Jiří Kajínek: Lidé jsou zklamaní, rok 1989 mají za podvod. Přesvědčují mě, ať kandiduju na Hrad. Babiš je schopný muž

28.05.2018 7:45

ROZHOVOR „Proti Miloši Zemanovi vystupují jeho odpůrci velice sprostě a neslušně, ale je zde neoddiskutovatelný fakt, že tento prezident byl zákonně zvolen. Údajná velezrada je samozřejmě nesmysl,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz rok poté, co mu byla udělena milost, Jiří Kajínek. Zhodnotil porevoluční dobu, vyjádřil se k prezidentu Zemanovi i k dalším politikům a sdělil také, že stále usiluje o obnovení procesu. „Pro mne je prioritou docílit očištění mého jména,“ říká Jiří Kajínek, který bude nejen na toto téma besedovat s lidmi už 31. května v táborském hotelu Palcát.

Jiří Kajínek: Lidé jsou zklamaní, rok 1989 mají za podvod. Přesvědčují mě, ať kandiduju na Hrad. Babiš je schopný muž
Foto: FTV Prima
Popisek: Jiří Kajínek

Je to právě rok, co vám prezident Zeman udělil milost. Jak jste si ten rok na svobodě „užil“?

Dokonale. Byl to vydařený, rušný, ale pohodový a dá se říct úspěšný rok. Užívám si stále každý den radost ze svobody. Je mi jedno, jaké je počasí, jak se tváří lidé okolo, nevšímám si negativních projevů hlupáků a rádoby mravokárců, kteří si myslí, že nám budou určovat, co je správné a co není, přičemž sami káží vodu a pijí víno.

Anketa

Vadí vám divadelní představení „Naše násilí, vaše násilí“, které bylo uvedeno v Brně?

94%
6%
hlasovalo: 21777 lidí

Vy jste byl odsouzen na doživotí v roce 1998, tedy devět let po sametové revoluci. Příští rok od této revoluce už uběhne třicet let. Jak vy tuto porevoluční dobu hodnotíte? Co se v České republice podle vás povedlo a co naopak?

Podle mne je naprosto úžasné, že dnes zažíváme svobodu, pokud jde o možnost cestování a studování. Hodně se mluví o svobodě slova, ale řekl bych, že do skutečné svobody slova zde máme stále daleko. Setkávám se s tím každou chvíli. Na jedné straně jsou lidé, kteří napadají kdekoho a kdeco naprosto nesmyslně, bezdůvodně a vyloženě sprostě. Na druhé straně je obrovské množství lidí, kteří se bojí vyjádřit svůj názor. Mají obavy z represí, z pomsty, z pomstychtivosti nejenom řadových občanů, ale i státních zaměstnanců. Jednoznačně lze říci, že většina lidí, se kterými se setkávám, je opravdu zklamaná ze současné situace ve společnosti, protože podle nich se nedočkali takové svobody a demokracie, jakou si představovali. Mnoho lidí chápe sametovou revoluci jako podvod. Pokud jde o politiky, tak těm lidé vlastně vůbec nevěří. Hodně divně mi zní slova lidí, kteří s nostalgií vzpomínají na zlaté dobré časy za totality a vypočítávají, co všechno bylo za komunistů mnohem lepší než dnes. Samozřejmě je naprostý nesmysl něco takového vůbec srovnávat! Ať zde dnes existují jakékoli problémy, tak je třeba si uvědomit, že žijeme skutečně ve svobodné zemi. Pravda také je, že kontrola státu nad občany je tak obrovská, že někdo může celkem oprávněně tvrdit, že zde už žádná svoboda není. O tomto tématu by se zde dalo psát velice dlouho.

Jezdíte besedovat s lidmi po České republice. Jednu takovou besedu budete mít 31. května v Táboře v hotelu Palcát. Na co se vás lidé nejvíc ptají?

