Jezuita spráskal Klause: Nechal po sobě spálenou a rozkradenou zemi

03.03.2013 16:28

S přednášejícím liberecké Technické univerzity a jezuitským knězem Václavem Umlaufem se redaktor ParlamentníchListů.cz zamýšlel nad končící érou Václava Klause. „V době svého odchodu z vysoké politiky za sebou nechává spálenou zemi. Stát je v troskách, zabíjí vlastní obyvatele vinou nekontrolovatelného působení mafií srostlých s politickými partajemi a jeho dluh začíná nezřízeně eskalovat,“ míní Umlauf.

Jezuita spráskal Klause: Nechal po sobě spálenou a rozkradenou zemi
Foto: katakomby.cz
Popisek: Václav Umlauf

Václav Umlauf v osmdesátých letech pobýval kvůli šíření Charty 77 nuceně ve věznici na Borech. Proto se vyjadřuje i k nedávné amnestii. „Klausova amnestie je výhodná pro tuneláře a oligarchy, kteří tento stát vykradli,“ domnívá se.

K současné české ekonomické krizi říká: „Nemůžeme přece vysekat díry do vany a nechat odtékat národní bohatství naprosto vším – anonymními akciemi, anonymními společnostmi v daňových rájích. Stačí se podívat jak byl tunelovaný pražský dopravní podnik, a toto se děje ve stovkách případů po celé republice.“

Klause dnes média hystericky kritizují, přitom ho předtím dvacet let obdivovala

Povídání s Václavem Umlaufem začínáme na téma odcházejícího prezidenta Václava Klause, který se stal českým premiérem v roce 1992, takže českou politiku z vrcholných pozic výrazně ovlivňoval 21 let. „Teď je období, kdy všichni kopou do mrtvého psa. Najednou všichni Klause hystericky kritizují. Přičemž mnohá média ho po po většinu tohoto období obdivovala,“ vystihuje současnou realitu Umlauf. Což ovšem není případ Umlaufa, který byl ke Klausovi kritický permanentně. „Nyní je Klausův neoliberalismus v troskách. Snaží se svoji pozici obhájit,“ vysvětluje.

Klaus podle něj ukazuje bídu české politiky. „V žádné demokratické zemi se nemůže stát, aby jeden člověk řídil 20 let politiku. Což se u nás v osobě Václava Klause stalo,“ myslí si. „Vychoval celou řadu pravicových politiků – Nečase, Němcovou apod. Všichni na něm závisí. Na triku má kuponovou privatizaci, je symbolem, politickým i ekonomickým, celé éry. To je možné jen proto, že nikdo jiný neměl tolik průraznosti a přesvědčivosti,“ komentuje.

Nechává za sebou spálenou zemi

V době odchodu Václava Klause z vysoké politiky za sebou, podle Umlaufa, nechává spálenou zemi. „Stát je v troskách, zabíjí vlastní obyvatele vinou nekontrolovatelného působení mafií srostlých s politickými partajemi a jeho dluh začíná nezřízeně eskalovat,“ popisuje. „Klausovo oposmluvní a privatizační dědictví přineslo své trpké plody s tak nečekanou rychlostí, že zastihlo pana prezidenta-zakladatele ještě v aktivní funkci hlavy rozpadajícího se státu,“ pokračuje Umlauf.

Klausova amnestie je výhodná pro tuneláře, kteří tento stát vykradli

Václav Umlauf se za šíření Charty 77 ocitl v roce 1980 ve věznici na Borech, kde se setkal s Václavem Havlem a Jiřím Dienstbierem. Jako bývalý vězeň má tedy co říci k prezidentským amnestiím. Jak porovnává velkou amnestii Václava Havla zkraje roku 1990 a tu nedávnou Václava Klause o 23 let později? „V roce 1990 se měnil celý právní systém. Ve vězení sedělo spousta lidí za rozkrádání, za což byly drakonické tresty, mnohdy stejné jako za vraždu. Jednalo se tedy o výjimečnou amnestii, ale ne vzhledem k okolnostem,“ vzpomíná Umlauf. Motivy Havla jsou podle něj jasné. „Začínáme v demokratickém státě a lidé mají dostat novou šanci,“ míní.

Klausova amnestie, podle něj, přichází ve zcela jiné situaci. „Chápal bych i vzhledem k přeplněnosti věznic amnestii dvouletou. Nikdo ale nemůže pochopit amnestování procesů, které běží více jak osm let. Týká se to i tunelářů s miliardovými rozkrádačkami, kteří nebyli právoplatně odsouzeni. Řekl vlastně – Vy jste nevinní, protože vaše procesy se táhnou příliš dlouho. Což je neslýchané z hlediska práva, protože předjímá, že jsou nevinní. A zrovna u tohoto typu lidí je známo, že tomu tak není,“ objasňuje. Další důležitou věcí je, že poškození lidé se nemohou domoci svého práva o náhradu škody. „Klausova amnestie je výhodná pro tuneláře a oligarchy, kteří tento stát vykradli,“ domnívá se.

Krize pravice – z její ekonomiky dluhů těží pouze jedno oligarchické procento populace

Václav Klaus je otec zakladatel občanské demokratické strany, se kterou to po několika prohraných volbách nevypadá dobře. „Vidím krizi pravice i levice. Na pravici vsadili na neoliberální krédo ekonomiky, a to je ekonomika dluhů. A ta nemůže dojít k jinému scénáři, než k řeckému,“ myslí si.

