Kandidát na hejtmana: Prezident Zeman nereprezentuje Českou republiku důstojně

08.09.2016 14:06

Za nejnebezpečnější považuji snahu orientovat českou zahraniční politiku směrem k Rusku a Číně. Zeman také porušuje předvolební sliby, prokazatelně lže, vydržuje si na Hradě své pochybné kamarády a bohužel už ztratil i svou dřívější vtipnost, říká František Kopřiva (Piráti). S nejmladším lídrem v historii krajských voleb v Česku jsme si povídali nejen o jeho aktivitách a cestě do politiky. Prozradil nám také, čím bude chtít konkurovat často o generaci starším a zkušenějším politikům a jaký recept má na řešení problémů kraje.

Kandidát na hejtmana: Prezident Zeman nereprezentuje Českou republiku důstojně
Foto: archiv kandidáta
Popisek: dvacetiletý lídr Pirátů ve Středočeském kraji František Kopřiva (Piráti)

Jste nejmladší lídr v historii voleb do krajské samosprávy v Česku. Proč jste se rozhodl ve svých 20 letech kandidovat do politiky? Co vás k tomu vedlo?

Politické dění jsem sledoval už na gymnáziu. S mnohými věcmi jsem nebyl spokojený a nechtělo se mi jen nečinně přihlížet. Chtěl jsem pro změnu něco aktivně dělat, tak jsem krátce po svých 18. narozeninách vstoupil k Pirátům, abych jim pomohl. Před krajskými volbami jsem si uvědomil, že tohle je příležitost něco skutečně změnit v reálné politice.

A co vám vlastně vaše nejbližší okolí a rodina na vaše rozhodnutí kandidovat řekly?

Lidé v mém okolí mě podporují, což mě velice těší, protože to dává smysl tomu, co dělám, a motivuje mě to k další činnosti. Hodně lidí z mé rodiny se různě angažovalo a angažuje (byť ne přímo politicky), takže to berou s klidem.

Co můžete voličům nabídnout? Jaké jsou vaše zkušenosti?

Politické zkušenosti nemám, ale nepovažuji to za překážku pro výkon funkce krajského zastupitele. Nicméně už jsem se podílel na nejrůznějších projektech a nějaké základní soft skills mám. Voličům mohu nabídnout otevřenost, čitelný program a racionální přístup.

Máte nějaký politický vzor?

Nad tím jsem se nikdy nezamýšlel. Vždycky jsem obdivoval spíš vizionáře z jiných oborů – vědce, umělce, podnikatele, aktivisty atd. Mezi politiky je opravdu těžké najít nějaký vzor. Kdybych měl jmenovat někoho z historie, byl by to například Mahátma Gándhí.

František Kopřiva

  • Piráti
  • Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.

Politika je dnes dosti nepopulární a zejména mladší generace nemají o ni zájem, což se projevuje i na nízké volební účasti. Vy byste mohl mít i vzhledem ke svému věku k prvovoličům blízko. Čím prolomit nezájem mladých o politiku? Jde skutečně o „ztracenou generaci“, jak někteří tvrdí?

Myslím si (ale je to jen domněnka), že mladší lidé vždy měli menší zájem o politiku než starší. Jsem přesvědčený, že mladí lidé mají oprávněný pocit, že nemůžou politiku ovlivnit a že jsou politici totálně odtržení od reality. Já se určitě budu snažit přiblížit politické dění svým vrstevníkům a vysvětlovat jim otevřeně svá rozhodnutí. Rozhodně si nemyslím, že jsme ztracená generace.

Dá se nějak podle vás pověst české politiky zachránit? Jak?

Myslím, že pověst české porevoluční politiky se od 90. let mírně lepší. Ale dříve či později se vždycky najde nějaký podvodník, který té pověsti uštědří hroznou ránu. To se pak pověst politiky zlepšuje těžko. Podle mě pomůže úroveň zvednout, když se podaří nahradit staré struktury, Středočeský kraj toho, doufejme, bude příkladem.

Co vás nejvíce irituje při pohledu na českou politickou scénu?

Nejvíc mě rozhodně vytáčí, když politik lže nebo jinak populisticky manipuluje s informacemi. Obecně mě na české politické scéně irituje zkostnatělost většiny politických stran, kde politici často pro stromy nevidí les a řeší někdy až úsměvné malichernosti místo reálných problémů.

Jaké jsou vaše vize? Čím budete chtít přesvědčit voliče ve Středočeském kraji?

Chceme ze středních Čech udělat kraj nové generace – transparentní, otevřený, moderní, svobodomyslný, naslouchající občanům. Pokud skončíme v opozici, budeme důsledně kontrolovat finanční toky v kraji a zveřejňovat co nejvíce informací.

Jak jste se nechal slyšet, vaším cílem je získat první pirátská křesla ve středočeském zastupitelstvu. Z kolika mandátů byste měl radost? 

Za úspěch budeme považovat už překročení 5% hranice, což by znamenalo zhruba čtyři mandáty. Ale samozřejmě platí, že ve větším týmu bychom odvedli více práce.

Co je vaší největší prioritou v nadcházejícím čtyřletém období v oblasti dopravy, která je jedním z nejpalčivějších problémů kraje?

Tohle téma je mi blízké, protože hodně jezdím z rodné Mladé Boleslavi do Prahy a také dost cestuji po kraji. Naší prioritou je urychlit a prohloubit integraci hromadné dopravy s Prahou. Chceme, aby Středočeši mohli jezdit s jednotným kupónem a platili u krajem dotovaných dopravců za stejnou cestu stejné jízdné. Osobně bych byl rád, aby se všude uznávala studentská průkazka ISIC.

Středočeský kraj je nejzadluženější ze všech. Jaký je váš recept na stabilizaci hospodaření kraje?

Jsem přesvědčen, že transparentní hospodaření (zveřejňování všech faktur, otevřená výběrová řízení, spravedlivé dotace) ušetří kraji desítky milionů. Ty se pak budou moct efektivněji investovat a dluh se bude snižovat.

Jste také přesvědčen o tom, že v oblasti veřejných zakázek a čerpání dotací dochází v kraji k mnoha podvodům. Trvali byste v případě zvolení na auditu? A jaká opatření budete chtít přijmout za účelem větší transparentnosti?

Určitě budeme chtít zmapovat podezřelé finanční toky i zpětně a vyvodit z nich takové závěry, aby se peníze v budoucnu neztrácely. V rámci otevírání krajského hospodaření chceme zveřejňovat všechny faktury a smlouvy, informace o dotacích, územní plány a další informace. Rádi bychom zprovoznili on-line přenos ze zasedání zastupitelstva.

Je nějaký projekt, který byste chtěli odvolat? A můžete být případně konkrétnější?

Čapí hnízdo se počítá? :) Nemám momentálně dostatek informací, abych posoudil, zda a který projekt by šel odvolat. Za každým projektem může stát dobrá myšlenka, ale je nutné ji zrealizovat tak, aby si na tom nikdo nenamastil kapsu a peníze šly skutečně tam, kde jsou potřeba.

Otázka na závěr. Jak jako zástupce mladší generace vnímáte prezidenta Zemana?

Prezident Zeman nereprezentuje Českou republiku důstojně. Za nejnebezpečnější považuji jeho snahu orientovat českou zahraniční politiku směrem k Rusku a Číně. Zeman také porušuje předvolební sliby, prokazatelně lže, vydržuje si na Hradě své pochybné kamarády a bohužel už ztratil i svou dřívější vtipnost. Zkrátka já ho rozhodně volit nebudu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…