Gazdíkovec z Krkonoš: Cpát miliardy do nemocnic a neopravit silnici, to je bolševické

23.05.2013 20:59

ROZHOVOR Na Slovensko nemusíme exportovat český nacionalismus skrze Livii Klausovou, mají dost svého. Myslí si to královéhradecký předseda Starostů a nezávislých Miroslav Sazeček. Chování prezidenta Zemana se mu zdá podivné a jako nedospělé vidí i protesty studentů proti komunistům, když sami nešli k volbám. Mimo jiné v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že na důchod si v žádném z pilířů nešetří.

Gazdíkovec z Krkonoš: Cpát miliardy do nemocnic a neopravit silnici, to je bolševické
Foto: stan
Popisek: Miroslav Sazeček

Nejdříve k aktuální otázce, co říkáte k postoji prezidenta Miloše Zemana ohledně jmenování Martina C. Putny profesorem a jeho zdůvodnění?

Ochrana akademických svobod je pro mě osobně důležitá, takže chování prezidenta Zemana je podivné. Budu k němu milosrdný, je to prezident, ale jde prostě o podivné chování.

Takže jeho důvody narážející na Putnovy postoje k homosexualitě nepovažujete za vhodné?

Důvody jsou nedostatečné, prezident by ho měl jmenovat bez dalších vytáček a způsob vyústění je ponižující jak pro ministra školství, tak pro Putnu. Bude jmenován, v uvozovkách, v podhradí.

Není to dost důstojné přijetí?

Důstojné… Myslím, že ne. Vždycky jsem si Miloše Zemana vážil, ale dnes se posunul někam jinam. Nemyslím to však zle. Nesouhlasím také například s vysíláním bývalé první dámy Livie Klausové na Slovensko - tím dojde k posilování a exportování českého nacionalismu tam, kde mají dost slovenského.

Spoříte si v některém z pilířů důchodové reformy?

S reformou v principu souhlasím, ale vzhledem k tomu, že mám dohromady šest dětí, počítám i s jejich pomocí ve stáří. Sám si na splátky pořizuji nemovitost, kterou budu pronajímat a tak řeším svůj důchod. V současné době musí být nějaké spoření se spoluúčastí lidí, ale to nás určitě nezachrání. Pro děti by mělo být něco víc, větší motivace. 

Má smysl uzavírat nyní smlouvy a začít spořit na důchod v pilířích, když s příštími volbami může být reforma prakticky smetena levicí ze stolu?

Máte pravdu, ale jak to chápu já, jde o spoření na delší časové období. Jinak je to samozřejmě neschopnost obou vládních stran se dohodnout na nějaké reformě. Nynější takzvaně tři plus jedna mi nepřijde fér a není ani příliš motivující. Klidně bych byl pro odvážnější verzi reformy pět plus jedna, ta ale ze zástupných i politických důvodů neprošla. Až lidé odhlédnou od toho povrchního vidění, budou mít třetinu nebo čtvrtinu důchodového platu. Myslí krátce na dva dny dopředu a nezajímá je, co děti. Já sám považuji reformu za celkem mírnou.

Jak vnímáte vládu Petra Nečase, která už delší dobu čelí různorodé kritice?

Já jsem velkým příznivcem Karla Schwarzenberga a stejně jako on říkám, že umělecký dojem je hrozný. Když se tím člověk zabývá jen na povrchu, může z toho být zhnusen. Může mít výhrady k zadlužování a myslet si, že reformy nebyly potřeba, a to je umělecký dojem. Ale fakticky jsou potřeba. Jsem si vědom, že prorůstová politika něco stojí. Když investuji deset miliard korun do aktivní politiky státu, musím s tím počítat. Více, než k vládě Nečasově, mám výhrady k vládě předchozí za Mirka Topolánka. Tehdy se ani v době hospodářského růstu nešetřilo, spíše naopak.

Měli by Starostové a nezávislí i v budoucích volbách spolupracovat s TOP 09?

Určitě bychom měli spolupracovat s TOP 09. Jako předseda jsem pro a také do budoucna bychom měli společně pracovat v koalici, pokud se třeba dostaneme do Parlamentu nebo vlády. Navzájem se kultivujeme a obrušujeme názory, je to obousměrně přínosné.

Poslední krajské volby ukázaly sílící levicové strany, myslíte si, že by případná vláda komunistů a sociálních demokratů byla pro Českou republiku hrozbou?

Zasloužíme si takovou vládu, jakou si zvolíme. Studenti sice byli oprávněně stávkovat proti členům KSČM ve vedení kraje, ale v krajských volbách jich příliš mnoho nevolilo. Aspoň k těm volbám měli přijít. Někomu nadávat a zároveň tvrdit, že byl demokraticky zvolen, zatímco sám k volbám nepřijdu, to je nedospělé. Moje řešení je nenadávat, ale soupeřit. Porazit je demokraticky ve volbách, to je řešení.

Je zvláštní, že zrovna komunisté mají na starosti školství, když na něm mají historicky velký dluh. Někde už komunistické radní odvolali. Z principu je české školství historicky poškozené, i když na komunistickou radní Královéhradeckého kraje (Táňa Šormová, pozn. red.)  jsem slyšel jen dobré reakce. Nejsem zase tak radikální, abych si nedokázal představit, že radní může být dobrá, proč by ne?

Jak hodnotíte koalici ČSSD a KSČM v Královéhradeckém kraji?

Obecně je to tak, že oni čtyři roky pouze udržují stav. Nic se neděje ve školství a se školami je potřeba něco dělat. V sociální oblasti se udržuje několik sociálních ústavů, což je bohulibá věc, netvrdím opak, avšak když někdo začne křičet, tak se tam nalejí peníze.

Dnes (čtvrtek 23. května, pozn.red.) vlastně zrušili tendr na náchodskou nemocnici (miliardový projekt kraje na stavbu čtyř nových budov s vyšetřovnami, operačními sály a lůžky, který blokoval Antimonopolní úřad, byl také terčem kritiky kvůli chybám při práci s finanční dotací Evropské unie, opozice kritizovala jeho rozsáhlost, pozn. red.), takže bych byl opatrný.

Nejsem proti samotné rekonstrukci zdravotnického zařízení, ale není možné do toho dát miliardu korun a neopravit ani kilometr silnice. Takhle se politika dělat nedá, nebo dá, ale je to takové bolševické.

Miroslav Sazeček se narodil 10. srpna 1956. Vystudoval SPŠ strojní v Ústí nad Labem a po té mechanizační fakultu VŠZ v Praze. Pracoval v zásobování, hotelnictví i logistice až do roku 2004, kdy se stal starostou obce Strážné, kterým je dosud. Zároveň je předsedou Starostů a nezávislých v Královéhradeckém kraji. Je ženatý a má šest dětí. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…