George Bush je válečný zločinec a USA podporují parchanty. A podivnosti okolo pádu Dvojčat 11. září… Huml promlouvá bez obalu i o „konspiračních teoriích“

02.09.2016 9:56

15 LET OD 11. ZÁŘÍ Poslanec ČSSD Stanislav Huml říká, že konspirační teorií byl svého času i dnes prokázaný fakt, že v roce 1938 si Němci zapálili Říšský sněm sami. George Bush by měl být za své chování v Bílém domě postaven před mezinárodní soud. Vývoz demokracie pomocí bomb a vražd politiků nevede dle něj k ničemu jinému než k chaosu.

George Bush je válečný zločinec a USA podporují parchanty. A podivnosti okolo pádu Dvojčat 11. září… Huml promlouvá bez obalu i o „konspiračních teoriích“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Huml

Připomínáme si 15 let od útoku na americká Dvojčata. Jak hodnotíte americké vojenské a politické intervence na Blízkém východě po 11. září 2001? Jsou na tom dotčené země Blízkého východu nyní lépe? Jsou tyto země více prosperující, stabilnější je tam více bezpečno a podařilo se omezit islamismus a terorismus?

Bohužel situace v Afghánistánu, Iráku a v Libyi ukazuje, že vývoz demokracie pomocí bomb a vražd politiků nevede k ničemu jinému než k chaosu. Je při tom pošlapáváno právo národů na sebeurčení a rozhodování o tom, kdo ve státech bude vládnout patří výhradně obyvatelům. Akce bez souhlasu OSN se mají nazývat pravými jmény jako válečné zločiny a pachatelé trestáni před mezinárodním soudem. Problémy by měli mít Bush mladší i Blair. Sever Afriky a Sýrie je v rozvalu a díky tomu je Evropa zaplavena tisíci migrantů. Kvete terorismus a mnozí pozůstalí mají důvod nenávidět Západ.

Co si myslíte o takzvaných konspiračních teoriích o 11. září? Věříte oficiální verzi americké administrativy? I oficiálně se například mluví o vlivu osob blízkých saúdské královské rodině... Ale verzí je více. Jak to podle vás bylo?

Jak to bylo, je otázka, kterou si kladou i pozůstalí. Konspirační teorií byl svého času i dnes prokázaný fakt, že v roce 1938 si Němci zapálili Říšský sněm sami, aby měli důvod zaútočit na Polsko a vyvolali tím druhou světovou válku. Přemýšlet nad událostmi tohoto typu je nutné. Inteligentní lidé proto shromažďují informace a přemýšlejí, hledají odpovědi na otázky.

Anketa

Která politická strana se dle vás nejrozumněji staví k otázce migrace?

1%
5%
11%
1%
0%
61%
0%
0%
0%
2%
1%
hlasovalo: 19513 lidí

Vysvětlení proč spadla budova Světového obchodního centra č. 7 je vágní a neuvěřitelné. Architekti se přou o pádu Dvojčat, je to první ocelová konstrukce na světě, která spadla volným pádem zhroucením do sebe po požáru několik hodin po nárazu letadel. Mnoho náhod bylo prokázáno kolem akcí stíhačů a velení NORAD, když reagovali se zpožděním, protože náhodou probíhalo cvičení s identickým tématem. Dodnes nejsou zveřejněny záběry z kamer kolem Pentagonu, které musely zachytit letící objekt, který do budovy narazil.

Místo útoku na Saúdy – viz odtajněnou zprávu Kongresu – následoval útok na Afghánistán. Připomínám si při té příležitosti citát Sokratův: „Demokratické zřízení doplatí na to, že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých a demokracie jim to dá. Mladí budou chtít práva starých, ženy budou chtít práva mužů a cizinci budou chtít práva občanů, a demokracie jim to dá. Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce a demokracie jim to umožní. A až zločinci demokracii nakonec ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede nejhorší monarchie anebo oligarchie.“ 

Co byste vzkázal Georgi Bushovi a takzvaným neokonzervativcům? Co měl americký prezident po 11. září dělat? A do jaké míry Bush věci aktivně ovlivňoval a do jaké míry byl jen loutkou nějakých skupin?

Bush by měl být za své chování v Bílém domě postaven před mezinárodní soud. Zatím ho odsoudil jen soud v Malajsii. 

