Karel Schwarzenberg pro PL: Kalousek žije velice skromně. Lidé už začínají chápat, že pomluvy o něm jsou nesmysly. Pravda a láska musí zvítězit

29.11.2015 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Odcházející předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg sklidil na sněmu strany velké ovace. I když ustupuje do ústraní, úplně se z politiky nehodlá stáhnout, dokud v ní budou figurovat lidé, kteří jen šíří nenávist a strach jako například prezident Miloš Zeman. „Proti tomu je nutné bojovat. Dokud tu sílu budu mít, tak to budu dělat,“ slíbil Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Karel Schwarzenberg pro PL: Kalousek žije velice skromně. Lidé už začínají chápat, že pomluvy o něm jsou nesmysly. Pravda a láska musí zvítězit
Foto: hns
Popisek: Karel Schwarzenberg v půlnočním rozhovoru

Nebojíte se, že váš odchod z čela TOP 09 může negativně ovlivnit budoucnost strany?

Podívejte se, strana se musí také měnit. Nemůže zůstávat taková, jaká byla, když jsem byl zvolen do jejího čela. Česká republika, Evropa, celý svět se strašně rychle mění. Je dobré, když nastoupí další generace.

Myslíte si, že nová generace bude pokračovat tím směrem, kterým TOP 09 vykročila? Ve svém projevu na sněmu jste vyzval své spolustraníky, aby se nenechali strhnout k populistickým gestům, nebáli se a měli rádi lidi, že je to jediný recept pro vaši stranu.

Máme bezvadné mladé lidi, to je opravdu velmi hezký vývoj. Z toho mám upřímnou radost. A všude se objevují mladí lidé. Věřím jim.

Váš nástupce Miroslav Kalousek je ve veřejnosti vnímán jako velmi kontroverzní politik, vy jste tuto pozici svojí nezpochybnitelnou autoritou vyvažoval. Nemůže stranu poškodit, když se stahujete do pozadí a TOP 09 bude reprezentovat už jen Miroslav Kalousek?

Myslím, že ta doba, kdy lidi věřili v pomluvy o Miroslavu Kalouskovi, už pomalu mizí. Pomluvy ho doprovázejí už víc než dvacet let a nikdo nic neprokázal, nikdy nebyl ani obviněn. Já vím, jak žije velmi skromně, to jsou prostě všechno pomluvy, co se o něm říká. A to mi velice vadí. Ale vím, že tady pomlouvají každého. Mne taky. Ale mně to nevadilo.

Myslíte si, že se TOP 09 v něčem změní, když nastoupí mladí lidé a budou reagovat na rychlé změny, ne vždy dobré, ke kterým dochází v poslední době ve světě?

Co budeme muset dělat, je šířit osvětu, aby se lidi nestrachovali, aby nepropadli nenávisti. Když čtu některé příspěvky na facebooku, vidím, že mnoho lidí předsudkům a nenávisti podléhá. Tady proti tomu musíme bojovat. Platí starý slogan, že pravda a láska musí zvítězit. Obojí, protože je to propojené.

Jak vnímáte, že i politici podléhají náladám nenávisti? Například jste říkal, že prezident štve proti uprchlíkům, proti lidem, kteří prchají před vrahy, před Islámským státem, a snaží se vsugerovat, že mezi utečenci jsou džihádisté. Upozornil jste na to, že agenti jsou všude, že víme z našich dějin, kde všude mohou být v naší společnosti.

To není podléhání náladě nenávisti, to je počítání s tím, že tím získám víc hlasů, víc sympatizantů. O nic jiného nejde. Ale pan prezident není jediný, kdo to dělá. Ale je to opravdu zoufalá politika.

Co jste říkal tomu, že se prezident Miloš Zeman postavil 17. listopadu na Albertově na tribunu vedle předsedy Bloku proti islámu Martina Konvičky?

To je strašné. Tam opravdu hlava státu nemá co dělat. Lidí, kteří šíří přesně tuto zvěst nenávisti a strachu, by se měla hlava státu stranit. Dovedete si představit, že by se Tomáš Garrigue Masaryk postavil vedle takových politiků?

Objevují se úvahy, že takové vystupování prezidenta Miloše Zemana souvisí s tím, že se chce v příští přímé prezidentské volbě pokusit o znovuzvolení do čela státu. Souhlasíte s tím?

Jsem přesvědčen, že se o to pokusí, když mu bude zdraví sloužit. Jak říkají Američané – power is better then sex (moc je lepší než sex).

CELÝ SERIÁL PŮLNOČNÍCH ROZHOVORŮ

Už v minulosti jste vyloučil, kvůli věku a zdraví, že byste znovu kandidoval v prezidentské volbě. Nemyslíte si, když kritizujete vystupování Miloše Zemana, že je třeba, aby se demokratické síly spojily a podpořily společného kandidáta, který by mu mohl konkurovat, kdyby obhajoval prezidentský mandát?

Ano. To je naprosto nutné, musí vygenerovat někoho, kdo bude věrohodný, komu lidé budou věřit. To je naprosto nejdůležitější.

TOP 09 projde vedle změny předsedy dalším otřesem, opouští ji i Starostové a nezávislí, s kterými kandidovala v posledních sněmovních volbách. Nemůže to stranu také poškodit?

My jsme byly vždy oddělené strany, měly jsme společný klub. Oni mají své zájmy, koneckonců to je lobbistická skupina vesnic, větších měst, městysů atd. A ti mají samozřejmě své zájmy. My jsme jim pomohli s rozpočtovým určením daní, bylo dobré a spravedlivé, že se to stalo. Ale to, že hledají svoji cestu do budoucna, jim nebudu vyčítat. Uvidíme, jak dopadnou v krajských volbách.

Vy jste říkal, že to, když vidíte v politice lidi, kteří reprezentují Českou republiku, a ne moc dobře, je jedním z důvodů, že z politiky úplně neodcházíte. Je to opravdu tím hlavním důvodem?

Ano, protože proti tomu je nutné bojovat. Dokud tu sílu budu mít, tak to budu dělat.

Stále se mluví o prezidentovi Miloši Zemanovi, v souvislosti s bojem proti migraci je u nás dnes nejviditelnější osobou, ale řada politologů upozorňuje, že mnohem větším nebezpečím pro demokracii v České republice je oligarchizace politiky, reprezentovaná předsedou hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem, a jeho snahy okleštit demokracii. Vidíte to také tak?

Oboje je nebezpečné. Nebudiž pochyby, oligarchizace české politiky je velmi nedobrý jev. Přeju každému výdělek a úspěch jeho podniku, nicméně tady je akumulace moci příliš velká, Andrej Babiš je druhý nejbohatší muž této republiky, vlastnící média, k tomu ministr financí, a to není dobré spojení. Lidé se obávali, že se dostane do střetu zájmů coby ministr financí a majitel Agrofertu, a jemu se podařilo ty zájmy sladit (smích).

Dokážete si představit, že by se po příštích sněmovních volbách všechny demokratické strany, zleva i zprava, spojily proti Andreji Babišovi, aby zabránily další oligarchizaci české politiky?

Sněmovní volby budou až za dva roky, nejsem prorok, nevím, jak se politika u nás bude vyvíjet. Nejsem schopný to předpovědět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…