Jandák: Chcípáci pořád křičí a chtějí shodit Zemana. Kavárna? Tlučhubové

24.11.2015 4:49

ROZHOVOR Podle Vítězslava Jandáka je u nás velká většina přívrženců prezidenta Zemana a pak pohled menšiny, která nahlas křičí, a pomáhají jí v tom média. V normální zemi ti, jež prohráli, dokážou porážku uznat, ale u nás se musí do prezidenta kopat. Ani politici Evropské unie nemají nárok Zemana kritizovat, raději by si podle Jandáka měli zamést před vlastním prahem.

Jandák: Chcípáci pořád křičí a chtějí shodit Zemana. Kavárna? Tlučhubové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák s Jiřím Dienstbierem

Anketa

Líbilo se vám, jak si studenti, politici, rektoři a jiní občané 22. listopadu připomněli 17. listopad?

4%
92%
hlasovalo: 13111 lidí

Na Pražský hrad se nyní pomyslně střílí z mnoha stran. Prezident to schytává za 17. listopad, kdy podle některých „ukradl studentům jejich svátek“.

Musíte se dívat na to, kdo takové věci říká. Jsou to titíž lidé, kteří dodnes neskousli, že jejich kandidát nevyhrál volby. V této souvislosti opakovaně uvádím příklad z USA – když John McCain prohrál s Obamou, přišel k němu, podal mu jako chlap ruku a řekl: Odteď jste mým prezidentem, gratuluji vám. To se ale tady nestalo, je zde v podstatě patnáct dvacet procent chcípáků, kteří neustále křičí a hledají důvody, jak shodit prezidenta a jak na něj nalíčit, protože se bojí, že kdyby příště Zeman kandidoval, vyhrál by s velkou převahou. Je pak logické, že se k nim připojují lidé, kterým nesedí, co prezident dělá, že je viditelný a že dělá dobro pro tuto zemi. A upřímně – myslím si, že je tady spousta lidí, kteří nemají rádi tuto zemi.

A co spojení Zeman – Konvička? Kritici tvrdí, že když se prezident postavil na jedno pódium s Martinem Konvičkou, legitimizoval tak jeho hnutí.

Já tyto lidi neznám, a tak to nemohu hodnotit. Nevím, jaký je pan Konvička člověk. Je to vysokoškolský pedagog a neopakoval bych, co se říká v médiích, ale udělal si svůj názor, kdybych ho měl hodnotit.

Jak hodnotíte výroky samotného prezidenta Zemana v souvislosti s islámem?

Zeman už jako prognostik varuje před malérem, například v případě Ukrajiny předem varoval, co hrozí. A stejně je to u takzvaného Islámského státu, kdy upozorňoval, že je to největší nebezpečí, a teď svět zjišťuje, že je to pravda. Já si Miloše Zemana tedy vážím za jeho jasnozřivost, kdy přesně už před lety a proti celé Evropě dokázal definovat, co je největším rizikem pro demokracii a Evropu.

Reagují podle vás na toto riziko a imigrační krizi adekvátně zavedené české politické strany?

Protože jsou to české politické strany, reagují typicky česky – tedy opatrně. Měly by ale mluvit tak, aby bylo vidět, že zastupují vlastní lidi, a ne aby to vypadalo, že jednou zastupují lidi z Bruselu, jednou z Washingtonu a jednou z Moskvy. To, jak se čeští politici chovají, vyplývá z toho, že nechodí mezi lidi a neslyší, co říkají.

Za výroky vůči uprchlíkům a islámu kritizovali Miloše Zemana i zahraniční politici…

Já jsem byl pro Evropskou unii a mohla být pro nás budoucností, ale když dnes nekompetentní představitelé Unie něco vyčítají našemu prezidentovi, musím říct, ať se podívají, co svou nekompetentností a nerozhodností způsobili. Dnes je tady půldruhého milionu běženců, Evropa je rozložená a je to jejich vina. Nemají proto naprosto žádné právo, aby někoho poučovali, měli by se řídit heslem mé babičky, která říkala, ať si každý hlavně zamete před svým prahem.

Jaká je v tomto světle podle vás budoucnost Evropy?

V souvislosti s migrací se mluví o třech až deseti milionech lidí. Uvidíme, byl bych pro, aby ten, kdo zde chce pracovat, v té které zemi zažádal o vízum, přijel a požádal o pracovní povolení. To by bylo legitimní, Evropa potřebuje nové pracovní síly, s tím souhlasím, ale ne takovým hurá stylem. To se nedělá. Jdou sem lidé z Kosova, kde žádná válka není, a další z Afghánistánu, tam je zase válka sedmdesát let. To, že vše začalo v jednom okamžiku, ukazuje, že je ta vlna koordinovaná a určitě to nedělají ti převaděči.

Prezidentu Zemanovi se také vyčítá, že v rozporu s prezidentským projevem po zvolení rozděluje národ…

To nic neznamená, kdyby člověk nežil v Praze, nezajímalo by ho to. Prezident odděluje plevel, to ano, z osmdesáti procent ale lidé se Zemanem souhlasí a jen dvacet procent říká to, co říká. Jen mají na své straně média, z některých se dokonce staly politické strany. Je tady velká většina přívrženců prezidenta Zemana a pak pohled menšiny, která křičí strašně nahlas, a pomáhají jí v tom média. V normální zemi ti, kteří prohráli, dokážou porážku uznat, ale u nás se musí do prezidenta kopat. Když se po něm házejí vejce, je to úsměvné, když se zničí prezidentská standarta, jeden ze symbolů státnosti, je to také úsměvné, když Zeman přeloží název jedné tzv. skupiny, je sprosťák. Copak někde je nějaká objektivita? Jen se bojím, že když se obyčejní lidi jednou naštvou, že to nedopadne s některými lidmi dobře.

Do kritiky Miloše Zemana se po akci na Albertově pustil i premiér Sobotka. Co to podle vás znamená?

Nechápu to, reakci pana Sobotky bych pochopil, kdyby byla vzápětí po akci na Albertově, ale proč k tomu došlo až tři dny poté, nechápu. Je to zbytečné a nerozumím tomu. Zeptám se na to premiéra.

Jak vnímáte prezidentův termín „pražská kavárna“?

Je to samozřejmě velmi zúžený pohled, určitě to budou ti „dělní lidé“, kteří byly tím nebo oním režimem utlačováni a říkají, že nemohli pracovat, a pak když měli ukázat, co umějí, vyšlo najevo, že neumějí nic. Jsou to pro mě jen tlučhubové.

Je v současné situaci reálně možné nějaké obecné smíření?

Smíření je možné, prezident na mítincích vždy odpovídá na otázky a mám pocit, že to chce diskusi. Jde ale o to, zda jeho odpůrci mají argumenty.

Jaké šance má podle vás Miloš Zeman na opětovné zvolení?

Pokud bude zdravotně v pořádku a bude chtít, volby samozřejmě vyhraje. Nevíme však, co se stane ve světě, jaký bude osud této země... Ale otázka, bude-li mít do toho chuť, každého otráví, když do něj pořád někdo kope. Na jedné straně ho jistě nabíjejí energií setkání s lidmi, ale pak otevře noviny a vidí, z čeho jej stále obviňují. To by ho mohlo znechutit.

Kolik má Miloš Zeman na současné politické scéně spojenců?

Myslím, že tady je spousta Zemanových spojenců, dokonce i v Parlamentu. Jen se podívejte, jak dopadly trapné pokusy podat na něj trestní oznámení pro velezradu. Spojenců má Miloš Zeman mnoho.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…