Karolína Peake: Sobotka mi připomíná Nečase. Oba těžko čitelní, neosobní, solitéři. ČSSD nedokáže vygenerovat sexy osobnost

25.06.2017 15:25

ROZHOVOR „Chybí mi strana nebo osobnost, pro kterou bych se mohla nadchnout,“ říká bývalá vicepremiérka vlády Karolína Peake při uvažování nad tím, koho bude volit. Stav současné sociální demokracie není jen vinou Sobotky, svalit vše na předsedu je podle Peake jednoduché. Ale ČSSD chybí neokoukaná osobnost.

Karolína Peake: Sobotka mi připomíná Nečase. Oba těžko čitelní, neosobní, solitéři. ČSSD nedokáže vygenerovat sexy osobnost
Foto: archiv K. Peake
Popisek: Bývalá místopředsedkyně vlády Karolína Peake

S jakými pocity sledujete aktuální politické dění v České republice?

Se zájmem a zaujetím aktivního voliče. Ale taky trochu zoufale. Netuším, koho budu volit. Chybí mi strana nebo lídr, osobnost, pro níž bych se mohla nadchnout. Nebo možná, o které bych toho věděla méně (s úsměvem). Ale nevidím žádnou zajímavou vizi. Žádného charismatického politika.

Jaký byl Bohuslav Sobotka premiér? A jak hodnotíte jeho závěr v čele ČSSD a vlády a způsob, jakým tak učinil? Někteří mu kladou za vinu stav sociální demokracie, v jakém se nachází. Souhlasíte s nimi, či nikoliv?

Sobotka mi od začátku velmi připomíná Petra Nečase. Pro mne jsou oba těžko čitelní, neosobní, solitéři, přitom obdivuhodně vytrvalí a celkem dlouho úspěšní navzdory očekáváním. Stav ČSSD určitě není jen vina Sobotky. Ústup tradičních stran je celoevropským trendem. A sestup ČSSD začal už před minulými volbami. Už poslední výsledek nebyl nic moc, když si uvědomíte, že naše vláda musela v důsledku ekonomické krize škrtat, dělat nepopulární opatření, ale také třeba se vypořádat s církevními restitucemi. A k tomu ostudný konec Petra Nečase. Člověk by řekl, že opozice, tehdy ČSSD, vyhraje volby slavněji. Nestalo se. Hodit vše na předsedu je velmi jednoduché. Sobotka neměl s Andrejem Babišem ve vládě lehkou roli. Ale nemusel do vlády v této konstelaci jít. Mohl byt lídrem nejsilnější opoziční strany. Ale asi chtěl být premiér.

Je Lubomír Zaorálek vhodným nástupcem?

Zatím se zdá, že se snaží v nové roli volebního lídra obstát a zaujmout. Působí to na mne trochu vykalkulovaně. Ale ČSSD zjevně není schopna vygenerovat osobnost, která by byla nová, neokoukaná, neoposlouchaná a aspoň trochu...nenapadá mne jiné slovo než sexy. Se sexappealem má ČSSD dlouhodobý problém.

Anketa

Kam Zaorálek ve volbách vytáhne ČSSD?

4%
2%
10%
51%
33%
hlasovalo: 9744 lidí

Lubomír Zaorálek tvrdí, že sociální demokracie může stále vyhrát volby. Věříte mu?

Nepravděpodobné. Ale v politice nevíte do poslední chvíle před volbami, co se ještě semele. Takže velmi nepravděpodobné, ale nikoli nemožné.

Změnilo se také obsazení na ministerstvu financí. Jak vnímáte působení Andreje Babiše a co očekáváte od Ivana Pilného?

Ivan Pilný má za úkol nějak to doklepat do voleb. K většímu zásahu ani nemá časový prostor. Andrej Babiš se stal profesionálním politikem, jakkoli se snaží tvrdit, že politikem není nebo nechce být. Problém je, že není jen politikem, je také stále podnikatelem. A politika je jen jednou ze součástí jeho podnikatelského portfolia. Vzájemně propojeného portfolia. Věc dříve neakceptovatelná.

V jednom z našich rozhovorů před více jak rokem jste řekla, že „politika se stala soubojem zdrojů, nikoli vizí a idejí. Snad se to zas jednou změní“. Změnilo se od té doby něco?

Tak možná, že kromě zdrojů je to ještě souboj slibů. Ale vizí určitě ne.

Na jakou stranu se stavíte v případě posledních událostí kolem Evropské unie? Mezi její odpůrce, kteří volají po referendu a kritizují diktát Bruselu, nebo k těm, kteří vidí ve spojenectví států Evropy budoucnost a správný směr? A proč?

Doufám, že se nejedná jen o tyto dva tábory, kdy jeden velí odejít z Evropské unie a druhý zůstat a držet ústa a krok. Stále doufám, že je pořád ještě možnost zůstat a ovlivňovat směr, kterým Evropská unie půjde a poměry uvnitř. Bohužel, ty státy, které mají v Evropské unii hlavní slovo, svým okřikováním těch ostatních docilují pouze přitvrzení protievropských nálad v menších členských zemích. Bude nám v Evropské unii velmi chybět Británie, která byla často našim silným spojencem při mírnění různých levicových nápadů a glajchšaltování. Musíme držet spolu v rámci V4.

Slyšela jsem od vás, že „Evropská unie není schopna v uprchlické krizi reflektovat a uspokojit priority a potřeby všech“. Je způsob, jak to změnit?

Není a nikdy nebude. Evropa není nafukovací a má omezené zdroje, jako celý svět, byť samozřejmě naše situace a zdroje jsou zatím luxusní. Alespoň se tak zdá ze štědrých slibů politiků. Vše je to ale na dluh a chybí vize udržitelnosti.

Jak by se Česká republika měla zachovat v případě řízení a hrozících sankcí kvůli nedodržování migračních kvót?

Stát si na svém. Kvóty jsou hloupost. Ale zároveň se musí Česká republika aktivně podílet na nové společné migrační politice Evropy. Takové politice, která nebude čistě izolacionistická, bude brát v úvahu přirozený, ale zároveň nebezpečný úbytek obyvatel Evropy, ovšem zároveň bude přísně, podtrhuji přísně, orientována na udržení vnitřní bezpečnosti, která musí byt alfou a omegou celého procesu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…