Herec Pavel Nový v ráži: Zeman je slouhou Ruska. Já podporuji Horáčka na Hrad. Okamura? To je magor

02.12.2017 10:20

ROZHOVOR Herec Pavel Nový je přesvědčen o tom, že vznikající vláda Andreje Babiše ve Sněmovně nakonec důvěru získá. „Pokud si soudruh Babiš koupí hlasy těch dvou partají, s nimiž už prosadil jiné věci, tak nakonec bude mít zelenou,“ tvrdí. Podle něj šéf hnutí ANO s největší pravděpodobností obviněn nebude, jelikož jej Sněmovna ke stíhání nevydá. „Vždyť už teď je patrné, jak je to ve Sněmovně rozděleno, navíc když jsou šéfové některých výborů komunisti...,“ říká. A náklonnost Miloše Zemana k Rusku? „Zeman je Rusku prostě zavázaný a je jejich slouhou,“ je přesvědčený herec a dabér, který se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz nebývale zahloubal i do temných zákoutí dějin...

Herec Pavel Nový v ráži: Zeman je slouhou Ruska. Já podporuji Horáčka na Hrad. Okamura? To je magor
Foto: ceskatelevize.cz
Popisek: Herec Pavel Nový

Co říkáte na aféru v anketě Český slavík, v níž kvůli skupině Ortel, která prý porušila pravidla fair play, Kabáti vrátili zlatého slavíka a Michal David stříbrného?

Vůbec nevím, o co tady v tomto sporu jde a ani mne ten problém nijak výrazně nezajímá.

Ale určitě vnímáte to, jak se „skládá“ menšinová vláda Andreje Babiše. Jak se díváte na dohady o tom, kdo vládu nakonec ve Sněmovně podpoří a kdo jí vysloví důvěru?

To je podle mne jen taková hra, která zřejmě skončí tím, že tahle vláda bude mít nakonec zelenou – pokud si soudruh Babiš koupí hlasy těch dvou partají, s nimiž už prosadil jiné věci. Pokud ale důvěru nezíská a pokud Piráti nedostanou rozum a nepřestanou koketovat s tím, že by mohli být součástí vlády budoucí, pak už i já ztratím zcela důvěru v politiky, která již byla beztak slabá. Ale budou prezidentské volby, tak se to zase trošku zakecá... Uvidíme, jestli soudruh Zeman vyhraje hned v prvním kole, kde jsou všichni nahraní, protože lidi, kteří dali hlas ANO, tak teď budou samozřejmě hlasovat i pro Zemana. No a proto je třeba, aby ti, co k volbám jinak nechodí, tentokrát k volbám šli, aby to dopadlo o trochu líp.

Jak vás tak poslouchám, tak Miloši Zemanovi zřejmě nefandíte, že?

Nikdy jsem mu nefandil! Mé sympatie měl zhruba do té doby, než se stal premiérem vlády, která podepsala tzv. opoziční smlouvu, a od té doby už mu nefandím. Protože to období je jedno z nejhorších období české politiky od roku 1989 – tam je zaděláno na všechno zlo.

A co ti ostatní prezidentští kandidáti? Michal Horáček, Jiří Drahoš, Mirek Topolánek... Jak se vám jeví kandidatura Topolánka na poslední chvíli?

Vůbec nevím, co si o ní mám myslet. Přestože se s Mirkem Topolánkem docela dobře znám, tak ani tak si neumím představit, co je to za hru.

Já jsem ale od začátku veřejným podporovatelem Michala Horáčka, protože si myslím, že to je ten správný člověk. Nezažil jsem nikdy, že by lhal, a to ani v dobách, kdy jsme se potkávali na závodišti v Chuchli. Kvůli tomu, aby mohl dělat prezidenta, vystudoval dvě vysoké školy, má dva doktoráty a je to vzdělaný a inteligentní člověk. Navíc má i dobrý původ. (Pradědeček Michala Horáčka Leopold Heyrovský byl profesorem římského práva a rektorem Univerzity Karlovy. Dědeček Leopold Heyrovský byl jeden z předsedů České společnosti entomologické a jeho prastrýc Jaroslav Heyrovský byl první Čech oceněný Nobelovou cenou. Získal ji v oboru chemie v roce 1959 za objev polarografie. Michal Horáček má i šlechtické předky – jeho prababička Klára Hanlová z Kirchtreu byla dcerou Karla šlechtice Hanla z Kirchtreu, mimo jiné okresního hejtmana v Kadani a poté i v Prachaticích, a praneteří Karla Boromejského sv. p. Hanla z Kirchtreu, pozn. red.). Samozřejmě, že má spousty nepřátel, protože se pohyboval v byznysu, jímž sice všichni pohrdají, přitom všichni chodí sázet!

