Já tomu prostě nevěřím. Andor Šándor k vývoji v kauze Skripal: To si to nacvičovali na klice v hotelu? Britové nevyvážejí popelnice?

10.09.2018 4:41 | Zprávy

„Ten příběh nemá logiku ani linii důkazů, podle kterých bychom mu mohli věřit,“ říká k pokračující kauze novičok ve Velké Británii bývalý šéf Vojenské zpravodajské služby a bezpečnostní analytik Andor Šándor. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se ptá, zda se v Anglii vyvážejí popelnice, když je možné najít v popelnici čtyři měsíce starý vzorek od parfému. Podle Šándora není Vladimir Putin natolik hloupý, aby si komplikoval život něčím takovým, jako je otrava agenta Skripala, kterého navíc měli dlouhou dobu předtím v ruském vězení. Akce však prý mohla pocházet z Ruska.

Já tomu prostě nevěřím. Andor Šándor k vývoji v kauze Skripal: To si to nacvičovali na klice v hotelu? Britové nevyvážejí popelnice?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generál Andor Šándor

Podle britských úřadů se ukázalo, že otravu novičokem v Británii v Salisbury má na svědomí dvojice Rusů. Zachytily je kamery. My už jsme se o tom spolu bavili několikrát, vaše postoje jsou známy, takže se zeptám takto: co si myslíte o těchto nových skutečnostech, pokud jsou pravdivé? 

Teď jste to řekla správně, pokud jsou pravdivé. To je první otázka. Vidíme nějaké ne příliš kvalitní snímky dvou ruských lidí, kteří podle prohlášení britské strany vystupovali pod krycími jmény. Britská strana žádá Rusko o další údaje, které by podle mne po procesu žádosti o vízum pro vstup do Velké Británie přece měli mít sami včetně biometriky.  Tohle tam příliš nehraje. Nechápu, jak v hotelu, kde bydleli, někde ve východním Londýně, se našly stopy novičoku – znamená to, že ho tam nějak používali? Ohrožovali sebe? Jeden by mohl i vtipkovat, že si to snad nacvičovali na pokojové klice, kdyby to nebylo tak vážné. Jinými slovy, jak to, že neohrozili další lidi, kteří tam bydleli? Opět zvláštní. A najednou máme lahvičku od parfému, kterou náhodou téměř po čtyřech měsících najdou někde v odpadkovém koši.  Ve Velké Británii se nevyvážejí popelnice? Po tak dlouhou dobu? Nevěřím, že by další otrávený čekal tak dlouho, než objevenou lahvičku předal své milé stejně jako on narkomance až při vhodné příležitosti. Toto mi přijde velmi podivné. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…