Hlupáci z ČSSD, ten vám vytřel zrak. A teď vás spláchne. Já mu vlastně fandím. Zákulisní zpověď „socdemáka“ na téma Andrej Babiš a na co se už zapomnělo

05.04.2017 8:25

FENOMÉN BABIŠ- NADĚJE, NEBO HROZBA? Bez kontaktů s politiky a jejich pomoci by nikdy nebyl Andrej Babiš takovým velkopodnikatelem, jakým je, říká bývalý sociální demokrat, který působil léta ve vysoké politice. „Myslím, že sám vstoupil do politiky, protože ho politici podvedli,“ prohlásil se smíchem. A svým svědectvím dává za pravdu Babišovi, když tvrdí, že si ho politici sami vyrobili. „Jenže ho podcenili a on jim vytřel zrak,“ konstatuje někdejší poslanec ČSSD, který zná dobře situaci na politické scéně, ale nechce, aby jeho jméno bylo zveřejněno, protože si při svém vzpomínání na dobu, kdy sám figuroval v nejvyšších patrech politiky, nebere servítky ani vůči své bývalé straně.

Hlupáci z ČSSD, ten vám vytřel zrak. A teď vás spláchne. Já mu vlastně fandím. Zákulisní zpověď „socdemáka“ na téma Andrej Babiš a na co se už zapomnělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference ČSSD

Ještě před deseti lety Andreje Babiše znal málokdo. „Jen někteří věděli, že existuje takový velkopodnikatel,“ upozornil bývalý sociální demokrat, že se mezi známými jmény velkých podnikatelů jako Kellner, Chrenek, Lukačovič, Janeček, Vančura, Bernard veřejně jméno Babiše v médiích příliš neskloňovalo. Objevil se výrazněji až při vyšetřování kauzy Unipetrol, která se stala známou v souvislosti s kauzou „pět na stole v českých“, kdy šlo o podezření z korupce při privatizaci Unipetrolu. 

Místní zemědělec porazil petrolejářské giganty. Díky přízni mocných

„V privatizaci Unipetrolu sehrál Andrej Babiš velkou hru, a to mezi giganty, jako byly petrolejářské společnosti, byli tam vládní zájemci z Norska, Kazachstánu, všechno to byli vlastníci rafinérií, jediný Babiš tam vstoupil jako místní zemědělec,“ vzpomíná bývalý sociální demokrat na kuriózní situaci, která je důkazem, že nebýt přízně politiků u moci, tak by Babiš nejspíš zůstal malým podnikatelem. „Využil toho, co mu stát umožnil,“ dodává.

Andreji Babišovi v jeho podnikání pomáhaly kontakty na politiky v obou dříve nejsilnějších stranách, ODS a ČSSD, které byly v minulosti u moci. „Znám hodně podnikatelů, kteří si politiky ‚krmili‘ napříč stranami, podporovali je i oficiálně,“ říká bývalý sociální demokrat bez okolků. Potvrzuje, že Andrej Babiš byl v sociální demokracii napojen na bývalého premiéra Stanislava Grosse, ale i někdejšího šéfa antimonopolního úřadu a exministra Zemanovy vlády Martina Pecinu. „Vím, že to tak bylo. Gross samozřejmě Babiše podcenil, takový protřelý člověk ho lehce nahodil na udičku, on se mu nemohl rovnat. Jeho žena mu tehdy kupovala knížky o pozitivním myšlení, četl si rady, jak rychle zbohatnout. Nedostatek vzdělání a rozhledu si Grossovi chtěli rychle dohnat v možnostech, které se jim naskytly,“ konstatoval někdejší politik. 

Anketa

Chcete, aby se v ČR usídlila Sorosova Central European University?

