Je vůbec zdravý? Druhý nejvyšší muž Česka zaútočil na Radima Jančuru

25.04.2017 8:02

ANKETA Hromy a blesky dštili sociální demokraté v anketě ParlamentníchListů.cz na adresu podnikatele Radima Jančury, který se velice nelichotivě vyjádřil o sponzorování ČSSD. Servítky si nebral například předseda senátu Milan Štěch, dle ústavního pořádku nejvyšší ústavní činitel České republiky po prezidentovi: „Osobně bych se nedivil, kdyby se zjistilo, že pan Jančura je zdravotně po té duševní stránce na tom špatně. Také by bylo dobře, kdyby zveřejnil, kde získal startovací prostředky na podle mého názoru podivné podnikání. Samozřejmě spojením s panem Babišem dělá všechno pro to, aby likvidoval konkurenci, zejména na Českých drahách.“

Je vůbec zdravý? Druhý nejvyšší muž Česka zaútočil na Radima Jančuru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura

Nejen Andrej Babiš je kritizován kvůli dluhopisům, ale i podnikatel Radim Jančura. Ten se k tomu vyjádřil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. „Zaznamenal jsem, že Sobotka i Chovanec toho využili. Oni mi to vracejí ani ne tak za podporu ÚOOZ a Šlachty. Spíše za to, že je kritizuji, že je ČSSD financovaná organizovaným zločinem. Když mám konkrétně říci kým, tak Martinem Romanem, o kterém každý ví, že má vliv jak na Chovance, tak na Sobotku. Martin Roman byl prostě odvěkým tajným sponzorem zejména ČSSD,“ sdělil.

Jančura nemá morální právo kohokoliv kárat

ParlamentníListy.cz se obrátily o reakci na sociální demokraty. Jančurova slova se jim pochopitelně nelíbila. „Pan Jančura je znám dlouhodobě, že útočí na sociální demokracii. Samozřejmě že pracuje pro pana Babiše. To každý, kdo sleduje českou politiku, ví,“ řekl předseda senátu Milan Štěch. „Pokud pan Jančura ví, že se konala nějaká trestná činnost, už dávno měl podat trestní oznámení. Osobně bych se nedivil, kdyby se zjistilo, že pan Jančura je zdravotně po té duševní stránce na tom špatně. Také by bylo dobře, kdyby zveřejnil, kde získal startovací prostředky na podle mého názoru podivné podnikání. Samozřejmě spojením s panem Babišem dělá všechno pro to, aby likvidoval konkurenci, zejména na Českých drahách. Alespoň tak to na mě působí,“ doplnil.  

„Pan Jančura je podezřelý z milionových daňových úniků přes korunové dluhopisy. Zároveň každý rok inkasuje od ministerstva dopravy pod vedením ANO více než sto milionů korun z veřejných peněz na kompenzace za jízdné,“ upozornil poslanec a volební manažer ČSSD Jan Birke. „Tento člověk nemá žádné morální právo kohokoliv kárat, nejdříve by měl začít u sebe a svých dluhopisů, které jsou učebnicovým příkladem zneužívání a obcházení daňových zákonů,“ sdělil.

Má máslo na hlavě a tohle přehnal

Poslanec Stanislav Huml uvedl: „Četl jsem rozhovor s dotyčným. Nevšiml jsem si, že by pan Roman byl odsouzen. Jančura má máslo na hlavě a tohle opravdu přehnal.“ Jeho stranický kolega, bývalý ministr a velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta, k tomu napsal: „Označit Martina Romana za zločince je dost odvážný počin. Podobnou podnikatelskou a politickou kulturu bych čekal spíš na Ukrajině než v ČR. Ty dluhopisy asi představují hodně bolestivý problém.“

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přirovnání s máslem na hlavě použil i bývalý dlouholetý poslanec Michal Kraus. „Myslím, že pan Jančura má dost másla na hlavě a snaží se od svých problémů odvést pozornost jinam. Daňové úniky a kroky, které k nim vedou, oddělují slušné podnikatele, kteří řádně platí daně, od těch neslušných, kteří se jim snaží vyhnout. Postup vedení ČSSD je legitimní a v souladu s programovými cíli,“ objasnil. „O stycích ČSSD s Martinem Romanem informace nemám. Nemám však ani žádné informace, které by je řadily do sféry organizovaného zločinu,“ konstatoval.

„Pro sociální demokraty je zásadním principem právní stát. Můj osobní názor je, že v souladu s pravidly právního státu musejí být řešeny jak korunové dluhopisy a daňové úniky, tak případné vazby na organizovaný zločin, ale i křivé obvinění z těchto vazeb. Padni, komu padni. Jestliže má pan Jančura poznatky v tomto smyslu, má povinnost to oznámit orgánům činným v trestním řízení,“ uvedla bývalá místopředsedkyně senátu Alena Gajdůšková.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…