Pokud bylo 11. září způsobeno lidmi napojenými na Tálibán, intervence v Afghánistánu by mohla mít ospravedlnění. Ale co intervence v Iráku, kde byl Husajn, sekulární diktátor, jehož vazby na 11. září se neprokázaly?

Ihned po útoku bylo umožněno bohatým Saúdům opustit USA. Ještě se kouřilo z trosek a už svět znal, kdo je pachatel. S odstupem času vidím, že výsledkem byl šok obyvatel nejen USA, ale celého světa, že je něco takového vůbec možné provést v nejmocnější zemi světa. Bezpečnostním strukturám před nosem. Občan přijal zpřísnění zákonů a vládnutí se stalo pohodlnějším. Čím víc konspiračních teorií, tím lépe. Představa, že by do této hromadné vraždy v centru státu byla zapojena vlastní vláda svou pasivitou, nebo snad probůh aktivitou, tomu přece nelze uvěřit. Měli volnou ruku, lidé volali po pomstě a dali vládě zelenou pro intervenci do Iráku. Nikdo neprotestoval.



Za Obamy přišlo arabské jaro. Pád Kaddáfího, občanská válka v Sýrii, Muslimské bratrstvo u moci v Egyptě, i když dočasně. Jak arabské jaro hodnotíte?

Spojené státy chtějí být světovým četníkem, ale jejich činnost tomu nenasvědčuje. Od čeho máme OSN? Intervence v cizích státech jsou podle mezinárodního práva možné jedině se souhlasem legitimní vlády nebo s mandátem OSN. Podporovat opozici zbraněmi? Vyrábíte z nich teroristy. Ve výsledku pak jsou zbraně nasazovány i proti vám. USA se to stalo několikrát.

Nejvíc mne fascinuje, jak jsme ochotni podporovat parchanty, protože jsou to naši parchanti. Neslyšel jsem slovo kritiky na režim v Saúdské Arábii. Práva žen? Už byly povýšeny z věci na zvíře. Viděl jsem fotky ze Sýrie – sekulární stát. Lidé vzdělaní. Libye před pádem Kaddáfiho měla bezplatné zdravotnictví, stavěly se byty pro mladé, měl plány na zavlažování severu Afriky. Byly tyto režimy srovnatelné se Saúdskou Arábií?

Projekt pro nové americké století, což je think tank amerických neokonzervativců se sídlem ve Washingtonu, který byl založen na jaře roku 1997 jako vzdělávací nezisková organizace Williamem Kristolem a Robertem Kaganem, říká, že americká vůdčí úloha je dobrá pro Ameriku a dobrá pro svět. Dánský expremiér a bývalý generální tajemník NATO z let 2009 a 2014 Anders Fogh Rasmussen ve svém videu na Facebooku řekl, že svět potřebuje četníka a tímto četníkem by měly být USA. To jste již zmínil. Co si o tom myslíte?

Četník se chová podle pravidel a práva. Pokud ne, je stíhán za zneužití pravomocí. Tady se za potřebu četníka schovává chování v rozporu s mezinárodním právem, vměšování do vnitřních záležitostí jiných států a vyvolávání chaosu, v kterém se dobře krade. 

Jaký přístup by podle vás měla americká administrativa zaujmout k dění na Blízkém východě?

Uznat Palestinu, nepodporovat zbraněmi opozice, a tedy přestat vyzbrojovat teroristy. Pomoci humanitárně lidem trpícím válkou. Za ropu dodávat technologie na úpravu mořské vody, budovat v oblasti elektrárny a technologicky pomoct zemědělství. Dát tam lidem práci a naději na lepší budoucnost. A nejen administrativa USA, ale i Evropy. 

Z hlediska stability Blízkého východu bylo by lepší, kdyby vyhrál Trump, nebo Clintonová?

Obávám se, že neexistuje dobrá volba. Clintonová znamená jistý konflikt s Ruskou federací. Trump je nevyzpytatelný. Jeho vyjádření zní hezky, ale nevěřím v jejich plnění. 

Jak hodnotíte současnou úlohu Ruska na Blízkém východě?

Nevidím rád letadla s bombami nad hlavami civilních obyvatel. Uznávám však, že jsou v Sýrii se souhlasem legitimní vlády a potírají teroristy.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…