3%
97%
hlasovalo: 13400 lidí

Nejen Stanislav Gross, i Martin Pecina měl blízké kontakty s Babišem 

Ale dají se i Pecinovy styky s podnikatelem Babišem vysvětlit nedostatkem vzdělání, když Martin Pecina vystudoval Vysokou školu báňskou a na rozdíl od Grossova studia práv 

regulérně, ještě před vstupem do státní správy a politiky? „Ale začínal jako lokální kreslič někde v Hutním projektu Frýdek-Místek. Vloudil se ke Klausovi a pak se dostal na úřad pro hospodářskou soutěž, protože nikde nikdo moc nebyl,“ popsal zrod kariéry Martina Peciny, který začínal v ODS, pak přešel do sociální demokracie, aby nakonec skončil v Zemanově Straně práv občanů. O napojení Peciny na Andreje Babiše svědčila i informace České televize o setkání tehdejšího šéfa antimonopolního úřadu Peciny s agrochemickým magnátem Andrejem Babišem. Redaktoři zachytili na kameru jejich podivnou schůzku v autocentru na pražském Chodově. Pecinův úřad tehdy prověřoval žádost Babiše o expanzi konglomerátu jeho firem. 

Ještě větší vazby měl na modré ptáky, aspoň v regionu 

Andrej Babiš ale jednal i s jinými politiky v sociální demokracii, podporoval i expremiéra Jiřího Paroubka. „Dokonce o něm prohlásil, že je to nejlepší premiér všech dob, že ho bude podporovat,“ uvedl někdejší sociální demokrat. Ale stejně, ne-li více kontaktů měl podle něj Andrej Babiš i v ODS. „Ještě větší vazby měl na modré ptáky, minimálně regionálně. Jeho pravá ruka, tehdy ještě sociální demokrat Faltýnek byl v Prostějově vždycky šedá eminence v radě, vládli tam s modráky, proto i Miloslav Vlček byl s ODS zadobře. Proto ho podpořili do čela Sněmovny, což nikdo nechápal, jako náhradníka za Paroubka, který byl zhrzen tím, jak dopadly volby v roce 2006,“ připomněl dalšího sociálního demokrata, Miloslava Vlčka, který se z naprosto neviditelného poslance ČSSD stal ze dne na den šéfem dolní komory Parlamentu, i když nezvládal ani řízení schůzí, jak mohli vidět i diváci televize v přímém televizním přenosu druhé volby prezidenta Václava Klause. Podle našeho informátora to bylo díky podpoře podnikatelů z okresu Prostějov. „Byl to jejich místní poslanec,“ potvrdil. Miloslav Vlček, který měl být provizorním šéfem Sněmovny, ale nakonec v jejím čele zůstal čtyři roky. Skončil ve velké politice nepříliš slavně, funkce předsedy i poslaneckého mandátu se vzdal kvůli řadě kauz, porušení zákona o praní špinavých peněz nebo podávání lobbistických pozměňovacích návrhů pro státní dotace pro jeho známého. 

Politici mysleli, že ho zvládnou, ale Babiš s nimi dnes mává

Bývalý sociální demokrat je přesvědčen, že se dalo Andreji Babišovi zabránit v tom, aby privatizoval Českou republiku. „Stvořila ho sociální demokracie, když ho vzala do vlády. Mysleli si, že to bude v pohodě, ale pak ti šmudlové kolem něj jen poskakovali, nezvládá ho ani premiér,“ kritizuje chování strany, ve které byl léta. Ještě v roce 2013 tomu mohli zabránit, ale všem dnes vytřel zrak. „I těm, kteří nechtěli vidět nebo neviděli, o co mu jde. Buď se jim to hodilo do krámu, nebo prostě před tím zavírali oči a dělali, že to nevidí, když s ním vstoupili do koalice. Dnes jeho chování považují za podraz. A ti, kteří to nevěděli, jsou hlupáci, tak si to zaslouží. On vydělá na všem právě díky hlouposti a malosti politiků, kteří si věřili, že s ním zamávají, protože jsou politici a on „jen“ podnikatel,“ říká. Ale je to k jejich překvapení naopak. Babiš dnes mává s nimi. A sociální demokrat přiznává, že ministru financí dneska fandí. „Právě proto, že jim vytřel zrak, oni si to zasloužili, malost politiků je nekonečná, mají, co chtěli,“ vysvětlil důvod. 

