Jaroslav Foldyna zpět k Soukupově show, kde málem padaly facky: Světla svítila do očí, vedle tělnatý Novotný. Špitali si s Hřibem, ten se hihňal jak 14letá holka...

10.05.2020 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Máme hystericky nadávat Rusku a nevšímat si postupného předávání naší národní suverenity do rukou unijní byrokratické oligarchie, která svoji stále rostoucí moc využívá k likvidaci původních Evropanů,“ tvrdí poslanec Jaroslav Foldyna (SPD), podle něhož se jedná o dobře promyšlenou taktiku v rámci česko-ruských vztahů. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz rovněž shrnul své dojmy z vypjaté debaty ve studiu Jaroslava Soukupa, kde se názorově střetl se starostou pražských Řeporyjí Pavlem Novotným a přiznal, že na okamžik ztratil kontrolu.

Jaroslav Foldyna zpět k Soukupově show, kde málem padaly facky: Světla svítila do očí, vedle tělnatý Novotný. Špitali si s Hřibem, ten se hihňal jak 14letá holka...
Foto: TV Barrandov
Popisek: Pavel Novotný, Jaroslav Foldyna, Jaromír Soukup

Českem hýbe kauza ruského agenta s jedem ricin a tři čeští politici pod policejní ochranou kvůli politickým rozhodnutím týkajících se Ruska. Je podle vás nebezpečí reálné?

Toto nebezpečí reálné není. Pokud by Rusové skutečně chtěli zlikvidovat tyto tři české a v zásadě bezvýznamné politiky, tak se o tom dopředu nedozví novinář z Respektu. Navíc; Rusko by z takového kroku nic nemělo. Pokud někdo získává pro Rusko sympatie u veřejnosti, pak jsou to právě tito tři pánové. Nejspíš se nakonec dozvíme, že agent nepřiletěl letadlem, ale přijel autobusem, že to nebyl agent tajných služeb, ale agent pracovní agentury, že to nebyl Rus, ale Ukrajinec, že v kufříku neměl jed ricin, ale ricinový olej, což je projímadlo, že kufřík nebyl kufřík, ale kožená brašna, že neodjel z letiště limuzínou, ale taxíkem, a že neodjel na ruskou ambasádu, ale na hotel v Malešicích.

Nejčastější názorový střet v tomto tématu zní, zda odstranění sochy maršála Ivana Koněva, deska Vlasovcům nebo přejmenování náměstí s ruskou ambasádou na Borise Němcova je provokace směrem k Rusku, či suverénní krok demokratické země, do které se Rusko nemá co vměšovat. Jak to vidíte vy?

Ohledně odstranění sochy by nejlépe odpověděl právník, který by prostudoval příslušné smlouvy mezi Českou republikou a Ruskem. Z pohledu politického ale jde o akt nepřátelství. Kvůli konání starosty Koláře jsme se stali zřejmě jedinou zemí na světě, která za své osvobození projevuje padlým vojákům vděk odstraněním pomníku jejich velitele – navíc doprovázeným zhovadilým žvatláním o chybějící roušce. Název ulic je pak skutečně vnitřní záležitostí každé země. Zkusme si ale představit, jak by se nám líbilo, kdyby ulici, ve které sídlí naše ambasáda v Moskvě, Rusové přejmenovali třeba na ulici Vasila Biľaka. Oni něco takového ale samozřejmě neudělají, protože ruští představitelé, na rozdíl od našich pirátů, mají pubertu už dávno za sebou.

Od různých odborníků i politiků slýchávám, že „někomu“ jde o rozdmýchávání vztahů mezi Českou republikou a Ruskem. Tedy o jakési účelové provokace a narušení mezinárodních vztahů. Je to podle vás vůbec možné? A o koho jde?

