Jaroslav Kmenta sdělil PL cosi o Miloši Zemanovi, Andreji Babišovi a o hoších, co se nezakecají

11.02.2016 10:55

ROZHOVOR Peníze z politiky tečou stejně, avšak už jiným směrem a pro jiné lidi. „Proč se neinvestují největší síly do toho, aby k podvodům a korupci vůbec nedocházelo?“ ptá se jeden z nejznámějších českých investigativních novinářů a politických dokumentaristů Jaroslav Kmenta. Podle jeho dalších slov máme jediné štěstí, že žijeme v době internetu, jinak by údajně demokracie v „éře Babiše“ trpěla ještě více. Všechno má nahrávat tomu, že se budou tutlat skandály současné vlády…

Jaroslav Kmenta sdělil PL cosi o Miloši Zemanovi, Andreji Babišovi a o hoších, co se nezakecají
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Jaroslav Kmenta

Po všech těch korupčních aférách ODS a ČSSD z minulých let začali lidé dávat přednost spíše novým politickým uskupením. Největší oblibu podle výsledku většiny agentur má nyní Babišovo hnutí Ano. Myslíte si, že prorůstání organizovaného zločinu do české politiky je tedy už minulostí? Anebo se může v nejbližší době objevit nový Mrázek, Janoušek a jiní?  

Myslím, že Babiš svým vstupem do politiky zpřetrhal drtivou většinu chapadel „modrých kmotrů“, tedy těch lobbistů a finančních skupin, které byly napojeny na ODS a éru vládnutí Mirka Topolánka, Petra Nečase či Pavla Béma. Měli bychom tomu tleskat, ale ono to má jedno velké ALE. Andrej Babiš představuje sám jednu velkou odnož novodobého kmotrovství. Takže se tu stalo pouze to, že se přehodily výhybky penězovodů. A vyměnily se tváře politiků a lobbistů v zákulisí.

V minulosti jste svými články dokázal za použití i policejních odposlechů, že řada špičkových politiků nebo jejich blízkých spolupracovníků měla přímé kontakty na kmotry nebo jiné menší či větší bossy českého podsvětí. Čím si vysvětlujete, že naprostá většina z těchto lidí, kteří se s podsvětím stýkali, si žije dnes dobře zabezpečená a někdy ještě dokonce působí v politice namísto toho, aby byla za katrem?

Ono to je jen zdánlivé, že se jim nic nestalo. Nikdo z těch, o kterých jste se zmínil, sice nešel do vězení. Od toho tady jsou policie a justice, ne novináři. Po mediálních aférách se stalo aspoň to, že tito lidé ztratili velký kus moci a vlivu. Tlustý, Šlouf či Bém jsou dnes politici, kteří nemají žádný velký vliv. Jestli jsou někde občas slyšet, jak něco komentují, tak to je asi tak všechno. Mně spíš přijdou směšní, než že bych je bral vážně. Tím, co dělali a jak se chovali, se sami znemožnili a ukázali, že do politiky nepatří.

Ve světovém žebříčku vnímání korupce v jednotlivých zemích si Česko výrazně polepšilo a posunulo se o 20 míst dopředu. Myslíte si, že se jedná o oprávněný vzestup? A co nám tady ještě chybí za kontrolní mechanismy či instituce, které by zabránily korumpování politiků nebo vysokých státních úředníků?

Ty žebříčky jsou jen průzkumy mezi lidmi, pocitová záležitost. Nedokážu odhadnout, jestli se to tady zlepšilo, nebo ne. Já to vidím tak, že je to pořád stejné. Některé návrhy současné vlády, nebo prezidenta mi přijdou polovičaté. Zavání to populismem. Z těch návrhů je cítit spíše potřeba, aby před veřejností ukázali, že něco dělají. Třeba série opatření Babiše směřující údajně k lepšímu výběru DPH (kontrolní hlášení), nebo tolik diskutované EET – to je určitě částečné řešení problému, ale není to to podstatné. Všechno míří spíše na normální podnikatele, kteří nekradou. Drobné podnikatele zmiňovaná opatření zatíží, přibude jim další administrativa. Vezme jim to chuť něco dělat a přestanou podnikat. Ti, co dělají největší záseky do státního rozpočtu, si s tím hlavu nelámou. Velké podvodníky se sofistikovanou strukturou administrativy, armády právníků a daňových poradců, nějaká kontrolní hlášení nezastaví. Populismem je i návrh na plošná majetková přiznání, který tak vehementně podporuje prezident Zeman. To je zase jenom berlička v boji proti podvodníkům. Pro lidi, kteří jsou rádi, že žijí od výplaty k výplatě, je takový návrh určitě líbivý – to chápu. Ale proč se proboha neinvestují největší síly a prostředky do toho, aby k těm podvodům a korupci vůbec nedocházelo? Majetková přiznání? To jako, že si počkáme, až se grázl dopustí podvodů a korupce, a pak ho možná načapáme, že mu to nějak podezřele nesedí v jeho majetku? Blbost. Ti největší podvodníci si to zase zařídí. Bílých koní není nikdy dost. Podstatné by bylo spíše to, aby fungovala finanční policie. Aby u policie byli erudovaní experti, kteří budou moci včas zasáhnout proti tomu, kdo se něco chystá ukrást. Mělo by se více využívat nálezů Nejvyššího kontrolního úřadu. Banky ze zákona hlásí analytickému útvaru ministerstva financí podezřelé transakce. Tady by se mělo začít. Ne, až když je rozkradeno.