Ale bývalý sociální demokrat současně uvádí, že jeho sympatie k Babišovi neznamenají automaticky podporu hnutí ANO. „O straně jako takové nemluvím, protože devadesát procent jejích členů jsou přicmrdávači, deset procent je těch, kteří si vážně mysleli, že nastane nějaká změna poměrů. Jsou tam kariéristé jako v každé straně, bývalý neúspěšní odeesáci, socialisté i lidé z lokálních stran, kteří v ANO ucítili příležitost,“ konstatoval. 

Sociální demokracie je skleněná koule a la Severní Korea

V zavedených stranách není totiž pro nového člena tak snadné dostat se do Parlamentu, Senátu nebo čela kraje či města, jak se to stalo poslancům, senátorům, hejtmanům a radním za hnutí ANO. „Třeba v sociální demokracii je to úplná katastrofa, tam je skleněná koule a la Severní Korea, tam si nevidí na špičku nosu, jede se podle hesla účel světí prostředky,“ kritizuje situaci v ČSSD. A dodává, že se nemůže dívat na to, jakým způsobem je sociální demokracie ničená, pošlapaná, ukradená. „Je to tak amatérský soubor, který zkazili jednotlivci, to jsou s prominutím pitomci. Ale odpovědnost za to padá na vedení strany.“ 

Problém sociální demokracie vidí v ideové vyprázdněnosti. „Nejsou jednotící ideály, jediným ideálem je boj o koryto, o moc, ale to je v každé straně,“ stěžuje si. Hnutí ANO netrpí ideovou vyprázdněností, protože žádné ideje od začátku nemá. „Babiš žádnou zvláštní ideu nepotřebuje, ten má jednoduchou ideu: Co je dobré pro mě, je dobré pro Českou republiku. To je dobrá idea, na tom se dá stavět,“ říká s nadsázkou. Budoucnost sociální demokracie příliš růžově nevidí, protože ji Babiš podle něj „spláchne“. „O tom jsem naprosto přesvědčen. Kdybych udělal analýzu, myslím, že situace ČSSD je na ručník. Jenže lidé nevědí o tom, v jaké je to stavu,“ míní. 

Před Milošem Zemanem jsou sociální demokraté jako malomocní 

Problém strany vidí i v jejím postoji k bývalému předsedovi sociální demokracie a současnému prezidentovi Miloši Zemanovi. „Jsou jako malomocní, neumí se od něj oprostit, část k němu vzhlíží jako k nějakému svatému grálu, leze mu do zadku, druzí jako by mu vzdorovali, ale neumí si říci, jestli se Zemanem, nebo ne.“ A dodává, že Zeman je pro něj člověk, který ničí sociální demokracii i společnost. „Měl by už zmizet,“ říká nekompromisně. 

Bude triumfální cesta Babiše k moci na podzim lemovaná politickými mrtvolami sociálních demokratů, nebo ho mohou dohnat některé jeho podnikatelské kauzy z minulosti či současnosti? Bývalý politik říká, že jediné, co svazuje Babišovi ruce, je jeho obrovský majetek. Ale nemyslí, že by kauzy kolem Čapího hnízda, korunových dluhopisů nebo podezřelého odkupu Agrofertu odradily Babišovy voliče. „Podle mých zkušeností z místa, kde žiju, těch, kteří ho budou volit, přibývá,“ tvrdí. Připustil, že v případě kontroverzního podnikatele Berlusconiho nakonec obrovská přízeň voličů po skandálech zmizela jako pára nad hrncem. „Překlopilo se to v Itálii i jinde, ale to jsou země přece jen jiného charakteru, místní to neumějí překlopit. Jedině, že by se naštval ten někdo ještě bohatší. Ale proč by se tam s ním mydlil, má jiné zájmy,“ odmítá i tuto možnost, kterou považuje za jedinou cestu, jak omezit Babiše v jeho rozpínavosti, bývalý politik sociální demokracie. 

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…