Jaroslav Bašta varuje: Idiotská řešení politiků. Počítejme i s vypuknutím občanské války v nejvíce islamizovaných státech Evropy

07.10.2016 9:42

ROZHOVOR Exministr Jaroslav Bašta míní, že nepřítel naší civilizace nestojí před branami, ale již dávno se uhnízdil uvnitř. EU mu připomíná SSSR: Evropská komise jako nikým nevolené Politbyro ÚV KSSS a Evropský parlament bez zákonodárné iniciativy kopíruje postavení Nejvyššího Sovětu, vykonavatele příkazů Politbyra. „V té nejhorší možné variantě evropské budoucnosti však musíme počítat s vypuknutím občanské války v nejvíce islamizovaných státech západní Evropy,“ varuje Bašta.

Jaroslav Bašta varuje: Idiotská řešení politiků. Počítejme i s vypuknutím občanské války v nejvíce islamizovaných státech Evropy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Rakouský kardinál Christoph Schönborn pronesl varování v neděli při příležitosti křesťanského svátku Jména Panny Marie, který je připomínkou a vděkem za vítězství nad Turky v bitvě o Vídeň před 333 lety. Podle informací z vídeňské arcidiecéze kardinál řekl: „Dojde k islámskému dobytí Evropy? Mnoho muslimů po tom touží a tvrdí, že s Evropou je konec.“ Kardinál Schönborn požádal Boha o smilování nad Evropou a jejími obyvateli, kteří podle něj jsou „v nebezpečí zániku křesťanského dědictví“. Souhlasíte s ním? Je „saracén“ opět hrozbou?

Saracén sám o sobě hrozbou není, jenom problémem. Nepřítel naší civilizace nestojí před branami, ale již dávno se uhnízdil uvnitř, v hlavách mnoha lidí, kteří mají enormní vliv a jsou nespokojeni se svými životy, nesnášejí své spoluobčany, sní o novém lepším světě. Domnívají se, že ta záplava mladých silných mužů, kteří přeplouvají moře a překonávají hranice, představuje avantgardu islámského revolučního hnutí a trest za hříchy našich předků. Spojují si je s nadějí na jinou, lepší budoucnost Evropy. Není to nic neznámého v moderních dějinách našeho světadílu.

V jakém smyslu?

Před více než sto lety se ze stejně iracionálních důvodů evropské elity podporované velkou částí mladé generace pustily do Velké války. Po ní část z nich podporovala bolševismus, část fašismus a nacismus, přišla Druhá světová válka, bipolární svět, Studená válka a totalitní ideologie po dlouhých desetiletích vyčpěly. Teď se zdá, že poptávka po nich znovu narůstá, takže evropští politici a část mladé generace otvírá dveře supertotalitě v podobě islamismu.

Supertotalitě?

Touží nejen po tom, aby jim někdo diktoval, co mají říkat a co si mají myslet. Chtějí nový život, v němž budou mít všichni stejný denní rozvrh jako v kriminále – vstávat ráno před rozedněním, modlit se pětkrát denně, předpisově se oblékat, být cudní a sexuálně zdrženliví, nezpívat, netančit, nečíst jiné než svaté knihy, nesportovat, nepít alkohol, nejíst vepřové a především poslouchat. A tuto budoucnost nám prodávají jako nejvyšší možný výdobytek liberální demokracie, svobody a humanismu.

Co říkáte výsledkům posledních zemských voleb v Německu a tomu, jak se k nim staví Angela Merkelová?

Němečtí voliči pomalu začínají vnímat, co se vloni v létě stalo. Nejspíš je čeká ještě krutější probuzení z iluzí. Angela Merkelová si zatím odmítá připustit, že její éra končí.  

Někteří evropští politici začínají brát částečně zpátečku a tu více a tu méně začínají vystupovat proti migraci. Také hovoří o tom, že je třeba otevřeněji komunikovat s občany a brát na ně více zřetel. Viz například poslední neformální summit EU v Bratislavě. Co je k tomu vede? To zázračně prozřeli, nebo se bojí lidí?

