Jandák: Je mi na blití z těch umělců proti Zemanovi. Byli jako ordneři

07.02.2013 9:03

ROZHOVOR Sociálně-demokratický poslanec Vítězslav Jandák od počátku neskrývá svou přízeň vůči nově zvolenému prezidentovi Miloši Zemanovi. Je přesvědčen, že právě on dokáže otevřít prostor pro sjednocení rozpolceného českého národa. Některé své bývalé kolegy ale tvrdě kritizuje za jejich „výkon“ během kampaně, stejně jako jejich ikonu, Karla Schwarzenberga.

Jandák: Je mi na blití z těch umělců proti Zemanovi. Byli jako ordneři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Za své přesvědčení obdržel Jandák osobní „umělecké dílo“. Zatím neznámý vandal mu pomaloval dům nápisem „Zrádce“ a připojil rudou hvězdu. Nezabralo to. Poslanec a v minulosti populární herec Vítězslav Jandák je stále přesvědčen, že Miloš Zeman bude patřit k nejlepším prezidentům naší země. Jen prý kdyby ta vláda už brzy padla.

Jaká je Vaše prognóza, pokud jde o setrvání této vlády?

Lidé si zvolili tuto vládu, a když jsem viděl, kolik lidí volilo prvního místopředsedu této vlády Karla Schwarzenberga, tak si myslím, že by to bylo zbytečné a je třeba, aby tato vláda vydržela v uvozovkách „co nejdéle“.

Samozřejmě, že bych byl rád, aby tato vláda padla co nejdříve, ale… respektuji vůli lidu. Dva miliony lidí hlasovali pro toho pána, který se chtěl vydávat za českého prezidenta, a nějak pozapomněli, že je to první místopředseda vlády pana Nečase a předseda TOP 09! Takže ať si to uvědomí.

Jak, zejména za takové situace, vnímáte osobnost Miloše Zemana?

Já ho vidím jako nesmírně báječnou, půvabnou, usměvavou, moudrou a lidskou osobnost. Jeho protivníci budou zanedlouho ještě menší, než teď. A jestli budou pořád křičet, tak už je za chvíli nebude nikdo slyšet. Mám na mysli zejména ty umělecké „ordnery“, ale i jiné „ordnery“. (Ordneři – vžitý název pro příslušníky úderných sudetoněmeckých organizací terorizujících české lidi za protektorátu – pozn. red.)

Když už jsme u umělců, jak hodnotíte výkon některých z těch, co vystupovali proti Miloši Zemanovi?

Ztrapnili se. A mohu vám říct, že to, co o nich říkají lidé v jižních Čechách, tak jsem se styděl. Strašně jsem se za ně styděl. Protože to, co předvedli, a nechci je jmenovat, protože oni sami velmi dobře vědí, o kom mluvím, a když jsem si vzpomněl na jejich minulost ještě před 20 lety, tak opravdu je mi z nich dneska na blití.

Pomineme-li, že kampaň byla celkově dost agresivní, Vy jste se s tou zlobou setkal osobně, když Vám pomalovali dům hanlivým nápisem a rudou hvězdou. Máte nějakou představu, či alespoň tušení, kdo to udělal?

Konkrétně ne, ale podle toho, co vyšetřovala policie, ta hvězda na našem domku je stejná, jako hvězda na domě sousedky Miloše Zemana, kterou namalovali. Podle policie to vypadá, že to mohla malovat stejná ruka.

Pikantní na tom navíc je, že náš dům nám bolševici sebrali a oni na něj namalují rudou hvězdu. A té paní, co bydlí vedle Miloše Zemana, ten dům také bolševici sebrali. Takže si komando Karla Schwarzenberga vybralo opravdu „dobře“. To ukazuje na inteligenci těchto ordnerů.

A jaký vývoj by byl podle Vás nejlepší pro tuto zemi?

