Jen debil si myslí, že Rusové povstanou proti Putinovi. Ukrajinský premiér potřebuje léčení, pan Fištejn je nemocný, rozjel se český expremiér

15.08.2014 7:15

ROZHOVOR Víte, proč čte Jiří Paroubek sto let staré noviny? Šéf strany NS-LEV 21, v níž je stínovým ministrem zahraničí, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz rozebírá Ukrajinu, Rusko a Spojené státy. Také vysvětluje Čechům, proč se nemusejí obávat invaze islamistů. Prozrazuje, kde by chtěl mít po komunálních volbách starosty z NS-LEV 21 a jestli mu jeho žena, která vystudovala rusistiku a amerikanistiku, má vědomostmi co dát.

Jen debil si myslí, že Rusové povstanou proti Putinovi. Ukrajinský premiér potřebuje léčení, pan Fištejn je nemocný, rozjel se český expremiér
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ať žije svobodná Ukrajina

V úvodu se zeptám, jak dnes, kdy se vyvrbila řada scénářů, záminek a údajných viníků konfliktu na Ukrajině, hodnotíte tamní situaci? Co se tam podle vás skutečně děje?

Celou situaci hodnotím tak jako na začátku. Myslím si, že Spojené státy a Západ se vrhly do toho dobrodružství na Ukrajině s tím, že ji chtějí získat do své zájmové sféry, časem pravděpodobně i do NATO. Myslím, že co se týče Evropské unie, tak je fantaskní představa, že by se v příštích dvaceti letech mohla Ukrajina dostat. Nicméně Ukrajincům se to může říkat... Faktem je, že nerespektovat zájmy takové velmoci, jakou je Rusko, je závažná chyba. Můžeme hovořit o tom, co chce ukrajinské obyvatelstvo – možné chce tohle, možná něco jiného, ale spíše se ho na to nikdo neptal. Ale nerespektovat geopolitickou realitu světa není moudré. Myslím, že je to v poslední době několikátá chyba Západu a zejména Spojených států – ať už vezmu Irák, Afghánistán, Libyi, Sýrii - a mohl bych pokračovat.

Nesouhlasíte s článkem, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Karla SchwarzenbergaAlexandra Kručinina, Milana Hulíka, doc. Jaroslava Šebka, Matěje Stropnického, Romana Jocha, Hynka Kmoníčka, prof. Václava Hampla, Martina Bursíka (z 6. 8.), Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše Zdechovského, Cyrila Svobody, Františka Bublana, Jiřiny Šiklové, Karla Hvížďaly, Jiřího Pehe, Marty Kubišové, Petry Procházkové, Martina Bursíka (z 23. 6.), šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové či Džamily Stehlíkové.

Rusku se tedy křivdí, když se dělá z Putina jen diktátor, nebo (hovoříme spolu ve čtvrtek ráno, kdy se předpokládá, že na Ukrajinu dorazí konvoj s humanitární pomocí) když se zpochybňuje čistý úmysl s humanitární pomocí od Ruska?

Včera jsem poslouchal v České televizi Jefima Fištejna (publicista, rodák z Kyjeva, známý proamerickými postoji - pozn. red.), ten člověk je nemocný. Myslím, že Rusko využije chyb Západu, který není schopen se vůbec zabývat humanitární situací na východní Ukrajině. Pošle tam potřebné zásoby materiálu, které budou stejně jen kapkou v moři, protože do stavu nouze se tam zřejmě dostalo několik milionů lidí. Zpochybňovat toto je hloupé. To je stejné, jako bychom zpochybňovali například zásahy Spojených států v Iráku ve prospěch sekty jezidů.

