Herec a provozovatel penzionu Batěk: Pomoci od státu je minimálně a ještě pozdě. My máme ještě prezidenta?

14.12.2020 21:23

ROZHOVOR „Koronavirovou situaci nechci nikterak zlehčovat, ale soubory nařízení, které produkují námi zvolení vládní činitelé, jsou v rozporu se zdravým rozumem,“ říká herec, muzikant a básník Petr Batěk. Kromě kulturní činnosti začal v září provozovat penzion. Jak říká, v té době netušil, že přijde „lockdown“. „I já platím celou dobu nájem i energie a pomoc od státu přichází minimálně a k tomu pozdě,“ vysvětluje. Na slova, která pronesl před časem prezident Zeman ohledně „hladovějících umělců“, si neodpustí malé „rýpnutí“. „My máme ještě prezidenta?“ ptá se s úsměvem herec, kterého diváci znají například ze seriálu Vyprávěj nebo Modrý kód.

Herec a provozovatel penzionu Batěk: Pomoci od státu je minimálně a ještě pozdě. My máme ještě prezidenta?
Foto: archiv P. Batěk
Popisek: Petr Batěk

Anketa

Kdo z vybraných politiků má Vaši největší důvěru? (dle abecedy)

hlasovalo: 38073 lidí

Umělci patří mezi ty, které opatření proti koronaviru postihla nejvíc. Jak moc konkrétně vám epidemie a následná vládní opatření změnila život?

Od prvního září jsem začal kromě svých ostatních aktivit ještě provozovat penzion Archa v Mikulově. To jsem ovšem netušil, že přijde „lockdown“ a ta další většinou nelogická a nesmyslná nařízení naší vlády. I já platím celou dobu nájem i energie a pomoc od státu přichází minimálně a k tomu pozdě. Chápu, že je to pro spoustu z nás likvidační, a domnívám se, že jde o proces vědomě cílený.

Když mluvíte o penzionu, mají lidé v současné době zájem o ubytování (ve chvíli, kdy to vládní nařízení dovolí), nebo spíše váhají, bojí se…?

O ubytování na jihu Moravy je zájem trvale velký a nedivím se tomu, i mně je tu moc dobře. Bohužel strach, který naše média vytrvale přiživují, omezuje počet návštěvníků na minimum i po takzvaném rozvolnění. Takže ano, váhají a bojí se, naštěstí ne úplně všichni.

Od začátku epidemie jsme tady měli už celou řadu opatření proti šíření koronaviru. Některá ovšem vyvolala opravdu velké diskuse. Předmětem vtipů na sociálních sítích se před časem stal „zákaz zpívání“. Nyní zase umělci žasnou nad rozvolňováním tipu „divadla mohou hrát, ale bez diváků“. Jaká opatření vám přijdou smysluplná, a naopak jaká jsou podle vás naprosto nesmyslná?

Víte, od malička naslouchám svému „selskému“ rozumu a ten v téhle době pomalu vypíná svou aktivitu. Koronavirovou situaci nechci nikterak zlehčovat, ale soubory nařízení, která produkují námi zvolení vládní činitelé, jsou v rozporu se zdravým rozumem od samého začátku. Současní ministři zdravotnictví, kteří se střídají jako na běžícím pásu, jsou všichni do jednoho spíše pro smích. Nedivím se naší české kreativitě a tomu množství vydařených vtipů. A zákaz zpěvu? Ten snad ani nemusím komentovat.

Už od jara se z kulturní fronty ozývaly hlasy, že stát umělce, kulturu… dostatečně nepodporuje. Co si o tom myslíte? A jak vnímáte v těchto časech práci ministra kultury Zaorálka? Cítíte ve svém ministrovi jako umělec oporu?

Necítím oporu, nebo alespoň ne opravdovou. Připadá mi to jen jako nějaká „hra na oporu“. O politiku jsem se nikdy příliš nezajímal, ale i přesto je zcela zřejmé, že současní vládní činitelé nejsou ti, od kterých můžeme oporu očekávat. Jde jen o to, jak daleko to všechno necháme zajít.