Tak samozřejmě by pomohlo, kdyby tato vláda odešla. Ale hlavně, co je pro tu naši zemi důležité, a co by jí pomohlo, je, aby se tato země domluvila. Aby to nebyly cíle stranických sekretariátů, ale aby to bylo blaho této země. A pro tento cíl bychom se měli odpovídajícím způsobem chovat v parlamentu, v práci, a vlastně všude. Prostě, na prvním místě mít blaho této země. A to se neděje a to mě mrzí.

Ale věřte, že právě snaha pro blaho naší země je jediným klíčen k tomu, abychom dokázali snášet to dobré i zlé, aby ta zem mohla jít dopředu. A jsem přesvědčen, že Zeman svou moudrostí, ne arogancí, jak říkají někteří představitelé toho arogantnějšího křídla, ale právě státnickou moudrostí tomu dokáže přispět. Jsem přesvědčen, že to bude jeden z nejlepších prezidentů, kterého jsme kdy měli.

Společnost je nyní značně rozčleněná. Myslíte, že se podaří sjednotit například alespoň levici?

Víte, na prvním místě bychom měli sjednotit náš národ, naši zemi. To také někteří nebudou slyšet rádi a budou to vydávat za šovinistický postoj. Já si ale myslím, že jsme občané této země. Především my bychom se měli spojit, sjednotit na prioritách. A teprve pak se, samozřejmě, dělit podle politické orientace. Demokraticky, v klidu. Protože to je to hledání cesty k blahu země.

Pravice má svou cestu, my na levici máme jinou cestu. Ale na konci té cesty by mělo být zřetelné blaho celého národa. Neměli bychom být nepřátelé, ale soupeři. A zatím se tady ze soupeření stalo nepřátelství na život a na smrt. A to je strašné.

Paradoxně to byla volba prezidenta, která rozdělila národ. Jak dlouho myslíte, že to přetrvá?

Nevím, ale nevylučuji, že to může trvat delší dobu.

Karel Schwarzenberg je ale především ministrem zahraničí této země. Víte o tom, že se uvažovalo o Alexandru Vondrovi na post velvyslance do Ruska?

No a proč ne? Není dnes kapitalističtější země, než je Ruská federace. Dokonce si myslím, že by tam byl právě on na správném místě. Také to tam s korupcí nevypadá nejlépe, takže by to vcelku všechno sedělo (směje se).

Je tu ale jiná věc, velmi závažná. Ministr zahraničí, pan Schwarzenberg, který se už viděl v křesle prezidenta, odvolal asi deset velvyslanců, včetně pravicových, jako byl například Jan Koukal ve Vídni. Ale i jiní. S tím, že je odvolá, pak se stane prezidentem, a ten jmenuje velvyslance, takže on bude jmenovat své kamarády. Tak to teď zatím ještě nevyšlo, protože je nový prezident musí teprve schválit.

Jak může takový krok, jako je odvolání tolika velvyslanců, působit navenek?

Inu, slyšel jsem takové lehké zděšení na německé straně. Tam měl přijít nějaký pan Tomáš Kafka, což je možná hodný člověk, ale neví o tom Německu vůbec nic. Má přijít z Irska, ale je to kamarád pana Schwarzenberga, a proto má přijít na post velvyslance ve Spolkové republice. Opravdu nevím, jestli je to dobře.

Já si ale myslím, že si pan prezident Zeman přečte velmi pozorně navržená jména, a možná, z jeho pohledu, některá jména tak úplně „nebudou“. Takže i dohady o panu Vondrovi na velvyslanectví v Ruské federaci jsou předčasné, já si osobně myslím, že tam nebude. Počkejme si a uvidíme. Nechme se překvapit.

Tady se kalkulovalo v médiích i ve skupinkách kolem pana Schwarzenberga, že to všechno vezmou do rukou. No, a ono se jim to nějak nezdařilo. Tento národ, navzdory všemu štvavému, vyslovil svůj verdikt, a to velmi zřetelně.

Naším cílem proto musí být sjednocení národa na prioritách pro blaho především této země. A věřím, že nový prezident má všechny předpoklady k vytváření prostoru pro toto sjednocení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…