Zpochybňování a dezinformace – někdo říká, že rozpoutat třetí světovou válku lze dneska zcela jinými zbraněmi: Informační technologie, možnosti klamů, podvržených videí a podobně dávají možnost k rozpoutání neskutečných věcí na základě cílené informační manipulace…

Teď jsme si připomínali výročí 100 let od začátku 1. světové války a já se díval na to, co se objevovalo například ve vídeňských nebo bělehradských novinách v měsíci před vypuknutím války. Tam také tak úplně realita světa obsažena nebyla. Očekával bych, že dnes, v čase elektronických médií a internetu, to bude trošku jiné, ale bohužel i v médiích rozhodují hlavně peníze. Kdo je má, investuje do internetu, serverů, má větší reklamu a větší informační zásah, a tak samozřejmě vytváří veřejné mínění. Dneska si třeba říkám, že jestli v České republice existují pluralitní média zejména v této otázce, tak to není pravda…

Anketa

Který z následujících státníků minulosti je vám nejbližší?

hlasovalo: 15297 lidí

Sledujete i ruské - či obecně zahraniční - zdroje? Vaše manželka je tlumočnice, vy rovněž umíte rusky. Hovoříte o těchto tématech se svou ženou, která studovala vedle amerikanistiky i rusistiku?

Tak zahraniční politika byla vždy můj koníček. Běžně studuji – a zároveň se přitom učím jazyk – The Economist, The Financial Times nebo velmi seriózní rakouské noviny Der Standard, kde mají vynikající analýzy. To mě pochopitelně zajímá. Ještě před pár lety bylo pár novinářů, jejichž názor mě zajímal a ulehčili mi práci v tom, abych si názor mohl analyzovat. Dnes česká média, zejména ta tištěná, bez výjimky zaostávají za těmi, které jsem vyjmenoval, ale i za dalšími v západní Evropě. Francouzsky bohužel neumím, to by bylo určitě také zajímavé. Když čtu britské noviny, je to nesrovnatelné… Tady nikdo z majitelů a členů managementu novin neočekává, že novináři budou vystupovat jako opravdoví žurnalisté a analytici, kteří přijdou se svými pohledy na věci. To je smutné.

Zkušenosti mojí ženy, která dobře zná ruskou literaturu, jsou pro mě velmi cenné a poutavé.

Stále se omílá dopad protiruských sankcí na Evropu, na nás. Někdo by přitvrdil, pro jiné je to nesmysl, likvidující i české firmy. Vy jste už na jaře hovořil skepticky. Máte chuť říci, že na vaše slova došlo a dojde?

Do této situace se bohužel dostávám často, takže se člověk už přistihuje, že si říká, že to už není normální. Sankce na spuštění nové železné opony nemají smysl. Rusko na to strategicky zareaguje tím, že se obrátí na Východ, k Číně a Indii. Tento proces už začal. Pro naše zboží bude velký problém najít odbytiště. Zejména ti, kteří dneska křičí, že se musí otevřít nové trhy v Latinské Americe či v Arábii (je to TOP 09), nedělali nic jiného, než že uráželi arabský stát, muslimy, a v Latinské Americe prodávali ambasády. Nevím, jak se tam teď chtějí vrátit. Vybudovat tyto vztahy není přeci jednoduché. Na to je potřeba nějaký čas, pár let. Některé trhy se vyklidily naprosto neuváženě. Diverzifikace zahraničního obchodu je velice důležitá a předchozí pravicové vlády pro to udělaly málo. Naopak zúžily možnosti.

Co role diplomatů? Znamená to, že je vidět, že jak nastane konflikt, vracejí se oproti mírovému stavu s nepořízenou? Jak je na tom naše diplomacie?

Nejhorší je, když se nehledá národní zájem. V tomto směru je vidět rozdíl mezi německou a českou diplomacií. Německo je samozřejmě neporovnatelně větší země, ale pokud je Česká republika členem Evropské unie, dává jí to násobně větší možnosti, než odpovídá její velikosti a ekonomické síle ve světě. To, co Lubomír Zaorálek, od kterého jsem očekával otočení kormidla zahraniční politiky do jiných vod, předvedl pro zavděčení se Američanům a aby zapomněli na jeho vystoupení proti americkému radaru… Oni stejně nezapomenou. Stejně se na něj vykašlou, jakmile přijde situace, kdy o něco půjde. Tak jako se vykašlali na Petra Nečase i na Mirka Topolánka. Je potřeba hájit jenom národní zájem. A Němci, ti ho hájí. Myslím, že i pod tlakem Němců dělá Putin, řekl bych, realistické kroky a do situace na východní Ukrajině se míchá jen v nejnutnější míře.