Anketa

Kdo je vám sympatičtější?

hlasovalo: 29610 lidí
Je to přesně tak, jak říkáte. Účelové provokace Ruska mají za cíl odvést naši pozornost od skutečných problémů a hrozeb, kterým čelíme. Při nadávání na Rusko máme zapomenout na to, že se z Evropy pomalu stává jakýsi mix Afriky a Blízkého východu, že obrovská část Čechů žije na hranici chudoby, pod hrozbou exekucí, nebo přímo v exekucích, že se stále zvyšuje vliv korporací a bank na politické rozhodování. Máme zapomenout na odliv kapitálu z České republiky do zahraničí, na stále se zvyšující vliv neziskovek a různých nikým nevolených zájmových skupin, na stále větší fízlování a šikanování normálních občanů ze strany státu. Máme zapomenout, že ministerstvo vnitra nutí policisty vyšetřovat takzvanou předsudečnou nenávist, což je ve skutečnosti jen snaha umlčet nepohodlné názory a zakrývat pravdu. Máme zapomenout, že režim infikuje děti ve školách neomarxistickou ideologií.

Máme hystericky nadávat Rusku a nevšímat si postupného předávání naší národní suverenity do rukou unijní byrokratické oligarchie, která svoji stále rostoucí moc využívá k likvidaci původních Evropanů. Máme zapomenout na to, že vymíráme, že technologicky zaostáváme, že se zvyšuje spotřeba psychofarmak, protože jsou lidé čím dál vystresovanější, že evropské země jsou stále méně bezpečné, že se zvyšuje počet no-go zón, což ve skutečnosti znamená, že Evropa přichází o části svého území a předává jej Afričanům, Arabům, Afgháncům a dalším... Na to všechno máme zapomenout a fanaticky, jak tupci bez vlastního rozumu, nadávat Rusům.

Je to dobře vymyšlená taktika, protože ruští politici jsou, s ohledem na ruské veřejné mínění, nuceni nějak reagovat. Nezapomínejme, že v Rusku prakticky neexistuje rodina, která by z druhé světové války neměla své mrtvé, takže jde o společensky velmi citlivé téma. Pro ruské politiky je pak logicky složité hledat správně vyváženou reakci. A protože evropští ideoví dědici L. D. Trockého o ostrou reakci Ruska usilují, tak se dá předpokládat, že se intenzita provokací bude zvyšovat. Jakákoli výjimečná situace je pro neomarxistické kulturní revolucionáře jedinou šancí, jak se udržet u moci, protože jinak je lidé v příštích volbách smetou. Ten proces začal již v roce 2017 a další volby se blíží...

Pokud by se kauza „ricin“ ukázala být falešnou, měl by být původce informace potrestán? Je podle vás možné, že k něčemu takovému dojde?

Anketa

Věříte, že Kreml vyslal agenta, který měl odpravit starostu Prahy 6 Koláře?

hlasovalo: 36987 lidí
Nikdy k tomu nedojde. Rusové, stejně jako kdokoli jiný, nemají možnost dokázat, že něco neudělali a pan Kundra a okolí nikdy nepřiznají, že si tuto báchorku vycucali z prstu. Řeknou, že informace mají od důvěryhodných zdrojů, a tím to skončí. Pravdu bychom se dozvěděli pouze použitím metod, jako je například takzvaný waterboarding, ale to se nesmí. Navíc by to ani nestálo za to, stejně těm různým Kundrům, Šafrům, Šídlům a Moláčkům nikdo soudný nevěří.

Jakou reakci od vlády a prezidenta v celé věci očekáváte? Jak by se měli zachovat?

Veřejné obvinění ze snahy o likvidaci našich občanů ze strany jakékoli cizí mocnosti, a navíc na našem území, je závažná věc a vláda i prezident nad tím nemohou mávnout rukou, i když celý ten příběh vykazuje spíše komediální rysy vy stylu inspektora Clouseaua. Pořád je to ale obvinění, které je potřeba buď podepřít jasnými důkazy, a pak by byla na místě co nejostřejší reakce, protože každý náš občan musí být pod ochranou naší země. Nebo důkazy chybí a pak by byla na místě omluva ze strany těch, kdo taková obvinění bez důkazů vznášeli. Jak už jsem ale uvedl: nejspíš se nestane ani jedno, ani druhé.

