Herold z ODS: Městskou policii v Praze 5 baví auta

09.05.2014 10:09

Na bezdomovce si netroufnou, nejsnadnější kořistí jsou řidiči. Městskou policii potkáváme v ulicích Prahy již od roku 1992. Přesto si za více jak dvacet let nevybudovala na veřejnosti silné postavení a prestiž. Převážně se o ní mluví kriticky. „Měla by se více starat o pořádek a bezpečí na ulicích, nepořádat 'hony' na špatně zaparkovaná auta,“ zní nejčastěji „hlas lidu“. Podobně kritický názor má na práci strážníků městské policie v Praze 5 zastupitel páté městské části Lukáš Herold.

Herold z ODS: Městskou policii v Praze 5 baví auta
Foto: archiv, tan
Popisek: Lukáš Herold (ODS)

„Nesouhlasím s tím, aby se městští strážníci ze tří čtvrtin věnovali při své práci dopravě a jen malý zbytek času pořádku a bezpečí na ulicích! Není například možné, aby se na smíchovském náměstí 14. října v okolí kostela svatého Václava bál člověk projít, protože všude kolem se na lavičkách povalují bezdomovci žebrající o cigarety nebo alkohol. Svoje děti ani manželku bych tam nepustil, protože bych se bál, že se jim něco stane, nerad tudy procházím i já.

Stejně nepříjemná situace je i na Andělu a strážníky tam téměř nevidíte. Když ano, nezasahují. Obecně se ví, kde bezdomovci jsou, kde dělají nepořádek a kde se jim procházející lidé musí obloukem vyhýbat. Nikomu z nás to není příjemné, přesto se pro nápravu dělá minimum. Myslím si, že to není možné, aby taková situace v Praze 5 byla a nikdo se nestaral o nápravu. Chybu vidím hlavně v naší městské polici. Ta má ale důležitější věci k řešení, jak jsem již uvedl. Hlavně trestat řidiče.“

Není to tím, že za pokuty od řidičů jdou do jejich kasy poměrně slušné peníze, zatímco dohled nad pořádkem v ulicích není nijak „honorován“?

„Samozřejmě, že to tak je. Ale městská policie tady je proto, abychom byli my občané spokojeni a cítili se bezpečně a ne, aby si vykazovali, kolik vydělali na pokutách peněz.  Není to záležitost jen Prahy 5, ale celé naší metropole. Proto bychom měli vytvářet na jejich práci daleko větší tlak a změnit celkově jejich činnost. Jsem přesvědčen, že bezpečí a pořádek na ulicích naše občany zajímá daleko více než špatně zaparkované auto. Já neříkám, že by se na to městská policie v Praze 5 úplně vykašlala, že se například problémem bezdomovců nezabývá, ale jde o ten poměr – skoro ze tří čtvrtin, přesně 74 procent jejich veškeré činnosti, je věnováno řidičům a dopravě obecně, a to je určitě špatně!“

Ve zprávě městské policie v Praze 5 o činnosti v roce 2013 se sice hrdě píše, že „při plánování a organizaci výkonu služby jsou preferovány činnosti zaměřené na protiprávní jednání vyšší nebezpečnosti, které podstatným způsobem ohrožují životy zdraví a majetek občanů“, ale o pár odstavců dále se dočtete, že v roce 2013 strážníci městské policie Prahy 5 vyřešili celkem 75 420 přestupků, z toho ale v dopravě  plných 56 308 přestupků. Strážníci řešili 17 331 přestupků proti veřejnému pořádku a jen 1781 přestupků bylo řešeno jako přestupky ostatní (proti majetku(!), na úseku alkoholu a toxikomanie. Není nad to, obvinit se vlastní statistikou...

„Těžko říci, jak například parkování v kratší vzdálenosti než 5 metrů před přechodem či křižovatkou ohrožuje životy a zdraví a majetek občanů, Přesto se za okny aut za špatné parkování objevilo upozornění od městské policie jen v Praze 5 loni téměř v 41 000 případech! Z toho velmi často právě za nedodržení pětimetrové vzdálenosti od přechodu a hrany křižovatky, tedy  za něco, co se ve městě přecpaném automobily dodržet téměř nedá a co například státní policie do určité míry toleruje! Na rozdíl od strážníků Prahy 5. Ale ty auta asi fakt baví..."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

4:44 To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

Ukrajinci před dvěma lety uvěřili Západu a odhodili možnost brzké mírové dohody, která by ukončila v…