Co nejen mnohé umělce lidově řečeno „nadzvedlo ze židle“, byla před časem slova prezidenta Zemana, který mimo jiné uvedl, že „umělci vytvořili svá nejkrásnější díla tehdy, když byli hladoví“. Zmínil také například, že podle něj kvůli covidu zkrachují jen ti neschopní, a pražské smetánce doporučil, ať čte knihy. Co na jeho slova říkáte?

My máme ještě prezidenta (úsměv)? Když se nad tou větou zamyslím, tak mě napadají dvě protichůdné reakce. Z jedné strany, ano, umění by mělo podle mého názoru něco zásadního sdělovat a spousta skvělých uměleckých děl vznikala jako reakce na neklidnou dobu, na nemoc, bídu či bouři v duši samotného tvůrce. Druhá strana mince je ta, že v době, kdy vládní opatření diskriminují část národa, je tento argument, vyřčený ústy prezidenta, výsměchem nám všem.

Anketa

Jste pro prodloužení nouzového stavu?

62%
38%
hlasovalo: 17025 lidí

Agentura Median nedávno zjišťovala, kdo podle Čechů může za současnou koronakrizi a kdy asi tak skončí. Viníkem podle všeho není současný premiér Andrej Babiš, ale nezodpovědní občané. Alespoň to tak vidí 29 % dotázaných, kdežto Babiše za těžkosti viní jen 11 %. Jak to vidíte vy?

Koronakrize bude asi udržována tak dlouho, jak se to bude někomu hodit. Kdo za všechno může a kdo je schopný a neschopný, to nám naše vedení dává dostatečně najevo. Podpora pokulhává a v nouzovém stavu se zvyšují vládní platy. Ale aby bylo jasno, já nic zvyšovat nechci, jsem přece umělec a musím teď hladovět, abych mohl tvořit kvalitní díla.

Bylo podle vás chybou, že se krátce před Vánoci začala opatření proti epidemii zmírňovat, otevíraly se hospody, děti se vracely do škol… když se podíváme, jak čísla zase rostou? Nebo je teď naopak chybou to, že vláda opatření opět po několika dnech zpřísňuje?

Na ta jejich čísla nevěřím a nebyla chyba rozvolňovat. Děti školu potřebují a my potřebujeme restaurace. Špatný je ten zmatek a neustálé změny pravidel. To kličkování je neodpustitelné a směšné. Mnohem lépe by udělali, kdyby si systém pořádně promysleli a až potom omezovali.

Mimochodem, i vy máte děti školou povinné. Jak zvládají on-line výuku?

Musejí. Donedávna jsme je odháněli od počítačů a teď je honíme naopak k nim. Je to absurdní doba.

Mnozí lidé své naděje upínají k vakcíně proti koronaviru. Ovšem Češi běžně nejsou očkování příliš nakloněni. Domníváte se, že v případě covidu-19 tomu nakonec bude jinak? A jaký je váš osobní pohled na očkování?

Nejsem odborník na vakcíny. Nevím, co si o ní mám myslet, a myslím, že bude muset naše zdravotnictví hodně pracovat na tom, aby přesvědčilo k očkování většinu obyvatel. Vymyšlená čísla jim k tomu asi nepomohou.

Až se divadla, kina, koncertní sály a další otevřou i pro veřejnost, domníváte se, že o kulturu bude mezi lidmi zájem? Nebude přetrvávat určitý strach z nákazy? Nebo naopak jsou lidé tak „hladoví“ po kultuře, že se sály budou okamžitě plnit?

Kultura přežije všechno. Není to žádná „volnočasová aktivita“, je to jedna z našich potřeb. Nevím, jaká zařízení se budou plnit a jaká ne. Kultura nezmizí, protože opravdoví umělci budou tvořit dál, z vlastní potřeby.

A jaké jsou vaše pracovní plány, až omezení kvůli epidemii skončí?

Spousta plánů na rok 2020 se rozplynula jako pára. Jakékoliv plány jsou jen marnou snahou. Ale jeden přece jenom mám, právě natáčíme ve Františkových Lázních videoklip s Marcelou Březinovou a Upírem Krejčím k písni „Náhodou“ a ten bych chtěl zveřejnit ještě do konce tohoto roku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: David Hora

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…