanec neměli pronášet nepravdy. A opakuji, že pokud tak činí opakovaně a třeba třikrát během deseti minut, tak to svádí k myšlence, že to dělá záměrně. 

Když jsem s vámi mluvil po telefonu, zmiňoval jste nějaké tetování, které má Jaroslav Foldyna na předloktí a které by mohlo být „problematické“. O jaké tetování jde?

Pan poslanec Foldyna má na pravém předloktí tetování s heslem srbského paramilitantního nacionalistického sdružení Četnici. Pokud by pan Fodlyna v roce 1945 vítal rudoarmějce s tímto tetováním, tak by jej příslušníci Rudé armády patrně zastřelili. A to proto, že Četnici od roku 1942 kolaborovali jak s fašistickou Itálií, tak s nacistickým Německem v boji proti antifašistickému odboji.

Myslíte, že Foldyna neví, co si nechal vytetovat?

Vyloučit to nemohu. Ale vzhledem k tomu, že pan Foldyna v poslední době, minimálně tedy v té reportáži pořadu ČT 168 hodin ukázal, že jeho vztah k pídění se po pravdě a ke kritickému myšlení je diplomaticky řečeno velmi vlažný, tak bych možná panu poslanci, který tam na mě ze vzdálenosti těch pár milimetrů křičel „negůgluj, negůgluj, negůgluj“, doporučil, aby gúgloval a své zdroje ověřoval. A možná by mohl rovnou zajít i na nějaké školení ke kritickému myšlení. Potom by třeba své chování přehodnotil.

Foldyna posléze k incidentu natočil video z posilovny, kde pravděpodobně po boxerském tréninku vysvětluje, že je vlastenec. Naopak Noční vlci bývají označování ruskými nacionalisty. Jak vidíte rozdíl mezi vlastenectvím a nacionalismem vy? 

Já ten rozdíl vidím v tom, že vlastenci, skuteční vlastenci mají rádi svou vlast, ale zároveň to neznamená, že by neměli rádi nebo nenáviděli příslušníky jiných národů. Otázka vlastenectví a nacionalismu byla aktuální například i k tomu, co se dělo na Ukrajině v době majdanu. Říkám to proto, že samozřejmě, že na Ukrajině v té době došlo k věcem, které se mi nelíbí a proti kterým jsem protestoval.

Martin Uhlíř (Foto: Hans Štembera)

Například?

Například, že v samotném počátku majdanu ukrajinský parlament vyhlásil zákaz ruštiny jako úředního jazyka a to jsem tehdy, byť jsem podporoval majdan, kritizoval. Oni to posléze stáhli, ale i tak to byla velká chyba. Svět prostě není černý a bílý, je to jako bychom říkali, že všechno ruské je špatné a všechno ukrajinské je dobré. Takovýmhle dělením bychom nahrávali autoritářským vůdcům k tomu, aby vymývali mozky svým občanům. Podívejme se například na volební preference prezidenta Putina v roce 2013. Prudce mu tehdy padaly kvůli zhoršující se životní úrovni jeho obyvatel. A on se tehdy rozhodl, že musí učinit něco na to, aby se udržel u moci a také lidi ve svém nejbližším okolí. Zkrátka, proto pak rozjeli válku proti řekněme svému bratrskému národu Ukrajině. Je i vidět, s jakým několikaměsíčním předstihem před touto akcí se do éteru dostávala slova jako ukrajinská vláda, fašismus a podobně. Už v listopadu 2013, tedy čtyři měsíce před nelegální anexí Krymu a vysláním speciálních agentů na východ Ukrajiny, Kreml rozjel propagandistickou mašinérii, spojení o fašistickém převratu na Ukrajině placeném Západem a podobné nesmysly.  

Ale byla to i další slova namířená proti Západu, ve smyslu, že Evropa, Západ a Spojené státy jsou vlastně zkažené. A to představuje jakýsi signál ruské společnosti, že nemá smysl usilovat o svobodu a demokracii, protože například evropští politici působí zženštile a tak podobně. Vlastně se v tomto ohledu jedná o jakési pomyslné podrývání obrazu Západu v očích ruských občanů. Pak se nám tu ale nabízí poměrně zajímavá otázka, proč tedy nejvyšší ruští představitelé nechávají své děti studovat na Západě, když je tak zkažený? Vidím tam takový rozpor.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…