Ječíš, Kalousku, ječíš a kopeš. Karolína Peake vypráví též zážitek z Německa, postavený na hlavu

21.09.2016 8:35

ROZHOVOR Bývalá místopředsedkyně vlády Karolína Peake se zamýšlí nad tím, proč je Andrej Babiš a jeho hnutí ANO nejpodporovanějším politickým uskupením v Česku. „Andrej Babiš šikovně vyzobává populární témata a prezentuje se u toho jako takový roztomilý politický nešika, kterým rozhodně není, ale pomáhá mu to dělat různé názorové obraty a plácat páté přes deváté,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalá předsedkyně strany LIDEM, právnička Karolína Peake.

Ječíš, Kalousku, ječíš a kopeš. Karolína Peake vypráví též zážitek z Německa, postavený na hlavu
Foto: archiv K. Peake
Popisek: Bývalá místopředsedkyně vlády Karolína Peake

Poslanec ANO Martin Komárek v nedělní televizní debatě OVM přirovnal střet zájmů místopředsedy vlády a ministra financí Andreje Babiše ke střetu zájmů bývalého šéfa Věcí veřejných Víta Bárty, když byl krátce ministrem dopravy, a vyčetl poslanci TOP 09 Františku Laudátovi, proč už tehdy neprosazovali omezení podnikání členů vlády. Vy jste v té době byla poslankyní za Věci veřejné, později členkou vlády za LIDEM, je to podle vás srovnatelné?

Srovnávat rozsah podnikání Víta Bárty a jeho bezpečnostní agentury s druhým nejbohatším mužem v zemi, který navíc pro své firmy získává i veřejné peníze, což je jádro pudla, lze dost těžko. Nicméně snahu omezit Andreje Babiše zákonem namířeným proti němu mi nepřijde zrovna vhodné. Jednak by takto vůbec zákony vznikat neměly a jednak je až příliš jednoduché taková opatření obejít třeba převodem majetku na někoho blízkého – a vlastně se tím nakonec pokračující faktický střet zájmů legalizuje jako něco, co už je zdánlivě v pořádku. Byla bych raději, kdyby jednání Andreje Babiše, kdy spolurozhoduje o dotacích a veřejných zakázkách pro vlastní firmy, bylo i nadále viditelné a aby arbitrem takového střetu zájmů byl volič.

Anketa

Kdo je nadějí české pravice?

0%
0%
45%
1%
6%
1%
hlasovalo: 9269 lidí

Hnutí ANO Andreje Babiše má stále nejvyšší volební preference, kolem 25 až 29 procent podle různých průzkumů. Zdá se, že jeho voliči mu prominuli Čapí hnízdo, nevidí problémy kolem střetu zájmů, změny postojů k různým věcem, ať už jde o migraci, nebo romský tábor v Letech. Jak si to vysvětlujete, že Andreji Babišovi prochází to, co by v minulosti žádnému politikovi neprošlo?

Hraje v tom roli více faktorů. Je taková společenská atmosféra, roste ekonomika, společnosti se daří lépe. A co si budeme povídat, ostatní strany neprezentují momentálně nabídku, která by byla vůči Babišovi konkurenceschopná. Nebo v tom kvůli své minulosti nejsou důvěryhodné. Navíc Andrej Babiš šikovně vyzobává populární témata a prezentuje se u toho jako takový roztomilý politický nešika, kterým rozhodně není, ale pomáhá mu to dělat různé názorové obraty a plácat páté přes deváté.

Jak se jako bývalá místopředsedkyně vlády, která měla na starosti boj proti korupci, díváte na novely zákonů o střetu zájmů nebo o financování stran?

Jsou to stejné zákony, jejichž návrhy jsme již měli připravené a u kterých už v minulém volebním období proběhla podrobná debata, mnohé bylo předloženo a předjednáno. Vláda ale padla a Sněmovna byla rozpuštěna. Upřímně, je docela možné, že by kvůli neochotě některých stran nakonec tyto zákony neprošly. U zákona o střetu zájmů jsem považovala za zásadní zavedení povinnosti politiků deklarovat svůj majetek před vstupem do funkce, aby bylo s čím srovnávat po opuštění veřejné pozice. Stejně tak financování politických stran by mělo být hlavně o veřejném účetnictví stran. Obecně v tzv. protikorupčních zákonech jsem hlavně pro otevřenost informací než pro zákazy a omezení.