Protože kromě členů Evropské komise musejí být všichni ostatní politici zvoleni znovu příští rok, zahájili předvolební kampaň. Doufají, že si nikdo nebude pamatovat jejich omyly a aroganci, kterou řada z nich dodnes předvádí. Doufám, že voliči jim to všem důkladně spočítají. 

A změní se podle vás něco v migrační politice EU i v jiných oblastech? Je vůbec EU schopná nějaké sebereflexe a zásadní změny k lepšímu? Lidé důvěřují EU stále méně, přesto Brusel a Berlín volá po větší centralizaci a vytvoření evropské armády... A směrnice, nařízení, předpisy, kvóty, výhrůžky pokutami za nepřijetí uprchlíků chrlí dál...

Chování Evropské unie jako instituce mi stále více připomíná poslední měsíce existence Sovětského svazu. Je to dost logické, protože její vrcholné orgány byly konstituovány na stejných principech. Evropská komise jako nikým nevolené Politbyro ÚV KSSS a Evropský parlament bez zákonodárné iniciativy kopíruje postavení Nejvyššího Sovětu, vykonavatele příkazů Politbyra. Taková organizační struktura vylučuje jak sebereflexi, tak racionální rozhodování. Bez důsledné demokratizace se EU rozpadne. A když se o demokratizaci pokusí, skončí jako SSSR za Gorbačova. Historie se ráda opakuje.

A myslíte si, že evropským elitám lidi, zatím jen verbální, změnu postoje uvěří? Může se vůbec současná částečně zdiskreditovaná „elita“ typu Junckera, Schulze, Merkelové, Hollanda... zachránit? Nenahradí je spíš „populisté“ typu Le Penové, Hofera...? Nebo někdo jiný?

Současné evropské elity ve volbách propadnou. Kvůli jejich doslova idiotským řešením všech krizí (finanční, řecké, ukrajinské, migrační) občané přestali věřit, že tito politici hájí jejich zájmy. Ve všech členských zemích EU (s výjimkou Německa) dojde k výměně politických elit. Zda je nahradí současné protisystémové politické strany nebo někdo jiný, ještě není jasné.  

Hovořil jste o možném rozpadu EU. Myslíte si, že k němu dojde? A bylo by to dobře, nebo špatně?

Zatím rychlý konec EU nevypadá příliš pravděpodobně. Na druhou stranu dokážu si představit krizový scénář po možné prohře kancléřky Merkelové v příštích německých parlamentních volbách. Pak by se nejspíše přesunula do Bruselu a vystřídala Junckera. To by mohlo soudržnost EU silně narušit. Zatím je obtížné představit si všechna rizika s tím spojená.

Nebylo by lépe postavit spolupráci evropských národů na nových základech bez nynějších zdiskreditovaných evropských a bruselských politiků a úředníků typu Junckera či Schulze a bez těch desítek tisíc stran unijního práva a předpisů a těžkopádné zabetonované mašinérie?

Takový byrokratický moloch lze zrušit jen násilím. V té nejhorší možné variantě evropské budoucnosti však musíme počítat s vypuknutím občanské války v nejvíce islamizovaných státech západní Evropy (Francie, Belgie, Nizozemí, Švédsko, západ Německa, možná i Itálie). V takovém případě bychom museli hledat nové geopolitické uspořádání. Samozřejmě bez Bruselu.

A co Visegrád plus jako alternativa? Mohla by se přidat část Balkánu, Pobaltí... V minulosti sehrávalo v prostoru mezi Ruskem a Německem určitou stabilizující a bezpečností roli po určitou dobu habsburské soustátí. Není tedy altrnativou vytvořit zde nějakou alianci suverénních států a zónu volného obchodu?

V případě násilného rozpadu EU by nám nic jiného než nějaká širší forma osvědčené Podunajské federace nezbylo. Zase by mohla pár století úspěšně fungovat.

