Kandidát Pravda k bezpečnostní situaci: Je třeba se zaměřit na prevenci a zvýšit represe

20.09.2016 16:17

O činnosti vyšetřovací komise k reorganizaci policie i o samotném sloučení policejních útvarů jsme si povídali s bývalým policistou a kandidátem do Senátu Josefem Pravdou (ČSSD). Obává se také, že vzhledem k nárůstu počtu nelegálních přechodů se zvyšuje riziko neodhalení podezřelých osob. ,,Reálná kriminalita je vysoká a lidé nemají pocit bezpečí.“ Co tedy navrhuje? I na to odpovídal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Kandidát Pravda k bezpečnostní situaci: Je třeba se zaměřit na prevenci a zvýšit represe
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Kandidát do Senátu Josef Pravda (ČSSD)

Máte bohaté zkušenosti z práce u policie. Jak z vašeho pohledu vnímáte reorganizaci policie, která byla na počátku srpna odstartována? Kde vidíte její hlavní přínos nebo naopak rizika?

Zkušenosti z práce u policie mám „pouze“ do úrovně krajských policejních ředitelství. Informace z médií mi pro vyhodnocení celkové situace nestačí a tak si netroufám celou kauzu hodnotit.

Pokud o reorganizaci policie rozhodl policejní prezident, tak je to zcela v jeho kompetenci a jeho postup je v souladu se zákonem. Pokud by se ale prokázalo, že by se takovým způsobem řešily pouze osobní a personální problémy, tak by to bylo velmi špatné. Rizika v současné podobě reorganizace nevidím žádná a věřím, že se všechny policejní složky s reorganizací srovnají a budou dál dobře fungovat.

Věříte, že vyšetřovací komise, která byla za tím účelem zřízena, vnese do celé kauzy více jasno?

Členové vyšetřovací komise to budou mít velmi těžké. Dozví se plno nových informací ze zákulisí policejního sboru a prověřování získaných informací bude velmi složité. Pokud budou mít k dispozici pouze tvrzení obou stran bez dalších důkazů, nebudou moci objektivně rozhodnout, ani o případné vině či nevině účastníků kauzy. Navíc předpokládám, že všechny materiály prezentované před komisí stejně ani nebudou zveřejněny, abychom si mohli sami udělat vlastní názor.

Nyní pracujete v bezpečnostní agentuře. Jak byste hodnotil úroveň bezpečnostních služeb u nás? Ukazuje se totiž, že řada teroristů cestuje do západních zemí právě přes Česko, protože jej pro svou cestu považují za bezpečný přechod.

Pokud máte na mysli činnost soukromých bezpečnostních služeb, tak jejich úroveň je různá. Existuje celá řada vysoce profesionálních agentur, ale také bohužel celá řada agentur podprůměrných. Přivítal bych, kdyby byl co nejdříve schválen zákon o soukromých bezpečnostních službách, aby pravidla byla pro všechny stejná.

Informace o tranzitu migrantů jsou k dispozici a nelze vyloučit, že se v takových skupinách ukrývá i potencionální terorista. Tyto informace musí prověřit příslušné bezpečnostní složky ČR. Vzhledem k nárůstu počtu takových nelegálních přechodů si nejsem jistý, zda lze všechny podezřelé osoby odhalit.

Pokud se budeme bavit o činnosti státních bezpečnostních služeb, tak se domnívám, že fungují dobře. Věřím, že se problematice migrantů věnují v dostatečné míře a že jsou schopny eliminovat bezpečnostní rizika terorismu. Zkušenosti ze zahraničí ale signalizují, že v některých případech může dojít i k selhání vyspělých bezpečnostních systémů a k pozdní reakci na reálné nebezpečí.

Zdá se, že česká společnost slyší zejména na protiimigrantskou politiku. Sociální demokracie ale není v řešení této otázky úplně jednotná. Jaký je váš osobní názor na přijímání či naopak odmítání imigrantů a řešení krize?