V Poslanecké sněmovně se vytvořila v souvislosti s prosazením novely zákona o střetu zájmů protibabišovská koalice, Andrej Babiš pak nazval zákonodárce zoufalci a závistivci. Poslanec Komárek ho hájil tím, že sice hnutí ANO chtělo přinést do politiky novou politickou kulturu, ale že načichlo způsoby, jaké mají tradiční politické strany. A že až bude mít po příštích volbách 101 hlasů, bude to moci uskutečnit. Jak se díváte na chování Andreje Babiše? Sdílíte Komárkův optimismus, pokud jde o budoucnost hnutí ANO?

Andrej Babiš může využít této situace tak, že ji interpretuje ve smyslu, že jsou všichni proti němu, čímž ze sebe tvoří jakousi opozici vůči „tradičním“ politikům. Takto získá body, protože ve veřejnosti bohužel panuje mínění, že být politikem je něco smrdutého. PR Andreje Babiše je zkrátka dobré a úspěšné.

Andrej Babiš si už stěžuje, že se všichni spikli proti němu, když například všechny strany odmítly účast v předvolební diskusi v jeho MF Dnes; a v čele hnutí „všichni proti Babišovi“ podle něj stojí Miroslav Kalousek. Souhlasíte s tím? Je podle vás oligarchizace politiky v podobě Andreje Babiše nebezpečím pro demokracii v Česku, jak tvrdí Miroslav Kalousek i další?

Dalši příklad útoku, který Babiš využije spíše ve svůj prospěch. Myslím, že ostatní strany dělají chybu, když se takto spojují proti Babišovi, neboť mu tím přidávají body a ubližují jen minimálně. Měly by se více soustředit na sebe a prezentaci vlastní politiky. Když nebude existovat politická alternativa, která lidi zaujme a nebude se bát přijít se silným konceptem, tak bude Andrej Babiš dále vítězit. Nedá se nic dělat, Babiš teď ovládá situaci a je potřeba se věnovat drobné práci politické a trpělivě čekat. A zbytečně okolo sebe nekopat a neječet na Babiše, protože je to spíše směšné.

Může protibabišovská koalice uspět i po sněmovních volbách? Andrej Babiš kývá na všechny levicové nápady sociálních demokratů, protože chce zůstat za každou cenu ve vládě, aby si zřejmě ohlídal svůj byznys, který se rozšiřuje od zemědělství a lesnictví, chemického průmyslu až po zdravotnictví. Ale pravicové strany by na takové rozhazování určitě nepřistoupily. Nebude nakonec pro sociální demokraty přijatelnější přes všechny obavy nakonec Babiš? A možná jim ani nezbyde nic jiného, protože s pravicí by třeba nebyly schopni vytvořit většinu.

To jsou takové co by kdyby. Myslím, že současné vedení sociální demokracie bude směřovat k nějaké antibabišovské koalici, ale čím více to bude dělat před volbami, tím spíše mu to nevyjde. Jak Babiš, tak ČSSD budou chtít být ve vládě za každou cenu, aby ochránili své zájmy, které se ovšem dostávají do čím dál větších střetů.

Pravicové strany – ODS a TOP 09 – mají voličskou podporu pod deset procent, některé průzkumy dokonce ukazují, že TOPka voliče ztrácí. Čím to podle vás je? Neslyší už voliči na kritiku prezidenta Miloše Zemana, na hrozbu Ruska, Babiše...?

No právě, to je ono. Myslím, že se zaměřují na témata, která lidi nijak zvlášť nezajímají nebo která minimálně nepociťují jako závažná. TOPka někdy začíná působit dojmem aktivistické liberálně-levicové strany zelených, přitom když vznikala, tak se deklarovala jako konzervativní strana napravo od ODS. To jí také podle mého získávalo sympatie a první velký výsledek ve volbách. Teď pravicová témata komunikuje zase spíše ODS nebo úspěšněji sám Andrej Babiš, když se mu to zrovna hodí.