Mnozí mu právě vyčítají ten fakt, že byl černým bookmakerem...

To je ale tak dávno! To je jako by mi někdo dnes vyčítal, že jsem kouřil. A jeden čas taky chlastal jak protrženej!

A už tomu tak není...

Dávno tomu tak není! Ale kolik nám bylo v té době let?

Michal Horáček má nesporně jedno velké plus. Je to za jeho aktivity v roce 1989.

Ano. On v létě 1989 založil spolu s Michaelem Kocábem občanskou iniciativu MOST, která se snažila vést jednání mezi komunisty a představiteli nezávislých sdružení. Oba mají velkou zásluhu na tom, že vůbec k nějakému podobnému dialogu došlo. Ty věci byly sice předem určené a domluvené a ctila je i Moskva, ale ta schůdnost „sametové domluvy“ byla lepší jen díky nim.

Jenže hodně lidí má přesto Horáčkovi mnohé za zlé. Především ty jeho aktivity v sázení...

A co mu mohou mít za zlé? Kdo nebyl v mládí tak trochu lotr, tak ten ve stáří nestojí za nic! Trochu to nadnesu oklikou: Jistý Winston Churchill řekl, že kdo za mlada neměl sociální cítění, tak je lump, ale kdo je nad čtyřicet let socialista, tak je vůl!

Myslíte si, že má Michal Horáček sociální cítění?

Ale copak prezident potřebuje sociální cítění? Michal Horáček má bezesporu sociální cítění, ale to přece s prezidentským úřadem nemá vůbec co dělat! Prezident nerozhoduje o nějakých sociálních programech a o podobných věcech. On může vyjádřit svou účast lidem, kteří jsou na tom blbě, ale to je tak zhruba všechno. Podívejte se do Ústavy! Ať si každý, kdo má k tomu podobně „chytrý“ řeči, a od prezidenta něco podobného navíc i čeká, Ústavu přečte. Ústava zase není tak složitý text...

Odkud se znáte s Mirkem Topolánkem?

Známe se ještě z doby, kdy nebyl premiérem, a potkáváme se zase v době, kdy už jím není.

Já jsem o Topolánkovi nedávno hovořila s Johnem Bokem a ten mi prozradil, že si osobně nemůže vážit muže – politika, jenž odešel od manželky, která ho podporovala v době, kdy tzv. politicky rostl, a kdyžvyrostl", tak si našel poslankyni a od této manželky a dětí odešel. Prý to chlapák“ rozhodně nedělá, a takovému člověku ani nelze věřit další věci. Co si o tom myslíte?

Svým způsobem má John Bok pravdu, protože správný chlap opravdu dělá to, co je důležité pro rodinu a nemění zas až tak kabát a ani kalhoty. Ale na druhou stranu nevím, co má taková charakteristika co společného s politikou. Je ovšem nutné podotknout, že Mirek Topolánek, řečený Topol, je bývalý lampasák v socialistické armádě. To ale byl mladej a od té doby se spousta věcí změnila. A musím říct, že rozhodně – co se ODS týče – tak on byl daleko nejrazantnějším vůdcem po Václavovi, co hraje tenis. Já to mám totiž rozdělené na Vašky, co nehrají tenis, a co hrají tenis...

A ten, kdo tenis hraje, je Klaus...

Ano. A Topolánek byl po něm druhým nejrazantnějším a hlavně mě potěšil v době, kdy jsme přebírali od Francie předsednictví v EU a kdy se mělo prokázat, do jaké míry jsme „spolupracující“. On měl totiž Topol při onom přebírání předsednictví skvělé vystupování a zachoval se k tomu francouzskýmu prckovi dobře. Když totiž držkoval, jaký jsme mizerní členové, tak v tu chvíli Topolánek nedodržel diplomatickou vzdálenost a došel až k němu...

Průzkumy veřejného mínění ale tvrdí, že by se do druhého kola prezidentské volby se Zemanem mohl dostat spíše Jiří Drahoš...

