Jiřina Šiklová: Zeman chlastá a chátrá. Takhle starý a nemocný neměl kandidovat. Covid? Poslouchat

16.03.2021 4:47

ROZHOVOR Už nemá síly na to, aby mohl říct nějaký názor, i kdyby ho měl. Miloš Zeman už se jen zviditelňuje. Nemusíme souhlasit ani s Andrejem Babišem, ani s jinými politiky, ale oni bezesporu ten koronavirus v kufru nepřivezli. Stalo se a je potřeba jednat. To řekla socioložka a bývalá chartistka Jiřina Šiklová v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz.

Jiřina Šiklová: Zeman chlastá a chátrá. Takhle starý a nemocný neměl kandidovat. Covid? Poslouchat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiřina Šiklová

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

Prezident Miloš Zeman tlačí na premiéra Andreje Babiše, aby vyměnil ministry zdravotnictví a zahraničí. Co vy na to?

Prosím vás, on už nemá síly na to, aby mohl říct nějaký názor, i kdyby ho měl. Miloš Zeman se už jen zviditelňuje. Kdyby byl rozumný, tak by býval potřetí v prezidentských volbách vůbec nekandidoval. Když je někdo takhle starý a nemocný, tak to není dobré. Mohl dnes být na penzi jako docela vážený člověk, který udělal řadu rozumných věcí.

Na druhou stranu je třeba říct, že do voleb v roce 2018 ho dotlačila kamarila lidí kolem něj, kteří si chtějí udržet své pozice. Vědí, že jakmile on půjde pryč, tak se z nich opět stanou nuly.

Ostatně o odcházení natočil stejnojmenný film bývalý prezident Václav Havel. Žádnému z mocných to nikdy moc nešlo...

To je pravda. Je to problém. Lidé jsou v nějaké pozici a najednou si nedovedou představit, že by se vrátili do původního života. Na to je potřeba mít vedle sebe opravdu blízké lidi, kterým ten člověk naslouchá. A to i v případě, že jsou kritičtí. Anebo je to odcházení potřeba upravit zákonem.

Senátorka Miroslava Němcová se o Zemanovi vyjadřuje tak, že vzal svou funkci jako jízdu na tobogánu, na nějž nás všechny posadil, přičemž někteří už z toho zvracejí...

Znám ho léta letoucí. Když je někdo diabetik a k tomu chlastá, přičemž se ve své funkci občas napít musí, tak se přece jeho stav zlepšovat nemůže. Takže ten pán chátrá rychleji a v přímém přenosu.

V Česku podle některých zavládla diktatura, která jen formálně přiznává občanům práva a svobody. Je to opravdu tak zlé?

Ne, to je nesmysl. Stát sice nemá zasahovat do privátního života, ale jestliže se nacházíme v takovémto ohrožení, je jeho zásah pochopitelný. A považuji to za správné.

Takže také podporujete co možná nejpřísnější lockdown?

Ano, je to v pořádku. Nejsem odborník, ale ve zdravotnictví jsem pracovala. Jenom říci lidem, aby něco nedělali, je jako kdybyste jim říkal, aby si myli ruce. To je přece divné. Když tedy nejsou něco schopní rozumem pochopit, je v pořádku to dát příkazem. Vždyť tak se to dělá s dětmi. Kašleš? Tak si vezmi prášek a zůstaň v posteli. Tak to je.

Češi jsou smějící se bestie. Tak nás prý označil zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich, což takřka zlidovělo. Jsme vůbec schopní dodržovat přísný lockdown?

Jinak to nejde. Někteří lidé určitě budou protestovat, protože se někdy chovají jako velice primitivní a jednoduchá stvoření. A proto tleskají na Staroměstském náměstí Václavu Klausovi staršímu, když řekne, že se nenechá očkovat. Kdyby šlo jen o jeho život, ať si dělá, co chce. To chápu. Jenže nejde jen o něj, ale o spousty dalších lidí. Proto jeho prohlášení beru jako formu zviditelnění se a hledání mediálního profitu za každou cenu.

Už jste byla na očkování?

Samozřejmě. Své okolí ohrožovat nehodlám.

Je v pořádku, že si typ vakcíny člověk nemůže vybrat a fakt, že neočkovaný bude do budoucna obyvatelem druhé kategorie?

Přestože mám rodinu plnou lékařů, typům vakcín moc nerozumím. Dali mi to hned v polovině ledna, kdy se začalo očkovat, a ani nevím, co mi dali. Jsem s tím naprosto spokojená. A rozdělování na očkované a neočkované? To je přece naprosto logické a rozumné. Když byla ve středověku nějaká epidemie, zavřeli město, po třech nedělích ho otevřeli a ty, kteří přežili, prohlásili za svaté. Nechci si z toho dělat legraci, ale takhle to probíhalo. Anebo nemocné oddělili a šoupli je do ghetta, kam jim házeli přes hradby jídlo.