Je to různé. Hodně často se mě ptají na útěk z Mírova, jak jsem to vůbec mohl dokázat, co všechno bylo třeba zajistit, aby k takovému útěku mohlo dojít. Ptají se dále na podmínky ve vězení. Dotazy směřují i na to, zda je pravda, že násilníci, kteří ubližují dětem a ženám, dostávají ve vězení co proto od spoluvězňů. Velice se diví, že to tak ve skutečnosti prostě není, protože Vězeňská služba znásilňovače a vrahy dětí a žen přímo chrání. Dále dotazy směřují na pana Klímu a jeho změny názorů a postojů, kdy mnoho lidí připomíná, že na vlastní uši slyšeli pana Klímu říkat, že bych u nich doma mohl bydlet, že by se mnou pustil vlastní dceru na diskotéku, protože mně jedinému by důvěřoval atd. Mnohokrát jsem odpovídal na dotazy o zakládání rodiny, o svatbě, o plánech do budoucna. Často odpovídám na dotazy na film Kajínek a v poslední době ještě častěji na dokument Já, Kajínek. Prakticky vždy padne otázka na kandidaturu na prezidenta, kdy jsem přesvědčován, abych kandidoval. Těch témat je prostě více a je pouze na lidech, na co se mě chtějí zeptat. Snažím se vždy odpovědět, pokud to jen trochu jde.

Vy jste se po propuštění stal doslova mediální celebritou. Jak na vás dnes lidé reagují? Jsou spíše přátelští, nebo zažíváte i nějaké „útoky“?

Po celý rok se setkávám jen a jen s pozitivními reakcemi lidí, kteří mi vyjadřují podporu a uznání a přejí mi to nejlepší, co mi přát mohou. Někdo mi chce podat ruku, někdo mě požádá o podpis, někdo chce navíc věnování, někdo se se mnou chce vyfotit, někdo se třeba jen usměje, někdo pozdraví. Samozřejmě existují lidé, kteří mě nemusejí, ale zatím jsem se nesetkal s přímým útokem. Ani verbálním, natož fyzickým.

Vy jste předtím dlouhá léta usiloval o obnovení procesu. Jak to vidíte dnes? Přece jen očistit své jméno je něco jiného než získání milosti…

Od prvopočátku kauzy borských serpentin tvrdím, že s touto kauzou nemám vůbec nic společného. Štefana Jandu jsem neznal, nikdy jsem ho neviděl. To samé platí o Antonínu Vlasákovi, který byl původně obviňován z toho, že si mě měl najmout na likvidaci Štefana Jandy, ale nakonec byl soudem obvinění zproštěn. Za čtvrt století se vlastně nic nezměnilo. Dále tvrdím to samé, takže se snažím a budu snažit očistit své jméno, čehož lze docílit pouze návrhem na povolení obnovy řízení. Otázka samozřejmě je, co soud s tímto návrhem udělá. Vzhledem k tomu, že se v této zemi obnovy řízení prakticky nepovolují, musíme návrh na povolení obnovy řízení připravit co nejpečlivěji. Znamená to, že na návrhu pracujeme již delší dobu a nějakou dobu na něm ještě pracovat budeme muset.

Udělám maximum pro to, aby soud mohl obnovu řízení povolit a aby došlo ke změně dosavadního rozsudku. Pokud se toto nepodaří, budu stále znovu a znovu usilovat o prokázání mé neviny. Samozřejmě je něco úplně jiného získat svobodu udělením milosti, než získat svobodu rozhodnutím soudu o nespravedlivém odsouzení. Nic to nemění na tom, že svoboda jakýmkoliv způsobem získaná je pro mne největší možnou devizou! Velice si vážím svobody, kterou mi prezident Zeman udělil svým rozhodnutím o milosti. I právě proto bych stál o úspěch u soudu, čímž by se jasně prokázalo, že rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana o udělení milosti bylo správné a bylo předvojem průchodu spravedlnosti.

Když mluvíme o Miloši Zemanovi, jak vy ho jako prezidenta hodnotíte? A co říkáte na to, že někteří senátoři chystají právě na prezidenta žalobu za údajnou velezradu ohledně „kauzy“ novičok? Mají pravdu ti, kteří tvrdí, že je prezident „proruský“?

Prezidenta Miloše Zemana vnímám jako velice silného, inteligentního, schopného prezidenta, který je národem podruhé zvolen v přímé volbě, takže je zřejmé, že právě tohoto prezidenta si lidé zvolili, a není to prezident zvolený různými zákulisními machinacemi ostatních politiků. Jistě si všichni dobře vzpomínáme, co se dělo při volbách minulých prezidentů. Po každé takové volbě politici slibovali přímou volbu, aby občané nemuseli příště sledovat naprosto nedůstojné divadlo, které se odehrávalo v Poslanecké sněmovně. Proti Miloši Zemanovi vystupují jeho odpůrci velice sprostě a neslušně, ale je zde neoddiskutovatelný fakt, že tento prezident byl zákonně zvolen. Údajná velezrada je samozřejmě nesmysl. Jde o snahu několika senátorů o zviditelnění se a více snad ani nemá smysl o tom dále psát. Pokud je prezident proruský, tak je zároveň i proamerický i pročínský atd.

