Jiří Ovčáček nemilosrdně pro PL: Sobotka vystřelil z pomyslného děla na Hrad. Tento ostrov svobodného myšlení má ale pevné zdi. A není pravda, že prezident naštval celou ČSSD

21.11.2015 14:31

ROZHOVOR Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz reaguje na kritiku hlavy státu z úst premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ten prezidenta po jeho vystoupení na pražském Albertově 17. listopadu obvinil, že "v zásadě legitimizuje šíření xenofobie a nenávisti". Ovčáček označil tvrzení premiéra za účelové. "Nebezpečí vidím v tom, že premiér této země občany, kteří vyslovují svobodně své obavy z terorismu a migrační krize, ostrakizuje a nálepkuje," uvedl k tomu mluvčí Miloše Zemana.

Jiří Ovčáček nemilosrdně pro PL: Sobotka vystřelil z pomyslného děla na Hrad. Tento ostrov svobodného myšlení má ale pevné zdi. A není pravda, že prezident naštval celou ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman hovořil k aktuálním tématům. Pak novinářům odpovídal na dotazy do vyčerpání otázek

Poté, co prezident republiky promluvil na Albertově, rozpoutalo se takřka mediální peklo. Kritizují ho i politici, kteří jinak stojí při něm. Kritika se ozvala i od některých tradičních sociálních demokratů, nejen od Jaroslava Foldyny. Z druhé strany, pan prezident co se týče projevu, nijak nevybočil ze svých postojů. Zaznívá, že „Zeman vystoupil na akci Bloku proti islámu“. Přitom tato organizace akci nepořádala a minimálně PL o tom informovaly. Co za celou věcí vidíte?

Již 25. září tohoto roku jsem na svém facebookovém profilu uvedl, že nás na podzim čeká masivní antizemanovská kampaň. Pravda, netušil jsem tehdy, že se k ní připojí i pan premiér. Pan prezident na Albertově, kdy akci svolala občanská aktivistka Jelena Vičanová, ne Blok proti islámu, hovořil o toleranci k odlišným názorům, varoval před tím, aby občané naší země, kteří vyslovují oprávněné obavy, byli paušálně označováni za extremisty. Reakce pana premiéra svědčí o tom, že pan premiér tento projev nečetl. Reakce ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD, která, ač s kritickým ostnem, je velmi kultivovaná, svědčí o tom, že výrok pana premiéra, že je celá ČSSD na pana prezidenta naštvaná, je pouhým zbožným přáním.

Pro mnohé byly překvapením velmi ostré reakce premiéra Bohuslava Sobotky v rozhovoru pro HN. Premiér de facto označil pana prezidenta za xenofoba, který šíří nenávist a řadí se po bok parazitujících populistů. Přitom nedávno se hovořilo o jejich vzájemném smíru. Co na to říkáte?

Pan prezident pravidelně diskutuje s panem premiérem i se členy vlády. Nebyl tím, kdo se rozhodl zcela účelově vyvolat kontroverzi. Pan premiér prostě promyšleně 17. listopadu 2015 vystřelil z pomyslného děla na Hrad. Musím ale pana premiéra upozornit, že tento ostrov svobodného myšlení má pevné zdi.

V reakci na výroky Bohuslava Sobotky jste parafrázoval projev prezidenta z Albertova slovy, že si premiér vybral a místo hlasu národa se stal hlasem médií. Dejme tomu, že to tak skutečně je, ale proč to potom Sobotka dělá? Spokojí se podle vás jen s přízní médií a nikoli voličů? Pomalu se přece blíží volby…

Pan premiér se zřejmě mylně domnívá, že tou správnou cestou je, když bude veleben Bakalovým tiskem, Českou televizí a některými dalšími médii. Mylně podle mého názoru proto, že taková cesta vede pouze k tomu, že politik přestane vnímat názory občanů a vnímá jen pochlebování komentátorů. Možná si pan premiér myslí, že s těmito médii za zády přetrumfne vnitrokoaliční konkurenci.

Co vy osobně vidíte za tak razantním útokem premiéra na hlavu státu? Nebo skutečně pan prezident naštval celou ČSSD a vzdálil se tak duši řadového sociálního demokrata?