Když jsme vstupovali do EU, zaznívalo, že budeme pod dohledem „vyspělejších“ zemí. Někteří skalní zastánci EU říkají, že si v ČR neumíme a nemáme vládnout sami, ale potřebujeme, aby nám vládl „moudrý“ Brusel či Berlín, kde je politická kultura na vyšší úrovni, je tam menší korupce, jsou tam kvalitnější zákony...

Nechci být příliš ironický, ale na příkladu Německa jasně vidíme, že takto to opravdu nefunguje. Vždyť po sjednocení v roce 1991 bývalé Východní Německo náhle dostalo vše – peníze, zákony, zkušené úředníky. Ale ekonomická a politická transformace se jaksi zadrhla, daleko úspěšněji probíhala v Polsku a u nás. A co hůř  – „východoevropská“ korupce a šlendrián zasáhly i spořádaný západ země. Nerad to říkám, ale inkluze má na všech úrovních minimálně z krátkodobého hlediska stejný dopad – ten lepší přebere způsoby toho, koho má povznést na vyšší úroveň. Etologové tomu říkají Zákon chování vlčí smečky. Inteligenci celku určuje ten nejhloupější člen. V lidských společnostech pak také ten s pochybnější morálkou.

Také se říká, že Češi jsou „potížisté“. Máme vše odkývat Bruselu a Berlínu a Washingtonu, jak někteří prosazují? Nevyjednáme více, když budeme dělat drahoty? Není to lepší než se chovat jako laciná holka, která za pár drobků hned vleze s každým do postele? Není lepší naopak zvažovat různé možné nabídky dle rozumného kalkulu, co nám více přinese, a zvyšovat tak cenu za to, co můžeme pro někoho udělat?

Existují dva typy chování: „já pán - ty pán“, nebo „pán a lokaj“. V české zahraniční politice ten první přístup reprezentuje náš pan prezident, ten druhý skoro všichni členové české vlády. Zapomínají, že lokajem každý pohrdá a nedůvěřuje mu. Na druhé straně je známo, že po skončení mandátu vzpurnému premiérovi či ministru zahraničí nikdo místo v Bruselu nenabídne, lokajovi ano... 

Zastánci EU říkají, že EU zabránila válkám. Souhlasíte s tím, přestože do 70. let polovina západoevropských států nebyla v EHS, ale v EFTA? A nehrálo větší roli NATO a fakt, že v době studené války evropské státy si spolu válčit nemohly dovolit s ohledem na hrozbu ze SSSR?

Za studené války v bipolárním světě o nějakých rozbrojích (s výjimkou Turecka a Řecka) v NATO a EU nemohla být ani řeč. Nevšiml jsem si ale, že by EU (či její členské státy) zabránila válce v Jugoslávii, v Kosovu, na Kavkaze, v Iráku, Libyi, Sýrii, Ukrajině. Naopak řadu z nich pomáhala rozpoutat. O tom se nemluví.

A co říkáte názorům, že centralizační politika EU může naopak vyvolat a vyvolává pnutí mezi národy a může přinést válku mezi státy či občanskou válku?

Toto nebezpečí je třeba brát vážně, protože ho umocňuje to, že tuto centralizační politiku prosazují lidé nekompetentní, nevychovaní a hrubí jako J.-C. Juncker a Martin Schulz.

Jaký je dle vás český národní zájem?

Bezpečná, prosperující a demokratická Česká republika. A také bezpečná, prosperující a demokratická Evropa. S EU či bez EU. 

Jak bychom se za současné situace měli stavět k Rusku, k NATO, USA a TTIP?

V našem zájmu je, aby NATO a EU normalizovaly své vztahy s Ruskou federací. Bez ohledu na některá válkychtivá prohlášení našich politiků a zástupců v NATO, Aliance zůstane jedním z pilířů naší bezpečnosti. Vyhraje-li prezidentské volby v USA Donald Trump, očekávám podstatně lepší vztahy s naším nejdůležitějším spojencem v rámci NATO. TTIP považuji za absolutně nepřijatelnou dohodu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…