Impotence, humanističtí eunuši. S barbary se musí jednat barbarsky, burcuje Jaroslav Foldyna. Nadějí je prý Trump, ten se s tím párat určitě nebude

29.12.2016 7:50

ROZHOVOR Evropa musí proti barbarům a barbarské kultuře zakročit barbarsky, jinak zanikneme. ParlamentnímListům.cz to řekl poslanec a náměstek ústeckého hejtmana za ČSSD Jaroslav Foldyna. Humanismem a citlivostí prý teroristické nebezpečí nevymýtíme. Když se podle něho nezbavíme „politických eunuchů“, nezbývá než se modlit, že nás zachrání světové velmoci. Miloš Zeman podle Foldyny vztahy s Trumpem vypálil rybník kavárenským žvanilům a ukázal, že je lídrem národa.

Impotence, humanističtí eunuši. S barbary se musí jednat barbarsky, burcuje Jaroslav Foldyna. Nadějí je prý Trump, ten se s tím párat určitě nebude
Foto: Archiv J. Foldyny
Popisek: Jaroslav Foldyna.

Krátce před Vánocemi zasáhl Evropu další teroristický útok, nyní dokonce ve spojení s křesťanskými základy naší civilizace, když byli vražděni lidé na vánočních trzích. Myslíte, že se politici proberou a začnou přinášet efektivní i preventivní řešení?

Situace je burcující, má stoupající tendenci. Ve veřejnosti stoupá napětí a je očekáváno nějaké řešení. Evropští lídři s efektivním řešením přijít musí, jinak ho veřejnost začne hledat jinde a bude požadovat razantnější a brutálnější východisko. Neustále se opakuje jedno a to samé, starý Řím. Vyspělá kultura se nedokázala bránit barbarství, protože při svojí vyspělosti upřednostňovala sebevražedný a přílišný humanismus. Nechci, aby moje děti doplatily na to, že Evropa je citlivá, humánní a nedokáže se těmto negativním vlivům bránit.

Mám obavu z toho, co nás čeká. Evropa je impotentní v hledání řešení. Kdo řešení začne hledat a rozhlíží se po něm v razantnějších vodách, je Evropou pořád nazýván pejorativně jako xenofob, rasista etc. Přece chceme, aby se neopakoval scénář starého Říma, že přecitlivělý a vyspělý Řím přestal za hranicemi bojovat s barbary, kterým netrvalo dlouho, a zvolili si svého šéfa v rámci Říma. Já nechci, aby nám barbaři nadiktovali svá pravidla. Ta musíme diktovat my. Obávám se ale, že stávající Evropa není schopna s efektivním řešením přijít.

Anketa

Sdílíte obavy prezidenta Zemana o naší demokracii kvůli omezování svobody na internetu?

hlasovalo: 9714 lidí

Rozumím tomu správně, že bychom měli dát v některých ohledech soucit a humanismus stranou?

Musíme se přizpůsobit a bojovat. Evropa nestojí proti stejně vyspělé kultuře, stojí proti barbarům a barbarské kultuře a přístupům. Je logické, že barbaři se svými barbarskými přístupy rozumí jen odpovědi, která je tvrdší a razantnější. Že někoho zatkneme, vyšetřujeme, propustíme pro nedostatek důkazů a pak přijde důkaz až v tom, že nás někdo vyhodí do vzduchu, to se neustále opakuje a tím nic nezastavíme. Bezpečnostní složky často ty lidi sledují, ví o nich, a přesto tito lidé, kteří jsou pod dohledem, páchají teror. Pak se ten člověk někde odpálí nebo najede náklaďákem mezi lidi. Potom si říkáme, že jsme tomu měli zabránit. Jak je to možné?

Evropa se buď přizpůsobí a bude na teror adekvátně reagovat, nebo zanikne. EU vznikla, aby řešila problémy Evropy a stala se globálním hráčem, a ona selhává. Zatím tu vidíme tři globální hráče. Spojené státy, Rusko a Čínu. Evropa se svými přístupy ukazuje, že globálním hráčem není. Jsem rád, že byl prezidentem USA zvolen Donald Trump, od kterého očekávám mnohem tvrdší postupy než od Obamy nebo Clintonových. Vnímám postoje Ruska, jak je projevuje třeba v Sýrii, a vnímám i sílu Číny. Z Evropy samotné ale začínám mít strach. Je neplodná a neschopná najít řešení. Buď to řešení najde, nebo se budeme muset začít modlit, aby nás zmínění globální hráči ochránili. Evropa ve smyslu svých lídrů je kontinent eunuchů.

