Huml je šokován slovy ukrajinského premiéra. A mluví i o tom, k čemu spěje Evropa po masakru v Paříži

10.01.2015 11:11

ROZHOVOR „Musíme si dobře rozmýšlet, koho si do našich zemí pustíme. Stanovit pravidla hry, aby přicházeli lidé, kteří chtějí žít podle našich pravidel, ne podle svých," uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz poslanec Stanislav Huml (ČSSD). Středeční teroristický útok podle něj ublížil muslimům. „Povede to k jejich dalšímu izolování ve společnosti. Je to všechno špatně. Terorismem se nikdy nic nevyřeší," konstatoval. Vyjádřil se i ke vztahu EU a Ruska.

Huml je šokován slovy ukrajinského premiéra. A mluví i o tom, k čemu spěje Evropa po masakru v Paříži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Světem otřásl teroristický útok v Paříži na časopis Charlie Hebdo a s ním další související akce ozbrojence hlásícího se k Islámskému státu. Neměla by Evropa proti radikálním islamistům přitvrdit?

Nemyslím si. Je to stejná situace jako s každým jiným zločinem. Je potřeba dopadnout pachatele a zavřít je. Pouze bychom se měli vážně zamyslet nad imigrační politikou. Jestli nezpřísnit pravidla v rámci celé Evropy, koho k sobě pustíme a koho ne. To není nic proti humanitární pomoci. Ale tak, jak se USA brání přílivu Mexičanů, tak se možná v budoucnu budeme bránit přílivu uprchlíků i my v Evropě.


Změní se podle vás přístup Evropské unie k imigrantům?

Jako celku ano. Je třeba si dobře rozmýšlet, koho si do našich zemí pustíme. Stanovit pravidla hry, aby přicházeli lidé, kteří chtějí žít podle našich pravidel, ne podle svých. Jestli někdo chce žít podle svých pravidel, ať zůstane tam, kde se podle nich žije.

Může to dojít až tak daleko, že Evropská unie úplně uzavře hranice?

Myslím, že to k tomu spěje. Že je možná budeme nuceni uzavřít.

Jak se projeví teroristický útok na soužití Evropanů s muslimy? Neodnesou ho i ti umírnění muslimové, kteří za nic nemůžou?

Samozřejmě, že ano. Odnáší to dnes a denně. Cítí to děti ve školách. Povede to k jejich dalšímu izolování ve společnosti. Je to všechno špatně. Tenhle útok muslimům ublíží. Terorismem se nikdy nic nevyřeší.

Neobáváte se jako levicový politik vzestupu krajně pravicových stran, třeba Národní fronty s předsedkyní Marine Le Penovou ve Francii?

Obávám se, že to hrozí. Volby budou daleko vyhrocenější, než kdyby probíhaly v absolutním klidu.



Je možné, že by Evropská unie přehodnotila svůj postup vůči Rusku i vzhledem ke společnému nebezpečí radikálního islamismu?

Jsme dvě podobné civilizace, a ty by spolu neměly válčit. Měli bychom se bránit přílivu radikálního islámu z jihu. Pořád nevidím na východě nepřítele, já za to nemůžu. Sankce neporazily Kubu, neporazí ani Putina.

Na 15. ledna se v Astaně chystají další diplomatická jednání o Ukrajině. Věříte v nějakou rozumnou dohodu?

Byl bych rád. Stále na ni čekám. Spíš než diplomatický postoj stále eskaluje napětí. Poslední zprávy, které jsem četl, uvádějí, že ukrajinský premiér Jaceňuk se chystá povolat 200 tisíc lidí do zbraně. A to, co teď říkal na ARD, mě úplně vykolejilo.

Co tam říkal?

Sdělil, že ruské, respektive sovětské dobytí Berlína byl agresivní útok na západní Evropu, a že už to nelze dopustit. Ten člověk je nějak mimo mísu. Kdo se nám tady snaží překrucovat dějiny...

Opravdu to takhle řekl?

Ze všech koutů jde, že to řekl. Viděl jsem přenos z televize ARD s ruským překladem, v originále jsme Jaceňuka neslyšel. Ale je to na všech možných portálech. Podívejte se ke mně na Facebook, jak je to přesně. („Ruská agrese na Ukrajině, to je útok na světový pořádek a na pořádek v Evropě. My si dobře pamatujeme útok Sovětského svazu na Německo a na Ukrajinu. Nesmíme to dopustit. Nikdo nemá právo přepisovat výsledky druhé světové války. Jmenovitě se o to snaží ruský prezident Putin." - údajný výrok ukrajinského premiéra Jaceňuka na Facebooku Stanislava Humla)

Když to shrnu, máte o nějaké průlomové dohodě velké pochybnosti?

Ano, to mám.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…