Ivan Bartoš: V příštích sněmovních volbách chceme porazit hnutí ANO. Nejsme hysterická opozice, což byla od počátku role Kalouskova „Demokratického bloku“

08.05.2018 10:33

ROZHOVOR "Nelíbí se mi, když nějaké strany nadávají na voliče, že nepochopili program, nebo na voliče jiných stran. Vše stojí a padá s kvalitou programu, opravdovosti jeho nositelů, tj. politiků a jejich práci ve Sněmovně, v médiích a hlavně mezi lidmi. Na vše se soustředíme. Naše ambice je v příštích sněmovních volbách být politickou jedničkou v ČR. Je to odvážné, ale my jsme se nikdy nebáli. Se vší pokorou k voličům se budeme snažit atakovat a porazit nejsilnější hnutí ANO," říká v rozhovoru pro PL.cz Ivan Bartoš, předseda Pirátské strany. Vysvětluje také proč si myslí, že Andrej Babiš není dobrý vyjednávač a netěší ho rostoucí vliv komunistů, či že Piráti nechtějí být hysterickou opozicí.

Ivan Bartoš: V příštích sněmovních volbách chceme porazit hnutí ANO. Nejsme hysterická opozice, což byla od počátku role Kalouskova „Demokratického bloku“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Narozdíl od jiných Pirátům stoupají preference. Čím to je? 

Je pravda, že od našeho volebního výsledku, kdy jsme se s Piráty s téměř jedenácti procenty hlasů voličů stali třetí nejsilnější stranou v České republice, preference Pirátů mezi lidmi stále stoupají. Jsem přesvědčený, že je to tím, že skutečně děláme přesně to, co jsme lidem slíbili. Navrhujeme zákony, hlídáme průšvihy, jednáme konstruktivně s každým a neuhýbáme. Ačkoliv jsme byli ochotni jednat i o vládní účasti, podmínky, které jsme veřejně uvedli již před volbami, a které jasně definovaly, že by ve vládě nesměli být lidé, u kterých nelze v souvislosti s politikou ani podnikáním hovořit o čistém štítu, lidé nekompetentní a nesměla by být většina ministrů od pana inženýra Babiše, vítězné ANO neakceptovalo. To nás umístilo do pozice konstruktivní opozice. Předkládáme tedy naše návrhy a hledáme pro ně podporu mezi všemi stranami. Než zákon projde Sněmovnou, tak to trvá často téměř půl roku, ale například náš návrh na zrušení výjimek z registru smluv, pro který je i hnutí ANO, jde již do druhého čtení. Na stole je náš zákon proti kumulaci odměn, nominační zákon a řada dalších výsostně protikorupčních návrhů. Běžně máme pro naše návrhy podporu 5, 6 dalších klubů z celého spektra včetně nejsilnějšího ANO. Myslím si, že pravdomluvnost a nepolitikaření je to, co lidem na politice nejvíce chybělo. My jsme takoví 9 let. To nás dostalo do Sněmovny a právě proto naše preference rostou. Držíme kurz! 

Kam až vystoupají. Jaké máte ambice?

Pro nás je nejdůležitější realizovat program, který se promítne do života všech lidí v zemi. Dobrý volební výsledek je vždy a pouze prostředkem k tomuto cíli. Limity jsou dány pouze námi. Nelíbí se mi, když nějaké strany nadávají na voliče, že nepochopili program, nebo na voliče jiných stran. Vše stojí a padá s kvalitou programu, opravdovostí jeho nositelů, tj. politiků a jejich prací ve Sněmovně, v médiích a hlavně mezi lidmi. Na vše se soustředíme. Naše ambice je v příštích sněmovních volbách být politickou jedničkou v ČR. Je to odvážné, ale my jsme se nikdy nebáli. Se vší pokorou k voličům se budeme snažit atakovat a porazit nejsilnější hnutí ANO.

Anketa

Schvalujete vyjádření Miloše Zemana na téma novičok, učiněné 3. května na TV Barrandov?

89%
11%
hlasovalo: 17153 lidí

Jak se díváte na jednání Babiše s ČSSD a jaký bude váš vztah k případné vládě těchto dvou politických subjektů s podporou komunistů?

Růst komunistů navzdory jejich mizernému výsledku ve volbách nás netěší. I přesto, jak o sobě smýšlí pan premiér v demisi Babiš, není dobrý vyjednávač. Je třeba si uvědomit, že většina lidí v ČR si nepřála Babiše premiérem, i když se to snaží přes svůj PR tým neustále opakovat. Většina lidí totiž nevolila hnutí ANO s ním v čele. To, že se mu nedaří sestavit vládu, je jeho selhání, protože nepochopil, že pokud není vítězství ve volbách většinové, musí i on dělat kompromisy. Za nás stále platí, že naše podpora libovolné vlády je podmíněna tím, že do vlády nebudou nominováni lidé nekompetentní nebo s korupční historií. V žádném případě nepodpoříme vládu s účastí subjektů ohrožujících základy liberální demokracie nebo s historickým dědictvím likvidace demokracie v této zemi, tj. zejména s účastí KSČM, SPD nebo s převahou ANO. Kdyby ANO navrhlo prezidentovi Zemanovi jiného premiéra, mohl jednat o vládě s ODS, ČSSD, STAN či KDU-ČSL, a ne hlasovat s SPD a KSČM.

