Kalousek! Vlastimil Tlustý se vrací do bolestných momentů a říká své o Topolánkovi

06.11.2017 15:40 | Zprávy

ROZHOVOR Tak „ať se ukáže!“ Bývalý ministr financí v Topolánkově vládě Vlastimil Tlustý nešetří expremiéra a nového kandidáta na prezidenta Mirka Topolánka ani po deseti letech. Připomíná legendární SMS, kterou kdysi poslal Václav Klaus jako odcházející předseda ODS a říká: „Myslím si, že jeho kandidatura není nic jiného než projev dlouhodobého pevného spojenectví a přátelství s Miroslavem Kalouskem.“ V rozhovoru také uvedl: „Do dneška mi Topolánek dělá velkou reklamu, protože říká, že jeho politický neúspěch způsobil Klaus a Tlustý. Nevím, jestli jmenuje ještě někoho třetího. Ale já jsem jmenován spolu s Václavem Klausem a to považuji za čest.“

Kalousek! Vlastimil Tlustý se vrací do bolestných momentů a říká své o Topolánkovi
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

Topolánek na Hrad! Co vy na to? Co vás nejdřív napadlo?

Moje první reakce na Topolánka? Jejda. Co já na něj můžu říkat? Těžko odhadovat, jestli má nebo nemá šanci. Fakt nevím. Skoro bych řekl, že když na to má sebevědomí, ať se ukáže, jestli oprávněné nebo neoprávněné.

A když si vzpomenete na osobní zkušenost s Mirkem Topolánkem?

Já bych připomenul to úvodní hodnocení Topolánka, které se traduje a které se, myslím, prokázalo jako pravdivé, a to zní: falešný a prázdný Topolánek. To byla tehdy, když byl Topolánek zvolen předsedou ODS v roce 2002 úvodní, všemi komentovaná zpráva, která vycházela z ofocené esemesky, kterou poslal odcházející předseda ODS Václav Klaus.

Proč se rozhodl kandidovat na prezidenta, vysvětloval Topolánek i v ČT. Já vám ocituji jeho slova: „To, jak je to přátelství mezi hradním a čapím lidem pevné a stvrzené i nestandardními kroky, mě přivedlo k tomu, že jestli chybí v té soutěži silný politický kandidát, kandidát, který nepochybně tu funkci zvládne, tak to je přesně to: Jestliže můžu, tak musím.“ Co ho ke kandidatuře vedlo podle vás? Když zkusíte usoudit z vašich zkušeností, z toho, jak ho znáte… 

Do toho já nevidím. Slova, co citujete, jsou samozřejmě volební kampaň, ve které je ukázána i minulá kampaň před sněmovními volbami. Dá se říkat leccos, je zbytečné se k tomu vyjadřovat. Myslím si, že jeho kandidatura není nic jiného než projev dlouhodobého pevného spojenectví a přátelství s Miroslavem Kalouskem a že je to postup, který zvolili jako, jak to nazvat… jako protitah proti mocenskému nástupu dvojice Babiš–Zeman. Myslím si, že to není nic jiného než zamíchání kartami, které má vytvořit pro ně, to znamená pro Kalouska a Topolánka, lepší obrannou pozici. V médiích bylo zmiňováno, a myslím si, že je to pravda, že oni dva musí počítat s tím, že ti dnešní mocní „jim to nedarujou“. Chtějí mít lepší obrannou pozici prostě proto, že když teď cokoli proti nim bude vytahováno, budou říkat: je to špinavá kampaň na očernění nadějného prezidentského kandidáta. A budou mít velice snadnou možnost, jak reagovat na cokoli. Nechci předjímat, ale jde o snadnou obranu vůči jakýmkoli útokům. Jak se ukázalo v uplynulém volebním období, obrana je efektivní, když někdo říká: Jsem úspěšný, daří se mi, a proto mě nemají rádi, chtějí mě zastavit všemi prostředky, i těmi nejpodlejšími. Všechno si to na mě vymýšlí, vůbec se nebudu vyjadřovat k věcné podstatě, jen říkám, je to špinavá hra, jsou to zločinci, kteří jdou proti mně. Snadno to bude umožňovat Topolánkovi i Kalouskovi na jakékoli útoky reagovat.     

Miroslav Kalousek už se nechal slyšet, že byl Mirek Topolánek nejen dobrý premiér, ale i respektovaný předseda Rady EU. Je podle něj jen dobře, že do hry vstoupil kandidát s reálnými politickými zkušenostmi…

Ať ti hodnotitelé řeknou jediný pozitivní krok pro českou společnost, který prosadil. Možná si to už jen nepamatuju. Když jsou dávány takové charakteristiky, ať je ukázáno několik případů, kdy tím, co udělal, prospěl. Já si to nepamatuju, ale možná, že jsem tendenční. Kalouskovy reformy to určitě nejsou, zvyšování daní se jim nepovedlo, jsou nepochybně spoluviníky prohloubení tehdejší ekonomické krize.

Vypadalo to, že TOP 09 stejně jako třeba KDU-ČSL, ODS nebo Piráti podpoří spíš profesora Jiřího Drahoše. Nebo si myslíte, že to bude jinak?

To se pouštíme na tenký led spekulací. Někde na internetu jsem zaznamenal nějaké útoky mezi Milošem Zemanem a Topolánkem a nad tím jsem kroutil hlavou. Mimochodem, jsou to bývalí spojenci. V době Topolánkovy vlády byl Miloš Zeman naprosto nepochybný, prokazatelný, sice skrývající se, ale spojenec Topolánka. Oni se z té doby znají a spolupracovali spolu. Třeba ta kandidatura Topolánka není proti Zemanovi, třeba je proti někomu jinému. Ale to je těžké dnes hodnotit.  

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…