Jsem přesvědčen, jak už jsem naznačil, že jde o účelovou záležitost. Nebezpečí vidím v tom, že premiér této země občany, kteří vyslovují svobodně své obavy z terorismu a migrační krize, ostrakizuje a nálepkuje. Nedomnívám se, že by pan prezident naštval celou ČSSD. Mohu se pozastavit nad tím, když pan premiér útočí na levicového prezidenta.

Mnohdy bývá terčem mediální a politické kritiky obsah některých projevů prezidenta. Tentokrát se pouze řeší, kdo také stál na pódiu a že se k pamětní desce nedostali studenti, co tam chtěli dát kytičku. Bez ohledu na to, že mezi nimi byl minimálně jeden aktivista Pražského majdanu, z čeho podle vás současná atmosféra pramení?

Jde o zcela průhlednou věc. Vzhledem k tomu, že se účeloví kritici nemohou pustit do projevu pana prezidenta, který byl mimořádně závažný, hledají zástupná témata. Mimochodem to, že pan premiér chystá takový obrat, mohla, při zpětném pohledu, naznačit jeho reakce na zneuctění standarty prezidenta republiky.

Kampaň určitých skupin proti prezidentu republiky se konala i minulý podzim. Vy jste toto období prý někde označil za „Velkou říjnovou pražskokavárenskou revoluci“. Proč takové přirovnání? A o co těm skupinám jde, jaký mají podle vás cíl?

Těmto skupinám jde o to zbavit funkce prezidenta republiky, který se skutečně zajímá o názory lidí, setkává se s nimi, hovoří s nimi a pracuje v jejich prospěch. Těmto skupinám jde o to zbavit se prezidenta republiky, který hájí zájmy této země, který odvážně nastoluje témata a hovoří jasnou řečí. Na jednom zpravodajském serveru už se ostatně objevila výzva k sesazení pana prezidenta.

Anketa

Vadí vám, že Miloš Zeman stál na jednom pódiu s Martinem Konvičkou?

7%
93%
hlasovalo: 25558 lidí

Dá se podle vás říct, kdo či jaké skupiny nebo lidé primárně za touto kampaní stojí? Kdo nebo co je kořenem, z něhož to vyvěrá a šíří se dál?

Jde primárně o lidi, kteří se halasně ohání hodnotami a morálkou, ale ve skutečnosti svými činy ohrožují to nejdůležitější, co nám listopad 1989 přinesl. Svobodný prostor pro svobodné vyjadřování svobodných názorů. Rádi by zakazovali, kázali a určovali.

Sám jste coby tiskový mluvčí prezidenta mnohdy častějším terčem než Miloš Zeman. Označují vás za komika, propagandistu, trapného herce a často i horšími výrazy. Jak je s vaší rolí v tomto náročnějším období spokojen prezident?

To je otázka, která by měla být položena panu prezidentovi. Za sebe mohu říci, že chci být nadále vojákem v první linii, kde se střílí.

Šéfkomentátor Aktuálně.cz Jan Lipold o vás napsal, že si špatně vykládáte svoji roli a coby zaměstnanec státu se „jazykem Rudého práva navážíte i do těch, kteří vás platí“. Můžete to okomentovat?

Pan komentátor z Bakalova mediálního trustu takto zareagoval na moji glosu na adresu pana premiéra, kdy jsem parafrázoval část projevu pana prezidenta z Albertova. Je kouzelné, když novinář tak rychle vystartuje na obranu svého premiéra. Mimochodem, tím obsah mé glosy potvrdil.

Součástí práce, jakou máte vy, bývá často kritika ze strany různých výhružných dopisů, anonymů apod. Dostáváte výhružné dopisy? Pokud ano, můžete třeba uvést nějaké příklady, co vám odpůrci sdělují?

Neuvěřitelná míra sprostoty se valí z Twitteru, onoho kanálu Pražské kavárny. Už se objevuje volání po cenzuře, někteří by mi nejraději chtěli zakázat vyjadřovat názory. V této době také dostávám celou řadu e-mailů, převažují ale ty pozitivní. Chtěl bych lidem poděkovat, protože je to pro mne velkou vzpruhou a velmi si toho vážím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…