Ostatně Andrej Babiš prohlásil, že nevidí důvod, proč by nevládl i s komunisty. Nakonec svůj výrok poopravil, že měl na mysli kraje, nikoli celostátní politiku. Ale nevedou takové výroky k další legitimizaci komunistů? Dovedete si představit, že by ANO bylo v koalici s komunisty na vládní úrovni?

Na krajích komunisté již vládnou se sociální demokracií. Jestli se nepletu, tak v devíti krajích. A ano, působí to dojmem, že si Andrej Babiš postupně testuje terén pro případnou vládu s komunisty po příštích volbách. Podpora menšinové vlády ANO komunisty by jistě schůdná alternativa pro obě strany byla. Z Babišovy minulosti víme, že mu nic pragmatického není cizí.

ČSSD prosadila vyšší důchody, vyšší platy učitelům, policistům, hasičům, zdravotníkům i lidem v sociálních službách. Jak to, že to na voliče nezabírá a všechnu smetanu, zdá se, slízne Andrej Babiš?

Hnutí ANO to asi se svými voliči dokáže šikovněji sehrát, aby to vyvolalo dojem, že je to jeho zásluha. Třeba teď to zvýšení důchodů. Nejdříve Babiš řekl, že to je moc velká zátěž pro rozpočet. To znamená, že vytvořil obrázek odpovědného hospodáře. No a když nechal sociální demokracii vyblbnout, že oni by lidem důchody zvýšili, tak přišel s návrhem, že ty peníze našel – a na ještě větší navýšení. Výsledný obrázek je, že on našel peníze pro důchodce a zároveň k tomu přistupoval jakoby odpovědně, ne jako ti zbrklí rozdavační „socani“. Geniální.

Neuškodila si sociální demokracie vstřícnějším postojem k migraci, zvlášť v případě některých ministrů, například Jiřího Dienstbiera? I když postupně svůj postoj také přitvrdila a brání se povinným kvótám pro přerozdělení uprchlíků a požaduje větší ochranu Schengenu, aby vlna migrace ustala.

Uškodila. Její postoj je vrtkavý a nemluví všichni stejně. Někdy to působí, že by rádi drželi německou, podle mého špatnou politiku. Ale pak se zase bojí, že český občan by jim to neodpustil. Tak jaksi lavírují. Je to vidět i na rozporech mezi slovy a činy. Na jednu stranu řeči o tom, že žádné kvóty a přidělené uprchlíky nebereme, na druhou stranu zakázka Ministerstva vnitra na integraci uprchlíků za půl miliardy.

Řekla jste, že německou migrační politiku považujete za špatnou. Jaký je váš názor na přístup Evropské unie k migraci? Nezaspali evropští politici, nemělo už mnohem dřív přijít nějaké razantnější řešení?

Ano, mělo. I kvůli tomu také Evropská unie stále více ztrácí na popularitě. Minulý týden jsem byla na obědě s představitelem německé AfD. Ten mi vyprávěl, jak v Německu na hranicích němečtí policisté na jakýsi povel shora převáží autobusy z Rakouska uprchlíky na německé území a následně jejich počty připisují na tabuli s nadpisem „iIegální imigranti“. To je opravdu postavené na hlavu.

O čem budou podle vás krajské volby? O krajských tématech, jak prohlásil Miloš Zeman, nebo o celostátních tématech, jako je právě třeba migrace?

Spíše to bude takový mix obojího. Záleží také na konkrétním kraji. Třeba Ústecký kraj má silné téma s vyloučenými lokalitami. Znovu budou hrát roli stranické osobnosti. A to i ty, které vůbec nekandidují.

V souvislosti s blížícím se koncem mandátu prezidenta se objevila snaha najít protikandidáta Miloši Zemanovi. Jak vnímáte Kroměřížskou výzvu, která představila pětadvacet jmen, ovšem mezi nimi je i řada lidí, kteří vůbec nemají zájem kandidovat? Má podle vás šanci najít skutečně zajímavou osobnost, která by mohla v přímé volbě uspět?

Kroměřížská výzva má tu nevýhodu, že bude lidmi vnímána negativně a nabubřele. Působí elitářsky. Všimněte si, že Michal Horáček šikovně její podporu odmítnul, ač by k sobě asi lidsky měli přirozeně blízko. Uvědomil si, že mu taková podpora těžko pomůže. Podpora padesáti procent voličů se neshání lehko.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…