Jak celkově hodnotíte naši současnou politickou scénu? Jak vidíte jednání o budoucí vládě? Povede se podle vás nakonec složit vláda ANO a ČSSD za tolerance komunistů?

Politická scéna je lidmi vnímána velice kriticky. Vůbec se tomu nedivím. Neschopnost a něco mnohem horšího je až příliš evidentní. Vládu se nakonec určitě podaří složit. Variant je stále několik. Myslím, že už brzy dojde k dohodě, ale netroufám si předpovídat, co přesně se stane. Uvidíme.

A co říkáte na to, že se komunisté téměř třicet let od sametové revoluce dostanou možná tímto způsobem opět „k moci“?

Nevěřím tomu, že se komunisté dostanou k moci. Řekl bych, že se zde někteří lidé snaží pouze vyvolávat zdání rudého nebezpečí. Smutné mi přijde, že demokraté mluví o demokracii a svobodě slova, ale dokážou svobodnému člověku zakazovat diskutovat s občany, přičemž právě zastupitel za komunisty mluví o tom, že není možné někomu bránit v setkání s lidmi formou besedy, což jsem osobně zažil. Jak mám tedy vnímat současné politiky, kteří se ohánějí demokracií, ale sami se demokraticky nechovají ani náhodou? Moralisté nám určují, jak se máme chovat, jak máme žít, říkají nám, co je správné a co nesprávné, ale sami ve skutečnosti dělají přesný opak, takže se musíme ptát, kdo je tady ve skutečnosti pokrytec. Takto bych mohl pokračovat velmi dlouho...

Bouřlivé emoce nevyvolává pouze Miloš Zeman, ale také Andrej Babiš. Jak vy ho jako politika hodnotíte a souhlasíte s tím, aby právě on byl premiérem ČR?

Hnutí ANO vyhrálo s velkým náskokem volby. Podle mne by mělo mít možnost sestavit vládu pouze ze členů hnutí ANO a mít v Poslanecké sněmovně 101 mandát. Po čtyřech letech by tato vláda skládala účty občanům a nemohla by se vymlouvat na koaliční partnery, kvůli kterým nemohla splnit vládní program. Bohužel zákony této země tento scénář neumožňují, takže strany, které se do Poslanecké sněmovny dostaly doslova s odřenýma ušima, vydírají vítěze voleb. Andrej Babiš je jednoznačně velice úspěšný a schopný muž. Zda má být premiérem, nebo nemá, to ukáže budoucnost. V této zemi byli premiéry opravdu neschopní a neúspěšní lidé, takže nevěřím tomu, že by mohl být Andrej Babiš horším premiérem než například Stanislav Gross a jemu podobní.

Vy sám jste například v únoru na besedě v Hodoníně řekl, že do politiky se zatím nechystáte, ale pro pobavení byste klidně šel do příští prezidentské volby. Myslel jste to vážně? Myslíte, že byste měl šanci?

Je třeba zdůraznit, že není pravda, jak jedna novinářka tvrdí, že jsem vyhlásil kandidaturu na prezidenta! Je smutné, že právě ti, kteří by měli pravdivě informovat veřejnost, velice často pravdu zkreslují právě tak, jako to udělala tato novinářka. Realita je takováto: prakticky stále mne někdo oslovuje s dotazem, proč jsem nekandidoval na prezidenta republiky. Vždy odpovídám, že rozhodně nemám podobné ambice. Přesto jsem opakovaně dotazován a dále se dovídám, že kdybych kandidoval, tak by mě lidé volili. Na to už říkám, že přece nemohu kandidovat, když kandiduje Miloš Zeman. Byl by to ode mne vrchol neslušnosti a nevděčnosti. Další dotaz přichází: „Příště už Miloš Zeman kandidovat nebude, tak proč byste nemohl kandidovat vy?“ S určitou nadsázkou reaguji tak, že bych tedy příště kandidovat mohl, a uvidíme, co se doopravdy stane. Jsem samozřejmě soudný člověk a vím, že vážná kandidatura by strhla obrovskou vlnu nevole právě těch spravedlivých a poctivých a čestných.:) Mnoho lidí mi říká, že nemají koho volit, že moje případná kandidatura by byla mnohem méně troufalá než kandidatura některých minulých kandidátů. V některých případech si myslím totéž. Pro mne je prioritou docílit očištění mého jména.

reklama

autor: David Hora

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…