Kateřina Klasnová vzpomíná: Když jsem chtěla něco vědět od Nečase, vždy jen řekl, že jsem zakouslá

22.12.2013 7:51

ROZHOVOR Kateřina Klasnová, exposlankyně za VV a zastupitelka na Praze 1, se přiznala, že ona chtěla do sněmovny kandidovat s VV samostatně, ale i o tom, že se boj s korupčníky nevzdává.

Kateřina Klasnová vzpomíná: Když jsem chtěla něco vědět od Nečase, vždy jen řekl, že jsem zakouslá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

V letošních volbách jste nekandidovala, proč?

Jsem ve Věcech veřejných přes deset let, v jiné straně jsem nikdy nebyla. Pokud by VV sestavily samostatnou kandidátku, o místo ve sněmovně bych se patrně ucházela, neskromně se domnívám, že jsem tam za ty tři roky odvedla kus dobré práce (zrušení doživotní imunity poslanců a senátorů, zrušení vnitrostátních letenek a jízd zdarma, uznání protikomunistického odboje, zrušení sKarty a náprava stavu zdravotně postižených po Drábkově (a)sociální reformě, ale i rozdání téměř milionu korun z mého poslaneckého platu, respektive náhrad na charitu...aj.) Nesouhlasila jsem ovšem s kandidaturou za Úsvit - s hnutím problém nemám, naopak některé jeho myšlenky, vycházející z přímé demokracie podle Věcí veřejných, velmi podporuji - ale s panem Okamurou bychom se asi jen zbytečně dohadovali. Navíc musím říct, že jsem byla politikou ve sněmovně dost unavená. Bohatě mi stačí rozčilovat se na komunální úrovni v Praze 1, kde už jsem skoro osm let v zastupitelstvu.

Usilovala jste o to, aby Věci veřejné do voleb šly?

Ano. Ale jakkoli mnozí novináři psali opak, jsme demokratická strana (někdy si v porovnání s ostatními uskupeními až říkám - bohužel :-) ), já jsem byla na grémiu přehlasována a šlo se pod hlavičkou Úsvitu. Že to nebyla úplně špatná strategie, ukázaly výsledky podzimních voleb a to, že máme ve sněmovně čtyři poslance. Bohužel se tím ale zároveň částečně ztratila identita strany. Radši bych si šla pro ono pomyslné vysvědčení u voličů pro samotné VV, a i kdybychom propadli, stále bychom se mohli pokusit o reparát. Takto mnozí lidé ani neví, že jsme „postoupili“, a že VV nadále existují včetně zastoupení ve sněmovně.

Myslíte si, že Věci Veřejné jsou mrtvou stranou?

Věci veřejné jsou spíš ve stavu určitého kómatu, značka je poškozena neustálými mediálními útoky, i chybami, kterých jsme se jako nováčci ve vysoké politice dopustili. Nikdy jsme se neměli hnát do vlády, bohužel jsem byla jediná, kdo byl z vedení strany v roce 2010 proti. Na druhou stranu se nám podařila celá řada pozitivních změn v politice: od přímé volby prezidenta přes historicky první (a asi i poslední) výběrové řízení na politicky nezávislého policejního prezidenta, legislativní změny typu zavedení trestněprávní odpovědnosti firem či novely zákona o veřejných zakázkách, kterou byly zrušeny neprůhledné "losovačky", přes tlak na zdanění hazardu až třeba po zachování stravenek či amalgámových plomb zdarma. Naše reálné úspěchy ale překryly pseudoskandály a výběr morálně nevyspělých lidí, kteří se díky volebnímu výsledku VV roku 2010 náhle ocitli ve vysoké politice. Říká se, že fáma je nejmocnější médium, pomluvy je nesnadné vyvracet, obzvlášť, když z nich novináři dělají pravdu. Spoustě lidí v té vší mediální špíně možná uniklo, že VV jako jediná strana nefigurovala v kauzách typu Casa, Mostecká uhelná, IZIP, předražené dálnice, Lesy ČR, atd. – jinými slovy, že jsme nikdy neokrádali tento stát.  Já doufám, že se nám podaří poctivou prací občany přesvědčit, aby nám ještě důvěřovali. Stále máme ve sněmovně své zástupce, byť zvolené na kandidátce Úsvitu, dva poslanci VV jsou dokonce ve vedení strany... Uvidíme.

Nedávno váš muž rezignoval na post předsedy strany, budete kandidovat na post předsedkyně vy?

Jsem předsedkyní pražské krajské rady VV a místního sdružení v Praze 1 a v tuto chvíli mne to dostatečně časově vytěžuje. Navíc mám plány věnovat se i jiným věcem, na které jsem neměla za poslední roky kvůli vrcholné politice čas. Takže i z ryze osobních důvodů o tom neuvažuji, i když mne kolegové dost přemlouvají

Koho tedy vidíte ve VV v následujících měsících? Snažíte se například oslovit známé osobnosti?

To zatím nechci komentovat, rozhodně veliký potenciál mají ale David Kádner a Olga Havlová, poslanci VV.

Jaké volby hodláte příští rok jako VV absolvovat?