Domnívám se, že každý, kdo má dostatek informací o islámu, koránu a životním stylu muslimů musí mít logicky obavy o zajištění ochrany svého života a zdraví. Na druhou stranu většina z nás je bez váhání ochotná lidem v nouzi pomáhat bez ohledu na to, odkud pocházejí. Osobně souhlasím s materiální podporou, dočasnou výpomocí i ubytováním imigrantů, ale za dodržení všech zásad bezpečnostní prevence.   

Čemu byste se chtěl v Senátu věnovat, co vás zajímá,či takzvaně pálí nejvíce?

Chtěl bych se zabývat především bezpečnostní problematikou na regionální úrovni i v celé České republice. Rád bych také přispěl k řešení problémů v oblasti životního prostředí nebo v sociální sféře.

Konkrétní nápady jsem rozpracoval ve svém volebním programu a tyto jsou k dispozici na webu: pravdadosenatu.cz.

Proč by vám měli dát voliči přednost?

Voliči mají svobodnou volbu a výběr z několika kandidátů. Já nabízím zhodnocení svých životních zkušeností pro uplatňování zájmů a potřeb spoluobčanů, jsem skromný, poctivý a materiálně zajištěný. Mám sílu a chuť pracovat, při řešení problémů používám selský rozum. Nesnáším hloupost a blbost. Jsem zvyklý pracovat v týmu, jsem schopen se přizpůsobit novým podmínkám. Rád se setkávám s lidmi a komunikuji s nimi o jejich problémech, o tom, co je tíží nebo o tom, co by chtěli změnit. Když jsou spokojení lidé v mém okolí, jsem spokojený i já.

Problémem regionu je vysoká nezaměstnanost a kriminalita. Jaký přístup k řešení preferujete?

Aktuálně to vypadá, že informace o vysoké nezaměstnanosti nejsou zcela objektivní. Máme sice dost lidí, kteří nemají zaměstnání, ale kolik z nich chce skutečně pracovat? Velké skupině lidí vyhovuje bezpracné pobírání sociálních dávek.

Reálná kriminalita je vysoká a lidé nemají pocit bezpečí. To bude muset řešit za pomoci prevence i zvýšení represe.      

Jaká by měla být podle vás, po restrukturalizaci těžkého průmyslu a ukončení těžební činnosti, role státu při řešení problémů Ostravska? Někteří volají po větší pomoci, jiní poukazují na to, že vláda pomáhá jen horníkům na Ostravsku a na ostatní nebere takový zřetel.

Tyto problémy vnímám pouze jako řadový občan, v této oblasti nejsem odborníkem. Pomoc státu by měla být efektivní a v žádném případě by se nemělo jednat o podporu soukromých subjektů bez příslušných garancí. I v této oblasti musí fungovat spravedlivá pravidla. Pokud jednomu pomůžete a druhému ne, tak to vždycky vyvolá negativní reakce. Navíc mi vadí, že lidi, kteří tyto problémy způsobili, to výrazně nepostihuje.

Čím je váš obvod ještě specifický? Co nejvíce potřebuje?

V rozhovoru jsme na to už částečně narazili. Jde o nezaměstnanost, kriminalitu, problémy v dopravní infrastruktuře, nedostatek investičních prostředků, péči o seniory, odliv mladých lidí i špatné životní prostředí.

Všechno se dá řešit a já bych chtěl být členem týmu, který by dokázal tyto negativní trendy změnit.

Pokud se nemýlím, nabídka kandidovat přišla od ČSSD. Jak dlouho jste ji zvažoval a co rozhodlo?

Ano, je to tak. Samotného by mě nikdy nenapadlo o tak vysoký post usilovat. Když jsem ale nabídku dostal, tak jsem jí po konzultaci se svou manželkou asi po dvou dnech přijal. Vyhodnotil jsem své možnosti i schopnosti a řekl jsem si, že je to skvělá a možná poslední příležitost před důchodem ještě v ostravském regionu něco dobrého udělat pro lidi, kteří zde žijí a hlavně pro budoucnost našich dětí. Cesta ke kandidatuře ale nebyla úplně jednoduchá, o post kandidáta do Senátu jsem v rámci ČSSD soupeřil ještě se dvěma kolegy v primárních volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…