Pan Drahoš je mimořádně horkým kandidátem, to máte pravdu, a byl by to bezesporu i schopný a skvěle reprezentující prezident naší země. A kdo říká, že nemá zkušeností z politiky, je bloud. Když byl šéfem Akademie věd, tak jistě musel mnohé věci s politiky vyjednávat a tak se v tom prostředí jistě naučil pohybovat. Podle mne je to uvážlivý člověk, inteligentní a vzdělaný. Vypadá to, že má samé přednosti a žádný škraloup. Prostě z těch horkých kandidátů je pan Drahoš pořád lepší, nežli soudruh Zeman...

Takže kdyby se utkal Drahoš se Zemanem ve druhém kole, tak byste volil Drahoše?

Samozřejmě!

Miloš Zeman byl teď v Rusku. Jak se díváte na to, že náš prezident tíhne k Rusku?

Z Ruska mám strach. A každý, kdo s Rusy koketuje a má za to, že je to správně, tak se zbláznil. Vždyť už Mlynář napsal, že „Mráz přichází z Kremlu“... Když se někdo opravdu dívá do správné historie, tak ví, jak vznikla ruská komunistická revoluce a že tomu vůbec nešéfoval soudruh Lenin, nýbrž Lev Trockij, kterého nechal Stalin zabít. A Lenin v den, kdy vystřelila Aurora, jezdil zmateně po Petrohradě zamaskován v klobouku a v paruce s tím, že ho bolí zuby. Navíc celý boj o Zimní palác byl podvod, který natočil režisér Ejzenštejn a ty jeho záběry (z filmu Deset dní, které otřásly světem) se považovaly za dokumentární. Rusové prostě permanentně podvádějí. Pořád! A teče z nich zloba! To je moje odpověď.

Údajně ale chtěli bolševici v rámci Říjnové revoluce zavést do ruského hospodářství prvky tržní ekonomiky a umožnit vstup zahraničních investic při rekonstrukci ruského průmyslu. Koneckonců Dekretem o půdě byla drobným rolníkům rozdána půda... Prý se k těm jejich nápadům dokonce vracejí i dnešní ekonomové. Takže až takové zpátečnictví to asi nebylo...

To ale byla zásluha Lenina, který byl vzdělaný člověk. Na druhé straně to byl zamindrákovaný zrzavý prcek, který ráčkoval a skřehotal... Jednou jsem viděl originál záběry jeho osoby, kde mluvil na nějakém parníku a to bylo opravdu k neposlouchání! Nedokážu si popravdě představit, jak mohl strhnout masy. Ty bláboly jsme pak poslouchali 41 let... Lenin byl sice vzdělaný člověk, ale na druhé straně přistoupil na německý kšeft, kdy mu zaplatili cestu ze Švýcarska a dali mu prachy na revoluci, aby Němci rozesrali Rusko a pak ho mohli porazit. To se ale nepovedlo, protože v Rusku to bylo v šíleným stavu. Francouzi o tom natočili dokument, který se zaobírá ruskou historií od roku 1905 do roku 1924 a tam je přesně specifikováno, jaké záběry z kterého filmu použili a pokud tam k těm historickým událostem byly pochybnosti, tak i uvádějí jaké. A tam je jasně ukázáno, v jakém zoufalém stavu tehdy Rusko vlastně bylo. Jenže ono je v zoufalém stavu pořád!

Tvrdí se, že je to kapitalistická země, která poměrně dobře prosperuje. Koneckonců ruská ekonomika má šestý největší HDP světa dle parity kupní síly...

Prosperuje jen díky tomu, že prodává svoje nerostné bohatství za pár šupů. A ještě kšeftuje s naftou takovým způsobem, že je to permanentní podvod. Když se podíváte na burzy, jaká nafta se kde prodává a kdo má jakou těžbu, tak pak se dá z toho lehce odvodit, že když má OPEC limity v těžbě, takže pak ty přebytky musí odprodat. No a on je prodává za nižší cenu právě Rusku, které to pak vydává na trhu za svou naftu.

Když jste hovořil o Leninovi, tak jsem si vzpomněla na to, jak se psalo, že se Putin zrovna dvakrát k odkazu Lenina nehlásí, ale Stalina tak nějak prý toleruje...