Pokud Trump po své inauguraci nepoleví ve své tvrdosti a nekompromisnosti, máme podle vás očekávat, že se k tomu přidá i Evropa?

Do této chvíle Evropa ukazovala, že se v řadě věcí chová jako satelit USA. Když přitvrdí Spojené státy, očekávam, že přitvrdí Evropa a místo současných impotentů si najde tvrdší lídry. Zaplaťpánbůh, že přichází Trump; a chci věřit, že své ostré postoje bude realizovat a očekávám, že se k tomu Evropa přikloní. To by nás mohlo vzbudit. Stejně tak jsem rád, že Rusko má svého tvrdého a akceschopného lídra, který je schopný dělat pořádek v Sýrii. A vůbec se neobávám, že by Čína nebyla stejně schopná. Evropa se tomu musí přizpůsobit, jinak to bude její konec. Vím, že vliv těchto tří mocností na ni bude velký a to je jediná věc, která mě zatím nechává klidným. Kdychom to ale měli nechat na samotné Evropě, už dneska dělám okopy kolem baráku.

Podívejme se ještě na Trumpa a souvislosti s Českou republikou. Vypadá to, že jeho exmanželka Ivana by mohla být v Praze americkou velvyslankyní a vlastně i díky ní může mít budoucí americký prezident k Česku bližší vztah než k ostatním evropským zemím. Jaký vývoj tímto směrem očekáváte?

Jednoznačně jsem přesvědčen, že Trumpovy osobní vztahy k České republice prostřednictvím jeho někdejší manželky jsou něčím, co tu ještě nebylo, a určitě to bude mít pozitivní vývoj. Americká administrativa tu bude mít člověka (pokud se Ivana Trumpová stane velvyslankyní), který zná dokonale zemi, ve které USA zastupuje. Byl bych strašně rád, pokud by byla jmenována. Považuji za velké štěstí v této době, že nás něco takového potkalo. Na rozvoj vztahů mezi USA a Českou republikou by to mělo velký vliv. Současné vztahy jsou dobré, o tom nepochybuji, ale varianta, o které hovoříme, je pro nás ohromnou příležitostí.  V dané době a daných problémech to přichází jako dar z nebe.

 

Další možnou ukázkou zlepšení vzájemných vztahů je chystaná návštěva prezidenta Miloše Zemana v Bílém domě v dubnu příštího roku. Lze tak očekávat, že Zeman bude jedním z prvních, ne-li první evropský prezident, který se v oficiálním sídle s americkým prezidentem tak brzo po inauguraci setká…

Miloš Zeman teď vypálil rybník všem těm přitroublým kavárenským diskutérům. Kavárna žvanilů a bezpáteřních rádobyznalců politiky má vypálený rybník. Prezident Zeman jako první prezident v Evropě dostal pozvánku do Bílého domu. Tohle já vidím jako obrovské plus v oživení vzájemných vztahů. Tohle je něco, v čem už Miloše Zemana nikdo nikdy nemůže předběhnout, to bude jednou zapsáno v dějinách politiky a České republiky.

Miloš Zeman má začátkem března oznámit, zda bude znovu kandidovat na prezidenta. Jak hodnotíte jeho působení v letošním, už téměř uplynulém roce?

Miloš Zeman jednoznačně ukázal, že je lídrem národa. Je potřeba říct, že prezident Zeman hovoří jazykem, kterému drtivá většina normálních lidí rozumí; a to říká, že konečně máme dobrého prezidenta. Co tvrdí pseudoelita, mě nezajímá; oni sice říkají, že národ nereprezentují, ale ve skutečnosti nereprezentují vůbec nikoho. Větina národa prezidentu republiky důvěřuje a myslím, že jeho rok byl velice úspěšný. U každého pochopitelně najdeme detaily, které bychom mohli považovat za chybu, ale to jsou opravdu jen detaily. Celkově vzato, Miloš Zeman v roce 2016 ukázal národu, že máme svébytného prezidenta hájícího zájmy vlastní země. To je něco, co tady dlouho nebylo.

Předpokládám, že si přejete, aby znovu kandidoval…

Jistě! Přeji si, aby kandidoval za nás, za většinu národa. Nedovedu si představit, kdo by ho měl jinak nahradit. Někoho takového bychom hledali složitě, podobná osobnost tady není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…