O tom samozřejmě rozhodnou stranické orgány. V lednu nás čeká volební konference, podle toho, jaké vedení si členové VV zvolí, se bude vyvíjet i směr a činnost celé strany.

Máte za sebou poměrně složité období, jak se vypořádáváte s neustálými útoky na Víta Bártu?

Myslím, že jsem celkem velká bojovnice, ale nebudu ze sebe dělat větší hrdinku, než jakou jsem. Samozřejmě to není lehké. Ale vše zlé je k něčemu dobré. Naučilo mě to více si vážit každého pohodového okamžiku a upevnilo to můj vztah s Vítkem. Pro někoho možná paradoxně. Když začaly první útoky spojené s kauzou Škárka a Kočí, novináři spekulovali, že se s manželem rozcházíme, že s ním vlastně nebydlím, a pokud jsme se nerozešli, jistě to brzo nastane. Na toto téma vyšlo hned několik článků a i „seriózní“ novináři měli tuto zaručenou zprávu. Dodnes nevím, zda to byla jen obyčejná lidská škodolibost a honba za novinářskou senzací, či snaha narušit náš vztah. Za Vítkem stojím a budu stát a jsem přesvědčena o jeho nevině. Ta se prokázala právě v kauze okolo půjček (z jeho vlastních peněz!) poslancům zvoleným za VV a věřím, že se prokáže i v nové kauze, která je super utajená - a spekulace okolo ní proto plnily celostátní deníky. Víc to bohužel nemohu komentovat, protože manžel i jeho právníci jsou vázáni mlčenlivostí pod hrozbou trestního stíhání. Mohu se jen tiše dohadovat, komu a čemu to přísné utajení celé kauzy vlastně slouží a proč se nevyšetřují podstatné věci, jako třeba vliv některých mafiánů na chod lokálních zastupitelstev i tohoto státu.

Kde vidíte důvody útoků na Víta Bártu?

Anketa

Mají ještě VV nějakou šanci?

27%
6%
67%
hlasovalo: 3749 lidí
Narušil některé "dobře fungující" vztahy podnikatelských a státních subjektů a hodlal jich narušit ještě víc. Jako ministr dopravy dokázal za pár měsíců zlevnit stavby dálnic a železnic, udělal na ministerstvu audit, který odhalil nesmyslné plýtvání veřejnými penězi, postavil se diktátu firem typu Skanska, Eurovia, včetně toho, že podal i trestní oznámení... I tím, že celou dobu dával svůj poslanecký plat na charitu, se nepříjemně lišil od zavedené politické garnitury.  A neustávající útoky "nezávislých" médií také o lecčems svědčí. Ještě před volbami 2010 se manžel setkal s jedním dodnes vlivným politikem, který mu řekl - jestli budete kandidovat, zařídím, aby vás média zničila. Řekl to trochu jinými slovy a dost sprostě, jak už bývá jeho zvykem, ale doslovně to zde citovat nehodlám. A Věci veřejné kandidovaly, uspěly, manžel byl nepohodlný - a zřejmě pořád je.

Jako poslankyně jste řešila spoustu kauz, mezi nimi například Lesy ČR? Chcete a budete se i nadále angažovat?

Nejenže chci, angažuji se v ní. Zatčení pana Přibyla ve věci IT jen potvrdilo, na co jsem roky ve sněmovně upozorňovala. Celý státní podnik je doslova ždímaný a vyvádění peněz se zdaleka neděje jen přes IT a právnické služby. Expremiér Petr Nečas na veškeré mé dotazy a výtky uměl reagovat jen tím, že jsem se do Lesů "zakousla jako pila". No, zůstávám "zakousnuta". Ve sněmovně chce toto téma převzít naše poslankyně Olga Havlová. Trestní oznámení, které jsem podala na rozprodej nemovitostí z majetku Lesů, policie stále šetří. Jsem přesvědčena, že současná tahanice okolo obsazení postu ministra zemědělství zdaleka není jen o církevních restitucích, ale samozřejmě také kvůli vlivu na Lesy ČR. Jako drobnost podotýkám, že jsem patrně jediným politikem, který na Lesy ČR doplácel - sama platím veškeré právní úkony, včetně soudních výloh ohledně žaloby za neposkytnutí informací podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Myslíte si, že ještě máte možnost celostátní kauzy ovlivnit?

Ano, byť samozřejmě menší, než jako poslankyně. Důležité je, aby o kauzách chtěli slyšet a psát novináři. Už mimo sněmovnu jsem úspěšně dotáhla boj za nápravu postavení těžce zdravotně postižených, co se týče přiznávání průkazů  TP, ZTP a ZTP/P, s Olgou Havlovou ale ještě dál pracujeme na nápravě jiných křivd, jako jsou například měřítka pro přiznávání příspěvku na péči. Stále jsem činná ve snaze reálně rozšířit kontrolní pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. A jako zastupitelka řeším lokální záležitosti, které mají ale strategický význam celorepublikově – jako např. chystaný prodej pozemků pod Masarykovým nádražím v centru Prahy skupině Penta. A mohla bych takto pokračovat.

Máte nějaké předsevzetí do dalšího roku?

Předsevzetí si nikdy nedávám, ale doufám, že to bude dobrý rok nejen pro mne a moje blízké, ale také pro všechny občany...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…