Abychom se přiblížili k ekonomice německé, musela by u nás být už dávno jiná politika danění, vztahu ke kapitálu. „Nemůžeme přece vysekat díry do vany a nechat odtékat národní bohatství naprosto vším – anonymními akciemi, anonymními společnostmi. Stačí se podívat, jak byl tunelovaný pražský dopravní podnik, a toto se děje ve stovkách případů po celé republice,“ uvádí. Z této ekonomiky dluhů těží pouze jedno oligarchické procento populace. „Když je strana klientelistická, má to jako svoji ideologii, velice těžce může přehodit kormidlo na budování moderního státu typu Německa – to znamená společnost práva a pořádku, spravedlivě progresivního danění, zákona, který platí pro všechny,“ vysvětluje.

Stejná krize ale, dle jeho názoru, panuje i v ČSSD. „Klientelistické skupiny napojené na kraje se chovají stejně. Jde o tichou formu oposmlouvy. Partajní oligarchie chce totéž napříč stranami,“ říká Umlauf. Část vedení sociálních demokratů však podle Umlaufa ještě na nějaké ideje věří. Jako příklad uvádí syna svého spoluvězně Jiřího Dienstbiera. „Ten má čistý štít a v Praze se nenechal zatáhnout do různých machinací,“ vypozoroval.

Musí přijít nová politická generace

Krize českých stran na pravici a levici způsobuje, že se nedrží ani toho základního, tedy svých ideologií. „Pak by aspoň byly čitelné a přehledné a věděli bychom, co chtějí. Přitom v krizi jsou i samotné ideologie vzniklé v 19. století,“ zmiňuje.

Starší generace politiků, která založila současný oligarchický a klientelistický systém, pomalu, ale jistě, odchází. Podle Umlaufa jsou nyní dvě možnosti. Nová generace politiků vstoupí do zavedených stran a svede tu trochu donkichotský boj, aby se strana vrátila ke svým ideálům. Jako třeba v ČSSD právě Jiří Dienstbier. „Věřím tomu, že takoví lidé jsou i v ODS, i když asi spíše na nižších úrovních,“ upozorňuje. Druhou – a pravděpodobnější – možností je, že vznikne nová politická reprezentace odspodu. „Lidé, kteří se prosadili v místní politice a jsou známí jako slušní,“ konstatuje.

Zpackané církevní restituce

Václav Umlauf je také jezuitských knězem. Nelze se ho tedy nezeptat na žhavé téma církevních restitucích. I v tomto případě nesouzní jeho názory s hlavním církevním proudem. Je k nim značně kritický. „Kdo seje vítr, sklízí bouři, vlastně církevní restituce. Ve špatně zpolitizovaném Česku od revoluce neběží spor o nic jiného, než o majetek a zlodějny. Stejná politická reprezentace a recyklovaní hoši, co spolu mluví, rozdávají ze státního jednou tomu, podruhé onomu. Nyní řešili skutečný problém. Vyrovnání s českou minulostí. Vládní koalice tento problém zpackala společně s církvemi,“ popisuje Umlauf.

„Proč k narovnání s diecézemi nedošlo už v roce 1990, jako tomu bylo v případě řádů? A je možné pominout polovinu politické reprezentace a domlouvat se na vydání stamiliardového majetku a finančního narovnání jen s vládními stranami?“ ptá se Umlauf.

„Jsem proti privatizaci církevního majetku. Ať ho spravuje nadace spravovaná státem. Co se týče platů – co je kněžská služba, bychom si měli hradit sami společně s věřícími. Ale různé sociální služby, které provádíme, by nám měl platit stát,“ domnívá se Umlauf.

Václav Umlauf se narodil  21. 2. 1960 v Luhačovicích. Český filozof, teolog, publicista, katolický kněz.. V 19 letech začíná mladý absolvent zlínského gymnázia Václav Umlauf fárat jako horník v dole Vítězný únor v Záluží u Litvínova. Tady se k němu dostanou materiály Charty 77. Začne je šířit mezi horníky a o průšvih má zaděláno. Ocitá se ve vazební věznici v Litoměřicích. Přesně tam, kde je dnes bývalý hejtman David Rath. „Je zajímavé, že kradl nejméně ze všech hejtmanů a sedí právě on. Podle mě je to nejspíš proto, že se snažil zabránit tunelování VZP,“ říká dnes k této shodě okolností Umlauf.
V roce 1980 dostává v následném soudním procesu dvacet měsíců natvrdo. Odsedí si je ve věznici na Borech. „Na stejném vazebním oddělení se mnou byl Jiří Dienstbier, ve věznici jsem se potkával i s Václavem Havlem,“ konstatuje. Na Borech se naučí vázat knihy, což se mu hodí po návratu z kriminálu. Pracuje na výrobě samizdatů. Posléze spoluzakládá neoficiální křesťanský časopis Velehrad. V době listopadové revoluce se významně podílí na činnosti jihomoravského občanského fóra. Poté odchází do teologického semináře v Olomouci, vstupuje do jezuitského řádu. Studuje ve Francii, doktorát získává v Německu. Zde učí tři roky. Dnes přednáší na univerzitě v Praze a na Technické univerzitě v Liberci. Václav Umlauf sleduje a veřejně se vyjadřuje k politickému dění i prostřednictvím internetu. Založil a vede internetovou diskuzní stránku umlaufoviny.com a pracuje jako neplacený redaktor webu e-republika.cz.
 
Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…