Hejtman Zimola: Myslím, že i po letech v politice jsem zůstal normální…

12.02.2012 12:47

ROZHOVOR Hejtman Jihočeského kraje je dlouhodobě jedním z nejpopulárnějších zástupců sociální demokracie. ParlamentnímListům.cz odpovídal jak na profesní dotazy, tak na otázky týkající se jeho soukromí.

Hejtman Zimola: Myslím, že i po letech v politice jsem zůstal normální…
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Jihočeský kraj se, pane hejtmane, nevzdá projektu na rekonstrukci a modernizaci českobudějovického letiště, i když přišel o dotaci 413 milionů korun. Jak budete nyní postupovat, již máte strategického partnera?

Pro nás bylo nedoporučení Evropské komise velkým překvapením. Samozřejmě jsme již v průběhu druhé poloviny loňského roku zaznamenávali signály, že Evropská komise je pod soustředěným tlakem odpůrců tohoto našeho projektu, ale stále jsme doufali, že zvítězí zdravý rozum a opravdová vůle EU podporovat smysluplné projekty. Že se tak nestalo, vidím jako ostudné pro orgány EU, které si uzurpují právo bez odborné argumentace rozhodovat o bytí a nebytí Jihočechů. My nyní musíme nejen výrazně přehodnotit podobu projektu, neboť je zřejmé, že se na něm bude kraj a město Č.Budějovice podílet významně více, než jsme zamýšleli. Z druhé strany nám to dává možnost odhlédnout od předkládaných vizí a stanovit si skutečné priority, které povedou ke zřízení veřejného mezinárodního letiště v Č.Budějovicích. V této souvislosti je korektní říci, že proces vyhledávání strategického partnera bude probíhat i s ohledem na právní analýzu, kterou si necháváme zpracovat.

Ekologičtí aktivisté bojují proti zamýšlené stavbě lanovky na šumavský vrch Hraničník ve Vašem kraji. Jak celou situaci vnímáte, jaké kroky budou následovat?

Správně říkáte, že bojují nikoli ekologové, ale ekologičtí aktivisté. To jsou zpravidla lidé, kteří svůj tak zvaný odborný názor povyšují nad jakýkoli jiný skutečný odborný názor a neváhají k jeho prosazení použít jakékoli metody. To je i příklad lanovky z Klápy na Hraničník, kde aktivisté neustále veřejnosti předkládají smyšlenky a vyvolávají v lidech pocit, že se jedná o krádež Národního parku. Není to tak. Snažíme se naopak skloubit veřejný zájem a zájem místních lidí o práci a pracovní příležitosti se zájmem o ochranu přírody. Národní park Šumava je pro nás skutečně cennou známkou a jsme si vědomi potřeby jej chránit. S ekologickými aktivisty se ale rozcházíme v mnohém – ve způsobu ochrany, pojetí zdravého lesa a rozsahu tzv. divočiny. Ale zpět k lanovce.

Není bez zajímavosti, že již někteří bývalí ministři životního prostředí připouštěli variantu dopravy turistů na rakouskou stranu Šumavy prostřednictvím lanovky a správně argumentovali neekologickou automobilovou dopravou po stávajících objízdných komunikacích. To, že se dnes k lanovce staví odmítavě, připisuji jejich současné situaci a nemožnosti na projektu finančně participovat. Ale možná kdyby investor nabídl všem, kdo jsou dnes proti, nějaké všimné na jejich činnost, dočkali bychom se stejné změny názoru, jako v mnoha jiných projektech. Jihočeský kraj plně podporuje další kroky vedoucí k výstavbě lanovky s tím, že je nepřijatelné, aby pod ní v cenných územích vedla sjezdovka běžných parametrů. Je ale nezbytné z bezpečnostních důvodů počítat s tzv. evakuační sjezdovkou. Snad zvítězí zdravý rozum nad prapodivnými zájmy nejrůznějších aktivistů.

Post vicehejtmana opustil ministr Martin Kuba (ODS). Došlo k nějakým změnám v rámci koaliční dohody? Představíte nám jméno nového vicehejtmana?

Nově zvoleným prvním náměstkem jihočeského hejtmana se na prosincovém jednání krajského zastupitelstva stal dosavadní radní pro kulturu ing. František Štangl. Protože jsme jako sociální demokraté požadovali, aby po odchodu Martina Kuby došlo z důvodu rozběhnutí některých do té doby stagnujících projektů k výrazné dynamizaci, přibral si kolega Štangl ke svým kompetencím ještě evropské projekty a projekty přeshraniční spolupráce. 

Rozvádíte se se svou dlouholetou partnerkou (psali jsme ZDE). Nebojíte se odlivu hlasů a ztráty popularity v nadcházejících krajských volbách? Přeci jen, v jiných zemích rozvrácení rodiny vliv na „body od voličů“ má…

I hejtman je člověk jako každý jiný. I on má svůj soukromý život a právo, aby jej mohl žít svobodně. Rozumím společenské poptávce, proto jsem se ke změně vztahu veřejně přihlásil a předpokládal jsem, že tím uspokojím „veřejný zájem“. Má-li někdo snahu stále znovu a znovu otevírat záležitosti, které nijak nesouvisí s výkonem mé funkce, svědčí to cosi více o něm, než o mně. Mimochodem, přesvědčil jsem se, že ti nejvíce kříčící, kritizující a moralizující mají, jak už to bývá, ve svých osobních vztazích pořádný nepořádek a jsou svým způsobem osobně nešťastní. Abych ale odpověděl na Vaši otázku – bude-li mě někdo soudit na základě článků z bulváru a nikoli na základě práce, kterou jsem odvedl a odvádím, nic s tím neudělám, a proto mě to netrápí a nemohu z toho ani mít strach.

Ohlédnete-li se zpátky, z čeho máte za tři roky na hejtmanství největší radost?

Když jsem nastupoval po hejtmanu Janu Zahradníkovi, nebylo to jednoduché. Snad jsem ale spolu se svými kolegy Jihočechy přesvědčil, že své práci i díky předchozím komunálním zkušenostem rozumím a jsem ji schopen vykonávat ve prospěch většiny obyvatel kraje. A přitom, i po letech ve vysoké politické funkci, zůstat normální. Jsem rád, že si můžu jít sednout s kamarády do restaurace a popovídat si s nimi o normálních věcech, nijak s politikou nesouvisejících. Mám radost, že si zachovávám odstup od formalit a stojím pořád oběma nohama na zemi, což mi dává možnost lidem opravdu rozumět a nebýt vzdálen jejich skutečným problémům.

Slyšel jste již někdy o serveru ParlamentníListy.cz a co říkáte na jeho služby (profil hejtmana Zimoly ZDE)?

Parlamentní listy sleduji a oceňuji aktuálnost příspěvků. Přeji mnoho dalších spokojených čtenářů a uživatelů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…