Myslíte, že i Rusové mají silnější národní identitu, když hlásají, že sankce je jen utuží? Měli by i oni pro nás být v tomhle vzorem?

Češi nikdy nebudou jako Rusové. Práh citlivosti, bolesti a utrpení mají někde úplně jinde, zejména když se sáhne na jejich národní identitu. Připomněl bych třeba Josifa Stalina, který se obrátil po vpádu Němců na Rusy a vyhlásil vlasteneckou válku, a zapojili se do ní i lidé, kteří komunisty nenáviděli, protože prostě někdo sáhl na Rusko. Takhle je potřeba to vnímat. Je potřeba si také uvědomit utrpení za druhé světové války, které Rusové zažili, ať to bylo o zemljankách, partyzánech, strašlivém teroru nacistů a vlastně i komisařů v Rudé armádě. Jak udržet morálku družstva, která klesala… Dnes je to úplně na jiné úrovni, jak to charakterizovala v televizi jedna ruská žena. Když se jí ptali, co bude následovat a co způsobí sankce, řekla: „No co? Místo tří norkových kožichů si koupím jeden." Střední ruská vrstva je zcela v jiné rovině. To je nějakých čtyřicet milionů lidí, kteří mají kupní sílu podobnou jako střední vrstvy Německa a chovají se velice vlastenecky. Čekat od nich, že se najednou postaví proti Putinovi, protože na trhu nedostanou třeba luxusní francouzské výrobky nebo italský parmazán, to si může myslet jen opravdový debil. Bohužel neznalost prostředí Ruska ze strany Američanů je opravdu udivující.

Když jste byl premiér, vybavujete si nějaká jednání v Rusku? Jaký je podle vás Putin člověk?

Já jsem s ním jednal dvakrát. Byla to jednání na úrovni, kdy vzbudil můj respekt. Podobně jako třeba Gerhard Schröder nebo Jacques Chirac. Prostě je to vůdce na mezinárodní úrovni. A jelikož se domnívám, že znám ruské dějiny, tam těch normálních vůdců-lidí nebylo mnoho. Šlo o blázny, alkoholiky, fanatiky nebo idioty. Ale Putin je jiný, stejně jako byl Gorbačov. Normální člověk. Samozřejmě je možné mu přičítat všechny hrůzy tohoto světa, ale je třeba vidět, že se Rusko vrátilo jako velmoc. Putin není alkoholik typu Jelcina. Je to člověk se silnou vůlí, který se dnes opírá o drtivou většinu obyvatelstva.

Hovořili jsme například i o možnostech ruské kultury u nás. Jedna věc je hospodářství, ale celá generace střední, ale zejména ta mladá, vůbec nezná třeba Velké divadlo. Mluvili jsme o tom, aby k nám z Moskvy přijeli na hostování – balet, opera, všichni umělci. Aby lidé dostali také jiný pohled na ruskou kulturu, než jaký se dozvídají v mainstreamových médiích.

Tak zrovna na divadelních prknech je ruské drama, Čechov a podobně, celkem stále živým repertoárem…

To nezpochybňuji, ale největší jejich soubor tu nebyl léta letoucí. Když chci vidět vrcholnou ruskou primabalerínu, tak musím jet do Vídně, abych viděl Labutí jezero. Dokáže-li to Vídeň, mohla by Praha rovněž. Jenže Schwarzenbergové, Nečasové ve své zabedněnosti toto vůbec nepovažují za součást evropské kultury. Pokud tedy vůbec tito pánové chodí do divadla…

Vrátíme-li se ke konfliktu na Ukrajině, jak myslíte, že to celé skončí? Měla by následovat mírová jednání na půdě OSN?