Budete ochotni některé její nápady podpořit?

Velmi pozorně sledujeme, analyzujeme a reagujeme nejen na vládní agendu, které se věnují naši poslanci prakticky denně, ale i na návrhy, které nepocházejí z pera Pirátů. Pokud je návrh dobrý, rádi ho podpoříme a děje se tak již teď. Pokud je špatný, konstruktivně vypíchneme problematické oblasti a navrhujeme pozměňovací návrhy. To platí pro jakoukoliv legislativu, která přijde do Sněmovny, tedy i v případě vládních návrhů.

Nebudete mít problém, že si Babiš v roztříštěné Sněmovně může domlouvat podporu s kýmkoliv, jak bude potřebovat?

Jelikož nám jde právě o specifické zákony a nehrajeme roli hysterické opozice, což byla již od počátku role tzv. Demokratického bloku, který vymyslel pan Kalousek s lidmi z ODS, a na kterém jsme se právě pro jeho jediný, tj. marketingový rozměr odmítli podílet, tak naopak širokou diskusi oceňujeme. Nežádoucí je situace, kdy ANO válcuje Sněmovnu se svou hlasovací koalicí SPD a KSČM, kterou používalo nejen při obsazování postů ve Sněmovně, ale blokuje jimi například i mimořádné schůze. Toto by mohl nahlodat požadavek ČSSD na odvolání pana Okamury z pozice místopředsedy Sněmovny, ale ČSSD ze svých požadavků každý týden couvá, takže riziko tohoto tandemu jako pohotovostního pluku Andreje Babiše zde zatím reálně existuje. 

Jak hodnotíte současnou Babišovu vládu v demisi? 

Bohužel tato vláda funguje pouze ve dvou rovinách. V první si upevňuje své pozice, dosazuje si do klíčových postů své lidi a provádí personální čistky. Tomu odpovídají i vládní návrhy zákonů, které nemíří v první řadě k nejpalčivějším problémům, ale skrze novelu zákona o státní službě uvolňují ruce k výraznějšímu zásahu i do nepolitických pracovníků ve státní správě. Druhá rovina je čistě marketingová, kdy vláda v rámci tzv. “výjezdních zasedání” nabízí lidem ono pověstné “chléb a hry”. Ukazovat se v regionech a slibovat peníze, které však nemají oporu ani v návrhu rozpočtu a které nejsou kryté příjmovou složkou (ne, EET fakt nepřineslo do státní kasy slibovaných 18 miliard), se může ve finále panu Babišovi vymstít. Ukazatele ekonomického typu, kterými vláda ANO operuje, jsou pro lidi virtuální. Ovšem silnice, na které se pořádně nesáhlo za pana ministra Ťoka ve vládě předchozí, či nová nemocnice buď jsou, nebo nejsou. A toho si občané nakonec všimnou, že slíbené škola, obchvat či hřiště prostě nestojí.

ČSSD navrhuje převolení sněmovních funkcí, které drží představitelé SPD. Podpořili byste to a proč?

Silnému týmu mediálních poradců hnutí ANO se docela daří přes média vzbuzovat dojem, že na obsazení postů ve Sněmovně byla všeobecná dohoda. To je samozřejmě lež jak věž :-) I věci, které přijdou z grémia, nebo z výborů jsou podmíněné hlasováním, kde vítězí většina (v obsazování pozic ve vedení Sněmovny to byla vždy většina ANO, KSČM a SPD). Piráti rozhodně pana Okamuru na místopředsedu Sněmovny nevolili. Stejně tak Piráti nevolili pana Kotena do vedení důležitého Bezpečnostního výboru. Odvolání bychom tedy podpořili. Pan Okamrua se svou rétorikou, agresivní, nenávistnou a často lživou propagandou, kterou vede neustále, rozhodně není mluvčím Sněmovny, což pozice předsedů i místopředsedů Sněmovny de facto znamená. Zároveň je toto jedinou pojistkou proti paralelní nevládní hlasovací struktuře ANO, KSČM a SPD. ANO si hlasy od SPD zavázalo právě podporou jejich lidí na důležité a placené funkce, nehledě na často chybějící kompetence. Rozbití tohoto přátelství je jediná pojistka. Dokonce je to důležitější než koaliční smlouva s pojistkami, které může ANO ignorovat stejně jako dohody, které Andrej Babiš respektuje jen do té doby, dokud je to pro něj výhodné.

Jak se díváte na komunisty a fakt, že budou tolerovat vládu, tedy že se poprvé po Listopadu 1989 budou byť nepřímo na vládě podílet?

Na toto nastavení i relativní společenskou akceptaci tohoto vývoje hledím se smutkem. Ale je třeba být ve střehu a pracovat. Nežádoucí vývoj či dekompozici demokratických principů lze zvrátit jedině prací a optimismem s výhledem na budoucnost. Tak jsme to s Piráty dělali doposud, a to je podle mě jediná cesta,

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…