Na začátku, když Němci přepadli Rusko, tak Stalina nebylo tři neděle vidět. Nikdo nevěděl, kde je. On se zřejmě napřed posral, a pak kromě jiného zradil své nejlepší generály. Jedním z nich byl Vlasov, což byl jeden z nejlepších generálů Rudé armády, ale Stalin ho ponechal spolu s celou vojenskou jednotkou před Moskvou topit se v bažinách. Vlasov pak v podstatě sám zachránil Moskvu. A pak se přidal na blbou stranu, ale vlastně neměl na výběr, když chtěl být nepřítelem Stalina, že? Přitom předtím byl jeho miláčkem, byl to kluk, který vyrostl v chudé rodině ve venkovských poměrech, zdárně vystudoval a byl to nesmírně schopný člověk. Bohužel to pak s ním dopadlo hodně špatně.

Byl popraven jako vlastizrádce. To jsou sice zajímavé věci, ale vraťme se zpátky k dnešnímu Rusku. Jak vlastně vnímáte ten fakt, že Miloš Zeman do Ruska vzal s sebou hordu podnikatelů, kteří tam měli dohodnout obchody za několik miliard?

Kdo chce, ať si s Ruskem po obchodní stránce koketuje, je to jeho věc. Ale měl by myslet na to, že jakmile se Rus rozhodne, že to bude jinak, než si myslí onen podnikatel, tak tam taky může přijít o všechno. Existuje už několik příkladů...

Ano, rozkvetlá oligarchie... Ale zase se na druhou stranu říká, že Putin s oligarchy pěkně zatočil!

Putin je člověk, který jde tímto směrem už od dětských let. A stal se osobním žákem soudruha Andropova. No a soudruh Andropov kdysi o něm řekl, že je to naděje Ruska. Soudruh Putin spravoval zpravodajskou síť v Německu v době, kdy byl spáchán pumový atentát na Svobodnou Evropu. Myslete si o tom, co chcete, ale soudruh Minařík mu dělal zřejmě v té chvíli poskoka, aby se to mohlo hodit na Araby. ´Peníze jsou pány světa, dukát, to je pravý rek, a co někdy stovka umí, to by člověk sotva řek! ´ Prostě za prachy jde toho hodně, i vraždit oponenty.

Ještě bych k tomu dodal, že celé hlasování o Maastrichtu lehlo v Irsku, ale ten Ir, co vedl kampaň proti, tak ten obchoduje již od sedmdesátých let s hliníkem ze Sovětského svazu. Ale Rusové nikdy neobchodují s nikým bez toho, aby nebyl jejich poskokem, tento atribut u nich funguje minimálně sto let. Takže kdo si myslí, že přechčije Rusy a že bude chytřejší než oni, tak může nakonec skončit v sudech v Orlíku, nebo jako Navalnyj ve vězení, aby nemohl kandidovat, nebo jako onen muž zastřelený na mostě... V Rusku se takto vládne odjakživa. Ani v době samoděržaví carevna Kateřina nevládla jinak!

Myslíte si, že si všechny tyto věci sečtělý Miloš Zeman neuvědomuje?

Ale uvědomuje! Ovšem vzhledem k tomu, že byl součástí Prognostického ústavu, který řídila Moskva, řídil ho soudruh Komárek, který byl Moskvou vyslán na Kubu, aby tam dělal ekonomickou reformu, tak je odpověď jasná. Jeďte se podívat na Kubu dnes, jak tam ta reforma řízená z Moskvy dopadla! Zeman je jim prostě zřejmě zavázaný a je jejich slouhou. On jde s Putinem po chodbě a naprosto nehorázně řekne, jak je to s těmi novináři... Putin ale už několikrát ukázal, že tam novináři opravdu nejsou problém...

Takže si asi nemyslíte, že se článek na webu ruské armádní televize Zvezda o roku 1968 v Československu objevil při Zemanově návštěvě v Rusku náhodou?

Ne, rozhodně ne! Byla to provokace. Senzační provokace! To ale dělají přece Rusové permanentně. Když se podíváte na jejich weby, na to, co píší, tak z toho pochopíte mnohé. Ale lid nepoučen historií jim to baští. Protože nečte a jenom čumí na televizi na blbosti.

Jenže Zeman s premiérem Medveděvem došli k závěru, že to byla „akce pomateného jedince“...

