Jihočeský oranžový poslanec účtuje: Vstup do vlády s Babišem? Rozhodně ne. Předčasné volby? Nic neřeší. Zeman je bezpečnostní riziko. A Foldyna...

19.05.2018 15:15

ROZHOVOR „Stačí, aby Andrej Babiš netrval na svém vládním angažmá a máme tady vládu demokratických stran za pár týdnů,“ říká jihočeský poslanec za ČSSD Ondřej Veselý. V referendu, ve kterém se rozhodne, zda ČSSD půjde do vlády s ANO, je prý pevně rozhodnutý hlasovat proti. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se Ondřej Veselý vyjádřil nejen k vyjednávání o vládě, ale také například ke „kauze“ novičok a při té příležitosti zmínil i prezidenta Miloše Zemana. „Ustavičné nahrávání Kremlu a Pekingu považuji za velmi nebezpečné a ohrožující naši bezpečnost,“ říká poslanec Veselý.

Jihočeský oranžový poslanec účtuje: Vstup do vlády s Babišem? Rozhodně ne. Předčasné volby? Nic neřeší. Zeman je bezpečnostní riziko. A Foldyna...
Foto: archiv O. Veselý
Popisek: Ondřej Veselý

Referendum, které rozhodne, zda ČSSD půjde do vlády s ANO, začíná už za pár dní. Vy už jste před časem prozradil, že budete hlasovat proti. Jste pevně rozhodnutý? A jaká je v tomto směru nálada vašich spolustraníků tady na jihu Čech?

Ano, jsem pevně rozhodnutý. Na jihu Čech záleží na tom, zda jde o příznivce Jiřího Zimoly, či nikoliv. Příznivci, podle mého soudu, převažují.

Jak zatím celkově hodnotíte vyjednávání o vládě, návrh koaliční smlouvy?

Pro mě je zklamání, že ve vládě zůstává trestně stíhaná osoba a na vysokých postech ve Sněmovně reprezentanti SPD. Programově jsem sladěný s obsahem. Nicméně podle mého nejsou dány záruky, že nás ANO nebude obcházet se stávající ďábelskou koalicí.

To, že by měla vzniknout vláda za podpory komunistů, je mnohým lidem trnem v oku. Například spisovatel Jan Žáček v rozhovoru pro PL říká, že slušný člověk vládu za podpory komunistů nechce. Má pravdu? Co vy říkáte na to, že by se komunisté téměř třicet let po sametové revoluci tímto způsobem opět dostali k moci?

Ani já nejsem nadšen ze vzniku vlády s podporou KSČM a jednoznačně bych preferoval vládu na bázi demokratických stran.

Pokud se ale vládu nakonec nepodaří takto sestavit, čekají nás možná předčasné volby. Bylo by to dobré, nebo špatné řešení?

Hlavně zbytečné. Nedá se očekávat, že by ANO mělo ve Sněmovně nadpoloviční většinu a trestně stíhaný člověk bude potenciálním koaličním partnerům vadit stále. Takže budeme tam, kde jsme nyní. Stačí, aby Andrej Babiš netrval na svém vládním angažmá a máme tady vládu demokratických stran za pár týdnů.

Miloš Zeman členům ČSSD doporučil, aby v referendu hlasovali pro vstup do vlády s ANO. Uvedl také, že proti vládě se v sociální demokracii stavějí jen neúspěšní politici. Řekl: „Jsou to zpravidla ti lidé, kteří přivedli ČSSD k oněm nešťastným sedmi procentům.“ Co na prezidentova slova říkáte?

Z prezidentových slov si nic nedělám už delší dobu. Je zjevné, že názorově jsme každý někde úplně jinde.

Když jsme u prezidenta Zemana, senátoři z klubu Starostů a nezávislých tento týden na tiskové konferenci oznámili, že s ústavními právníky připravují žalobu na prezidenta pro velezradu. Jedná se o vyjádření prezidenta ohledně novičoku. Miloš Zeman podle senátorů prý ohrožuje bezpečnostní zájmy státu. Souhlasíte s nimi?

Ano, s tímto postojem souhlasím, byť si nemyslím, že jde o dostatečnou munici na úspěšnou ústavní žalobu na prezidenta. Nicméně ustavičné nahrávání Kremlu a Pekingu považuji za velmi nebezpečné a ohrožující naši bezpečnost.

Takže mají pravdu ti, kteří označují prezidenta za proruského? Například Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty se na sociální síti vyslovil pro vytvoření vyšetřovací komise, která prověří prezidentovo okolí a zjistí, do jaké míry ho řídí Rusko. Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz mimo jiné řekla, že Miloš Zeman dlouhodobě postupuje více v zájmu Ruské federace než v zájmu České republiky...

Jak jsem řekl již v odpovědi na předešlou otázku, vidím to podobně a považuji takové sbližování s východními despotickými režimy za velmi nebezpečné.

Když se podíváme přímo na „kauzu“ novičok, tento případ stále provází celá řada nejasností. Co vy na to celé říkáte?

Pro mě je závěr jasný. Novičok se u nás nevyrábí a nevyráběl. Tečka.

Velký rozruch v posledních týdnech vyvolal místopředseda ČSSD Foldyna, a to na setkání s Nočními vlky, kde se dostal téměř do fyzického střetu s jedním z proruských aktivistů. „Nebouchli jsme do sebe hlavami, jen jsme do sebe ťukli, chtěl jsem mu dát jazyk, protože jsem si myslel, že je gay,“ podotkl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Foldyna. Později Foldyna projevil lítost nad tím, do jaké situace dostal svého předsedu Jana Hamáčka. Na výzvu předsedy ČSSD, aby se za incident omluvil, ale reagoval, že nemá proč se omlouvat. Jak vy toto hodnotíte?

Já hlavně nesouhlasím s tvrzením, že projevem vlastenectví je jízda s Putinovským motorkářským gangem. Vidím to přesně naopak.

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha nemá Jaroslav Foldyna „ve vedení strany co dělat“. Sdílíte jeho názor? Je podle vás člověk typu Foldyna pro ČSSD spíše přínosem, nebo naopak?

Jardu Foldynu jsem nevolil, ale zvolen byl. Pokud nedokážeme pracovat s členskou základnou tak, aby takové postoje považovala za nepřijatelné, těžko můžeme brečet nad rozlitým mlékem.

Tento měsíc jsme si připomněli výročí konce druhé světové války. Jak v této souvislosti vnímáte náladu ve společnosti právě co se týče Ruska? Někteří lidé pokládají květiny u památníků padlých vojáků Rudé armády, a druzí naopak protestují. Za minulého režimu se umenšovala či přímo zamlčovala role americké armády při osvobozování západních Čech. Neděje se teď, v době vyhrocených vztahů Západu s Ruskem, něco trochu podobného se sovětskou Rudou armádou? Ozývají se názory, že nešlo ani tak o osvobození, ale přechod od jedné totality k druhé. Co vy si o tom myslíte?

Rudá armáda nepochybně zásadně přispěla k osvobození naší země od nacismu, a to za cenu řady životů. Zpochybňování tohoto faktu považuji za nepřijatelné. Stejně tak je ale nutné připomínat, že ze stejné země k nám přišel totalitní režim, který naši zemi strhl o řadu let zpátky, a stejná země nás více než dvacet let okupovala. A myslet si, že Rusko je kamarád, je naivní a nebezpečný postoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…