Jaký názor vůbec zastáváte na služební zákon? Opravdu zabrání účelovým výměnám náměstků a špičkových úředníků ve státní správě po každých parlamentních volbách? Anebo dosáhneme pravého opaku, že se tam i „zabukují“ neschopní a korupcí prolezlí úředníci, jež nebude pak možné odvolat? 

Služební zákon je potřeba. O tom žádná. Problém je, že nám tu asi zřejmě ještě nedorostla generace mladých schopných odborníků, kteří budou odolní vůči jakýmkoli politickým tlakům. Teď to ještě nějakou dobu bude spíše o kamarádech kamarádů a politických barvách těch kamarádů. Ale to je problém, který se nevyřeší jen tak. To je běh na dlouhou trať. 

Česká politická scéna si po předchozí vládě užívá celkem klidu, občas pouze rozvíří „stojaté vody“ některým silným prohlášením či ostrým bonmotem prezident Zeman. Zaznamenal jste nějaké signály, že to může být i jinak? Podle některých nezávislých médií jsou například až příliš vysoké odměny, které vyplácí ministr zemědělství Jurečka svým poradcům za několik měsíců poradenské činnosti anebo státní zastupitelství se už zabývá oznámením na údajný dotační podvod, kdy na ekofarmu Andreje Babiše Čapí hnízdo mělo být prý neoprávněně vyplaceno 50 milionů korun…

No, já bych nesouhlasil s tím, že jediný, kdo tady něco rozvíří, je prezident Zeman. Tedy pokud máte na mysli, že to rozvíří v dobrém slova smyslu. On mnohdy plácne takovou blbost, že se až divím. Zeman má jistě politický talent a je to svým způsobem osobnost. Byť ho vůbec nemusím, tak to uznávám. Ale nechápu, proč se tak vulgarizuje. Jsou to sice drobnosti, ale prezident nemá mluvit jako žumpa, má být taktní k ženám. A měl by uznat chybu, když něco přežene. Jsme lidi, každý chybu udělá. Tohle všechno pak vede k tomu, že i kdyby pak přišel se sebelepším návrhem, nebo řekl něco, co by tady mělo rozvířit věcnou diskusi, tak ho půlka národa nebere vážně a myslí si, že je to jen ožralý šašek. Myslím, že Zeman promarnil svou neuvěřitelnou příležitost. Je fakt smutný, přímo tragický, když si člověk uvědomí, jak moc Zeman společnost rozděluje.

Ale k vaší otázce: existují malé snahy přísně kontrolovat současnou moc. Policie dělá převážně zatím jen starší kauzy, nebo ty, které míří pořád ke konkurentům Babiše či ČSSD. Média ztratila tu sílu, kterou měla, než je koupil Babiš. Všechno nahrává tomu, že se tu budou tutlat skandály současné vlády. Mám pocit, že nedávná změna na pražském městském státním zastupitelství – ať byla jakkoli nutná – kdy rezignovalo celé vedení, nahrává opět Babišovi. Protože na městě se vyšetřuje právě celé Čapí hnízdo.

Jak si myslíte, že se v posledních letech změnila česká mediální sféra? Někteří mediální experti i politikové ji hodnotí dost kriticky, zejména, když jeden z největších českých podnikatelů a zároveň ministr financí – Andrej Babiš – získal ty nejvíce čtené seriózní deníky Dnes a Lidové noviny. Pod palbou kritiky je také Česká televize. Domníváte se, že dále a ve stejné intenzitě budou investigativní novináři poukazovat na případy korupce v politice a ve státní správě, jak ještě před pár lety, anebo jim to jejich šéfové zatrhnou? Kde mají získávat lidé co možná nejobjektivnější informace? Co byste jim doporučil? 