Máme za sebou rok s koronavirem. Všechna nouzová opatření jsou tedy v pořádku, protože se nacházíme v ohrožení?

Ano. Tvrdá opatření se mají udělat hned na začátku, což se u nás víceméně stalo, ale pak se z důvodů popularity některých politiků rozvolnila. Proto následovaly další fáze. Když nás bude pár někde na chalupě, proč bychom pak chodili do lesa s rouškou. To považuji za přehnané, ale to jsme tady neměli. Pakliže ale budu ohrožovat více dalších lidí, když si půjdu přes ulici nakoupit, je správné mít roušku.

Vím, že to hodně poškodí ekonomiku. Je třeba psát o tom, že nemusíme souhlasit ani s Babišem, ani s jinými politiky, ale oni bezesporu ten koronavirus v kufru nepřivezli. Stalo se a je potřeba jednat. Fakt, že k tomu mají lidé odpor, je jiná věc. Svého času nechala princezna z Walesu Karolína variolovat (proces přenosu hnisu z aktivní léze někoho s variolou – latinsky pravé neštovice – na rameno jiné osoby, která je zdravá, pomocí jehly. Pozn. red.) své dvě dcery. Nebylo to nic hezkého. Ruka otekla a tak dále. Nicméně to byla správná věc. Je třeba ochránit celek a pak i jedince.

V sedmdesátých letech jste jako sociální pracovnice pracovala na geriatrickém oddělení pražské Thomayerovy nemocnice. Máte v rodině několik lékařů. Jak z tohoto pohledu vnímáte tíživou situaci ve většině českých nemocnic?

Je to hodně špatné. Už to tady máme přes rok a zdravotníků zase tolik není. Velice si jich všech vážím, že do toho jdou. Dcera, obvodní lékařka, žije ve Středočeském kraji a každý den jezdí z domova do práce v jiném městě. Říkala mi, že jezdí svým autem, ale nikoho nyní nebere, což bylo dříve dost běžné. Prostě se nechce zbytečně nakazit a nejde o žádné sobectví. A totéž se děje v rámci rodiny. Má dva kluky a dlouhou dobu je neviděla. Spolu jsme se neviděly od září. Zato po telefonu si povídáme hodiny a hodiny.

Nicméně už se zase začalo hovořit o tom, že by se měl současný přísný lockdown opět začít pomalu rozvolňovat...

O tom nevím. Ale v Thomayerce bylo různých lokálních karantén hodně a často jsme strkali ruce až po hodinky do dezinfekčního roztoku. Vlastně kdykoliv jsme přišli do nemocnice. A vždycky jsme říkali, že když to přežijeme, tak se pak ožereme.

O koronakrizi dnes hovoří každý. Karel Schwarzenberg v jednom prohlášení řekl, že ohledně koronaviru a vakcín by měli kromě ministra zdravotnictví, který je za problematiku zodpovědný, všichni „držet hubu“. Souhlasíte?

To je trochu přehnané. Ale je pravda, že by mu do toho neměli příliš kecat. Představte si, že by ministr zdravotnictví naopak kecal ministrovi dopravy do toho, kde má vést jaká dálnice. To přece nejde. Pakliže nějakým krokům ministra zdravotnictví druzí nerozumějí, je třeba ho požádat, aby je vysvětlil.

Chápu, že některým se to, co říkám, může zdát divné. Zvláště když jsem si za minulého režimu zažila to, co jsem si zažila. Dokážu si představit, že mě budou brát za nekonstruktivní debatérku. Ale jsou některé situace, zejména při takovémto totálním ohrožení, kdy se poslouchat má.

Přiznávám, že mě tím také překvapujete...

Domnívám se, že opravdu největší problémy mají obchodníci a podnikatelé. Hospody, kavárny se hroutí. Opravdu jim nepřeju nic zlého. Naopak bych si přála, aby mohli opět podnikat. Ale ne za cenu životů tolika lidí.

Začali jsme na Hradě u prezidenta, tak tam i skončíme. Vlastně zanedlouho tady máme třetí přímé volby prezidenta. Koho byste ráda viděla v té funkci?

Mně by se na Hradě líbil třeba Marek Hilšer anebo Pavel Fischer. První je mladý člověk a nešel do politiky s ambicemi, že bude dělat kariéru. Jeho relativní mládí je výhodou. Starší člověk si podvědomě říká, že když to zvorá, tak se nic neděje. Zato někdo s životní perspektivou si uvědomí, že mu lidé budou připomínat jeho chyby ještě dost dlouho. Takový člověk si dává větší pozor na to, jakou za sebou zanechá pověst.

Druhý je diplomat. Ostatně prezident má být především diplomat a relativně nadstranický. Nicméně je třeba říct, že Fischer má jednu nevýhodu. Známých Fischerů je hodně. Kdyby se jmenoval třeba Pavel Adam Fischer, tak si ho lidé budou lépe pamatovat.

Právě oni se pohybují spíše kolem politického středu. Nejsou to levicoví, ale ani jasně pravicoví politici.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…