Jiří Hynek už má dost přestřelek nejen kolem Sýrie: My máme pořád pocit, že musíme být zařazeni buď na Západ, nebo na Východ. Ten svět není černobílý!

23.04.2018 19:33 | Zprávy

ROZHOVOR Každý politik na Západ i Východ od nás bere svoji zemi na prvním místě, upozorňuje neúspěšný prezidentský kandidát, prezident Unie obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. „Naši politici by se měli chovat stejně, tedy tak, že na prvním místě jsou zájmy občanů této země. Nevolí je lidi v Americe ani v Rusku, ale zdejší lidé, proto jsou zodpovědní jim a nikomu jinému,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Jiří Hynek.

Jiří Hynek už má dost přestřelek nejen kolem Sýrie: My máme pořád pocit, že musíme být zařazeni buď na Západ, nebo na Východ. Ten svět není černobílý!
Foto: Vít Hassan
Popisek: Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek

V souvislosti s úderem USA, Velké Británie a Francie v Sýrii, který byl reakcí na chemický útok ve městě Dumá, se ukázalo, že zahraniční politika České republiky je trochu nejasná, protože část politiků, vedle opozičních stran i ministři zahraničí a obrany v demisi Martin Stropnický a Karla Šlechtová, vítala vojenský zásah našich spojenců, ale druhá část politiků včetně prezidenta Miloše Zemana ho poměrně ostře odsoudila. Jak se na tuhle zvláštní rozpolcenost české politiky díváte?

Je to zvláštní pozice. Já už jsem říkal před volbami, že je potřeba, aby Česká republika vystupovala jednotně. Dnes jednotně nevystupují ani jednotliví ministři. Jeden ministr říká, že o úderu věděl, druhý říká, že o něm nevěděl. Není to dobře. Myslím, že vzhledem k historickým vazbám bychom měli mít k Sýrii neutrální postoj, navíc je tam naše ambasáda, máme velmi dobré vzájemné vztahy. Žádný vojenský úder zvnějšku nezlepší situaci v žádné zemi, natož v Sýrii.

Ale nešlo spíš o varování? Úder byl spíš symbolický, nedošlo k žádným lidským obětem, takže bylo určitě předem upozorněno i Rusko, aby se USA vyvarovaly střetu s ruskou armádou.

Máte pravdu, ale měla by se ctít Charta OSN a veškeré operace tohoto typu by buď měly být v rámci OSN nebo minimálně by měly být projednány. I když se jí účastnilo několik členských zemí NATO, šlo o individuální operaci. A Sýrii musíme pořád vnímat jako suverénní stát. Nehledě na to, když nastane taková věc, jako je podezření na použití chemických látek, tak první věc, která se musí udělat, je důkladné prošetření. Pak by teprve měly následovat nějaké sankce nebo další kroky.

Vy jste mluvil o Chartě OSN, ale ukazuje se, že Rada bezpečnosti OSN se ukazuje jako nefunkční vzhledem k právu veta některých zemí, například Ruska, jak se stalo v tomto případě. Navíc Rusové i syrská armáda dlouho znemožňovaly přístup nezávislých vyšetřovatelů do města Dumá, aby mohli prošetřit použití chemických zbraní. Není pak těžké získat přesvědčivé stoprocentní důkazy?

Samozřejmě, že to je těžké. V životě není nic jednoduché. To je stejné, jako kdybychom měli podezřelého a odsoudili ho, aniž by byl soud. Taky můžeme říkat, že někdo protahuje soudy, vymýšlí si, ale jednou je tady nějaký proces a ten by se měl ctít. Pak vzniká nedůvěra. Byly tam opravdu použity chemické zbraně? Nebyla to jen záminka? Je tady spousta otazníků. A teď nemluvím o sobě, mluvím o veřejnosti. Veřejnost díky tomu, že nebyly podány žádné důkazy, že tam bylo jen nějaké podezření, přestává věřit jak západním politickým lídrům, tak i našim. A to není dobře. Tak vzniká podhoubí pro růst nějakých extrémistických stran nebo dochází k destabilizaci. Důvěra je jedním ze základních pilířů demokracie, když není, společnost se sama rozkládá.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…