Nebyla! Vy jste snad někdy slyšela, že by v Rudém právu někdy něco vyšlo náhodou rukou pomateného jedince? To by pak soudruh Hoření letěl jako tryskáč a stálo by ho to kariéru! Uvědomte si, že tamní armádní televize podléhá státu a stát ji ovládá!

Máte to hezky srovnané.

Zajímám se o dějiny. Třeba dějiny dvacátého století vystihl hezky Paul Johnson. No a Henry Kissinger zase popsal to, proč Evropa stojí na principu, na jakém funguje už od Vestfálského míru, který se budoval dvacet let.

Jak si vysvětlujete, že se Miloš Zeman nebojí toho, že bude Andrej Babiš obviněn a Babišovu vládu tak jmenuje téměř bez rozpaků?

Andrej Babiš s největší pravděpodobností obviněn nebude, což je patrné z toho, jak je to ve Sněmovně rozděleno, navíc když jsou šéfové některých výborů komunisti. Takže jej Sněmovna k policejnímu stíhání nevydá. Babiš je přece taky komunista!

Může být ale obviněn poté, co v politice skončí...

Až Babiš nebude v politice, tak to už my dva budeme mrtví! Proč myslíte, že je v politice? No aby byl nedotknutelný! Protože ty jeho lumpárny... a on přitom řekne, že všeci kradnú. Ale pan Fiala se ho k tomu trefně otázal na to, zda v době, kdy privatizoval, nebyl premiérem náhodou právě Miloš Zeman a nefungovala nějaká opoziční smlouva... Tam by bylo správné napsat, že všeci kradnú, aj ja!

Chci se ještě otázat na Tomia Okamuru a jeho nápady ohledně referenda...

K němu nemám co říct, je to magor.

Jeho člověk, poslanec Radek Koten ale vzbudil nedávno mezi poslanci rozepře kvůli obsahu svého facebookového profilu. Přesto byl Koten ve čtvrtek ve Sněmovně potvrzen do čela bezpečnostního výboru. Co tomu říkáte?

Tyhle věci mne děsí! Nemám co říct na tento fakt, leda to, že se ti lidi ve Sněmovně asi zbláznili... Jde o nějaké kšefty, kterým moc nerozumím.

Jako jediný z ODS Kotena podpořil Václav Klaus mladší. To vás nepřekvapilo?

Ale překvapilo! Václav Klaus mladší je pro mne naprosto nevyzpytatelný člověk. Nerozumím mu v ničem. Jeho blogy jsem sice kdysi docela četl, ovšem ať napsal cokoliv, tak vždycky skončil tím, že je třeba vystoupit z EU, že je to pro nás zlo. Jak toto ale může inteligentní člověk říci?

Jenže i Václav Klaus starší takto přemýšlí.

Já jim v těchto věcech moc nerozumím, i když u Václava Klause, bývalého prezidenta, obdivuji jeho logiku i to, jak umí věci rozkrýt. I jako ministr financí byl dobrý. Ale možná je taky něco dlužný do Moskvy...

Jak jste si připomněl a jak jste oslavil výročí 17. listopadu?

My slavíme jen průsery jako třeba upálení Mistra Jana Husa a taky různé výprasky... Ale pokud se mne ptáte, kde jsem byl ten den, tak jsem ho prožil v Londýně.

A tam se připomíná pád Berlínské zdi, či Sametová revoluce v Československu?

V ten den jsem měl různá setkání, byl jsem tam na jednání, které mělo úplně jiný charakter, ale pokud jsem zaregistroval, tak tam nic k tomu našemu 17. listopadu v médiích neříkali. Běžel tam v televizi velký turnaj v ragby a tím celý Londýn doslova žil. Víte, my tady žijeme v takovém skleníku a myslíme si, že jsme středem světa. To opravdu nejsme! Ale jak říká Mirek Kalousek, že když se připojíme k tomu hlavnímu proudu a budeme pracovat na tom, aby EU fungovala nějakým svižnějším způsobem, a abychom proti Rusovi vystupovali jednotně, tak pak má ten princip sounáležitosti s EU smysl. I pro mne.

Takže ten stav, kdy se stát tváří vůči Evropské unii opozičně a ublíženě, rozkvětu nesvědčí?

To nesvědčí nikomu. Kdo bulí, ten je srab!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…