V TV Barrandov došlo v debatě Aréna Jaromíra Soukupa, které se účastnil i primátor Zdeněk Hřib (piráti) a poslanec KSČM Leo Luzar, k názorovému střetu mezi vámi a starostou Řeporyjí Pavlem Novotným (ODS). Chvílemi byla diskuze velmi vypjatá, Pavel Novotný nešetřil slovy jako „bolševik“ a „kolaborant“, smál se. Došlo i na vaše výhružky směrem k jeho osobě. Nechal jste se vyprovokovat? Jak to vnímáte zpětně?

Atmosféra byla skutečně vypjatá. Ve studiu svítila do očí světla, byl vydýchaný vzduch, horko a vydržet v takovém prostředí vedle pana Novotného, který pořád něco povykuje a navíc je poněkud tělnatý, je náročné, takže jsem na okamžik trochu ztratil kontrolu. Zpětně se na to dívám tak, že jsem se měl ovládnout. Měl jsem si dát roušku blíž k obličeji a počítat do deseti.

Jak hodnotíte chování vašich politických oponentů v diskuzi? Jak srovnat vystoupení Novotného, Luzara a Hřiba?

Pana Novotného nechci komentovat a jen na dálku pogratuluji ODS a popřeji jí parafrází legendárních slov Karola Poláka: Více takových Novotných. Pan Hřib si s panem Novotným pořád něco špital a hihňal se jak čtrnáctiletá holka na prvním rande, ale jinak se choval vcelku civilizovaně. Pan Luzar, i když s ním v mnoha věcech nesouhlasím, vystupoval jako profesionál.

Na sociální síti jste napsal, že kvůli Novotnému musel Soukup natáčení přerušit. Jak k tomu došlo a proč?

Nevím, jestli o tom chce pan Soukup mluvit, takže to nebudu dál komentovat. Pokud chcete vědět víc, budete se muset obrátit na něj.

Součástí debaty také bylo, jakou roli sehráli vlastně při osvobozování Vlasovci i sám maršál Ivan Koněv. Vaši oponenti mají jiný pohled na věc, primátor Hřib tvrdí, že Vlasovci dorazili prakticky do osvobozené Prahy, pochybuje se i o roli Koněva. Zdá se, že se bouří diskuze o roli celého Sovětského svazu na konci druhé světové války. Čím to podle vás je? A jak rozsoudit tyto spory? Kde hledat správné informace podle vás?

Na tuto otázku už jsem odpověděl před chvílí. Jde pouze o snahu o odpoutání pozornosti od skutečných problémů a hrozeb, kterým čelíme. Když to řeknu obrazně, tak máme jít pozadu, abychom si nevšimli, že se blížíme k propasti. Určité entity se pokouší rozdmýchat konflikt mezi evropskými národy a ještě konflikt s Ruskem. A komu by takový konflikt pomohl nejvíce? Takových je jistě víc, ale třeba takový Usáma bin Ládin se tomu v pekle určitě směje.

Jistě uznáte, že Sovětský svaz a nyní Ruská federace má za sebou i stinné stránky historie včetně roku 1968. Kde v dnešní době najít rovnováhu mezi dvěma extrémy – tedy nenávistí k Rusku a jeho adorováním? A jak bychom k němu měli jako Česká republika přistupovat z pohledu zahraniční politiky?

Každá země má svoji stinnou a světlou historii, s každou zemí v Evropě máme své dobré i špatné zkušenosti a každá země má své vlastní zájmy. Přestože k některým evropským národům máme blíž a k některým zase dál, tak ale jde pořád o stejnou civilizaci. K Rusku bychom proto měli přistupovat stejně jako ke komukoli jinému – přátelsky a zároveň obezřetně. Tak funguje politika tisíce let.

Zrovna slavíme výročí 75 let od konce druhé světové války. Jak jste si tuto událost připomněl vy?

Jako každý rok jsem položil kytici k několika pomníkům padlým vojákům. A nejenom těm, kteří nosili uniformy Rudé armády...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…