Mělo by to skončit tak, aby se konflikt nerozšířil. Někdo říká, že tam dnes bojují už všichni proti všem. Když jsem včera viděl krátký záběr ukrajinského premiéra, tak si myslím, že ten člověk by potřeboval několik dní klidu a možná se i léčit. Nevnímá věci racionálně. Samozřejmě je potřeba ty věci řešit s Ruskem. Ukrajina bez něj řešena být nemůže, to je představa z jiného světa. Evropa musí jednat s Ruskem. Ukazuje se, že požadavek provázanější Evropy a aby v čele Evropské komise a obecně reprezentativních orgánů stály skutečné osobnosti, je správný a evropští lídři by se toho neměli obávat. Ekonomické možnosti Spojených států, ať se na to dívám z jakéhokoliv úhlu, budou limitovat jejich politické možnosti zásahů ve světě. A i jejich kvalifikace k těmto záležitostem se rapidně snížila. To jsem viděl při své návštěvě Kongresu v roce 2007, kdy jsem se zhrozil nekvalifikovanosti některých lidí, kteří dnes dělají v blízkosti prezidenta Obamy politiku.

Anketa

Jste spokojeni se zahraniční politikou České republiky?

hlasovalo: 9022 lidí

Dovolím si odbočit k jinému problému, i když má rovněž zahraniční konotace a dopad v naší republice: Vy sám jste vyznáním „kališník“, příslušník husitského hnutí. Mnozí Češi mají strach z islámu. Mají se v Čechách nevěřící či lidé s jiným vyznáním něčeho obávat?

Myslím, že u nás islám není žádný problém. Mnohem větší problém je to v jiných evropských zemích, kde vládní garnitury v předešlých letech, zejména za koloniální éry a krátce po ní, tahaly do svých mateřských zemí nekvalifikované obyvatelstvo z bývalých kolonií. Jenže ona nekvalifikovanost a závislost na sociálních dávkách přetrvává i v dalších generacích. Předpokládám, že téhle chybě jsme schopni se vyhnout. Jediný lék, který na to je u nás, je prosazování imigrace pouze ze slovanských států východní a jihovýchodní Evropy na bázi fundovaných pracovníků. Pokud jde o odborníky, tak jestli budou z Indie nebo Afriky, to už je jedno – pokud to české hospodářství bude potřebovat. Vynikající odborník, který má britskou nebo indickou vysokou školu, má také nějakou kulturu… Rizikem, a to i bezpečnostním, je člověk bez kvalifikace. Vidíme to na situaci ve Francii, Holandsku nebo dokonce i ve Švédsku, kde to před nějakými třiceti lety vůbec problém nebyl. Viděl bych to realisticky a hlavně na směru imigrace. Jestli chodí do pravoslavného, katolického nebo muslimského kostela, je úplně jedno.

Můžeme se tedy ubezpečit, že naše kostely tu nikdo bourat nebude…

Myslím, že nebude. Česká republika není v zájmové sféře statisíců lidí ze Středního východu nebo ze Sahelu. Oni hledají země, které jim zajistí sociální dávky.

Blíží se volby do zastupitelstev obcí a měst. Jak se na ně připravujete a kde budou kandidovat členové vaší strany Národní socialisté – LEV 21? Jaký máte cíl?

Pojali jsme to dost decentralizovaně. Tam, kde bude síla postavit kandidátky – jako například v Ostravě, očekávám, že pokud se neudělají nějaké hrubé chyby, že se dostanou do zastupitelstva. V malých obcích, kde má naše strana už starosty, kteří odvedli dobrou práci, očekávám jejich znovuzvolení. Na většině míst se naši členové účastní na společných kandidátkách s nezávislými kandidáty či kandidáty jiných politických stran. Osobně jsem zpracoval rámcový program pro velká města. Uvidíme, co z toho naši dokáží udělat. V malých obcích, kde už zkušenost mají, si jistě budou vědět rady.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Bartoš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…