Jak už jsem to naznačoval, média jsou od listopadu 1989 v nejhorší situaci, v jaké kdy byla. Do většiny z nich vstoupili bohatí magnáti. A to jsou hoši, kteří se takříkajíc nezakecají. A kteří se spolu vždycky domluví. Takže to se odrazí i do vedení redakcí, a pak i do redakční politiky. Pokud jde o největší zásah, tak ten udělal Babiš. Jsem přesvědčen, že on nechtěl v samém začátku zabít demokracii, nebo ovlivnit redakce, aby psali to, co on si přeje. Jeho prvotním cílem bylo, aby se zbavil investigativní novinařiny, která by šla proti němu. Byl si moc dobře vědom toho, že v MF DNES fungovala naprosto nezávislá a podle mého soudu nejlepší pátrací žurnalistika. Babišovi se jistě líbilo, jak jsme kdysi „svlékli do naha“ Věci veřejné a Víta Bártu, Pavla Béma a Romana Janouška, nebo Mirka Topolánka a Marka Dalíka. Pamatuji si, že byl nadšený, že se tady „konečně píše pravda“ a něco se děje. Ale zároveň si byl moc dobře vědom toho, že jakmile do politiky vstoupí on, čeká ho to samé. A to se rozhodl zarazit tím, že si prostě ty noviny koupil. Všechny další výhody, které to s sebou neslo, tedy psaní-nepsaní o něm, větší prostor pro svou inzerci či větší míru napadání své konkurence – to už byl bonus navíc.

Nebýt internetu, myslím, že by demokracie v éře Babiše trpěla mnohem více. Taky je skvělé, že se našli odvážlivci, kteří nastartovali sice malé, ale nadějné projekty. Já třeba pracuji v měsíčníku Reportér magazín, kde mám absolutní svobodu. Jiní kolegové založili sympatický týdeník a internetový deník Echo24. Fungují tady další projekty: Svobodné fórum, Hlídací pes či Neovlivní. Tady všude plus v několika dalších zaběhnutých projektech je třeba hledat informace, které se třeba z Babišova mediálního impéria, nebo jiných magnátů, nedozvíte.

Na posledních besedách jste prozradil své plány, že byste chtěl také napsat knížku o migraci a terorismu. O čem vlastně bude? A jak se na tento problém nyní díváte vy sám? Domníváte se, že s miliony uprchlíků se do Evropy také dostalo mnoho agentů Islámského státu, který migrační vlny využil? Nebo se jedná jen o zbytečné obavy?

Tak to jsem asi neřekl úplně přesně, nebo jste mě špatně pochopil. Nechystám na toto téma knihu, ale byl jsem osloven filmaři, zda bych nenapsal námět pro film. Víc k tomu zatím říkat nebudu, abych to nezakřikl. Masivní migrace je samozřejmě vážný problém současného světa. V žádném případě to ale není tak černobílé. Neexistuje jen jedna verze: „Je to v pořádku, přijďte k nám do Evropy. Máme vás rádi.“ Ale neexistuje ani druhá, extrémní verze: „Ne, nikoho nepřijmeme, vyřešte si to sami.“ Myslím, že bychom to měli vidět „zlatou střední“ optikou. Evropa musí co nejrychleji pomoct mnoha lidem v nouzi, protože když to teď neudělá, bude to za pár let ještě horší a propukne daleko větší sociální a ekonomická krize. Zároveň s tím se ale musí dbát o bezpečnost. Mezi migranty mohou být opravdu lidé, které sem vyslali teroristé. Zároveň s tím se pak samozřejmě musí rychle řešit problém s Islámským státem a hlavně situace v Sýrii. Stabilizovat tenhle region. To jen tak v kostce, co mě napadá. Je to mnohem složitější téma. A hlavně nemám úmysl propadat panice a bát se. To je jediné, oč těm teroristům jde. Oni nezničí západní demokracii, oni nám mohou dělat jen problémy a uštědřit víceméně nepatrné lidské ztráty. Jsou daleko horší rizika globální války, než je migrace lidí.

Je možné, že se s vaším jménem ještě někdy setkáme na stránkách některých novin, nebo jen už na obálkách knih či na filmových titulcích?

Píšu exkluzivně do časopisu Reportér. A až se jednou na naší scéně objeví opravdu svobodné a nezávislé noviny, tak bych do nich jako externista klidně rád přispíval. Jinak zůstávám i u knih a filmů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…