Jak probíhaly dohody na sněmu ANO? Jaroslava Jermanová se rozpovídala neobyčejně otevřeně

25.02.2019 18:22

ROZHOVOR „Pokud chce kandidát uspět, musí si o podporu říct členům dané organizace, v našem případě hnutí ANO. To jsou ty nominace. Čím víc jich kandidát získá, tím větší má šanci uspět. Tomu bych neříkala zákulisní dohody, ale standardní politická práce. Také považuji za normální, když si lídr řekne, kdo má být jeho pravá ruka. V tomto případě si pan Babiš řekl o pana Faltýnka. Respektuji to,“ řekla nám místopředsedkyně hnutí ANO a hejtmanka Středočeského kraje.

Jak probíhaly dohody na sněmu ANO? Jaroslava Jermanová se rozpovídala neobyčejně otevřeně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) se po zasedání rady kraje vyjádřila k setkání s primátorem hlavního města Prahy Zdeňkem Hřibem

Co přesně znamená práce místopředsedy v hnutí, kdybychom ji mohli přiblížit lidem mimo politiku?
 
Místopředseda má na starosti komunikaci směrem do hnutí, spolupráci se členy a organizacemi v rámci svěřených kompetencí. Podílí se na tvorbě programu hnutí a hlavně politiky.
 
Jde o vlivnou pozici?
 
Především jde o práci. Místopředseda musí mít přehled o dění v hnutí. Pomáhá utvářet jeho strategii, připravuje a vede neustálou diskusi v rámci hnutí i mimo něj. Jako v každé organizaci má tato pozice i jistou míru vlivu. Ale pokud s vaší prací nejsou členové spokojeni, už vás znovu nezvolí. Proto si moc vážím toho, že jsem byla do této pozice zvolena již potřetí za sebou. Svůj „vliv“ však rozhodně nepřeceňuji.
 
 
Podle našich informací byl jistý tlak na to, abyste se místopředsedkyní nestala, vnímala jste to také?
 
Dozvěděla jsem se to až po sněmu. Když jsem ale viděla výsledky voleb místopředsedů, tak mi to samozřejmě došlo. Nejsem hloupá a umím si spočítat počet nominací k počtu obdržených hlasů. Nemohla jsem s tím ale nic dělat, protože jsem seděla na pódiu, a žádných diskusí před volbami se tak nemohla účastnit.
 
 
U většiny takto exponovaných voleb jde o klasické politické – zákulisní – dohody. Jeden odstoupí na úkor podpory druhého za jiné pozice a podobně. Probíhá to v ANO podobně?
 
Nemyslím si, že by to u nás bylo o mnoho jiné než jinde. Patří to nejen k politice, ale děje se tak ve všech organizacích, ve kterých je nějaké volené vedení. Pokud chce kandidát uspět, musí si o podporu říct členům dané organizace, v našem případě hnutí ANO. To jsou ty nominace. Čím víc jich kandidát získá, tím větší má šanci uspět. Tomu bych neříkala zákulisní dohody, ale standardní politická práce. Také považuji za normální, když si lídr řekne, kdo má být jeho pravá ruka. V tomto případě si pan Babiš řekl o pana Faltýnka. Respektuji to. Proto jsem odstoupila z volby prvního místopředsedy hnutí.
 

Anketa

Andrej Babiš chce být premiérem až do roku 2025. Přejete si, aby se mu to splnilo?

hlasovalo: 12141 lidí
 
Jak hodnotíte projevy premiéra, Jaroslava Faltýnka a primátora Macury?
 
Projev pana premiéra byl státnický. Jardův projev byl věcný. Panu Macurovi jsem moc nerozuměla. Asi žijeme každý v jiné politické dimenzi. Pasoval se do role jakéhosi rebela hnutí. Ať se nám to líbí, nebo ne, lidé volí ANO převážně kvůli Andreji Babišovi. Jsem přesvědčena, že tak tomu bylo i v Ostravě. Panu Macurovi nikdo nebrání pracovat. Pro mě je nejdůležitější, že hnutí ANO je prozápadní a proevropské. Ale rozhodně odmítám, že si máme zvolit mezi levicí, středem či pravicí. Musíme vnímat realitu a realitou je, že umíme oslovit voliče napříč politickým spektrem.
 
 

Ještě jednou k vaší volbě. Řekl vám někdo z ANO do očí, že nechce, abyste byla ve vedení hnutí?

Nikdo mi nic takového neřekl. Na sněmu nakonec rozhodují delegáti a stát se může cokoliv. Mnohokrát se v historii stalo, že některý kandidát neprošel, prostě nebyl zvolen. Pokud si ale někdo myslel, že díky svému těhotenství jsem oslabila a ztrácím paměť, tak se spletl.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…