Každá vláda je lepší než ta Nečasova, říká komunistický poslanec

13.07.2013 19:02

ROZHOVOR Komunisté zatím vyčkávají s oficiálním stanoviskem k nové vládě Jiřího Rusnoka. Šušká se však, že chuť ji podpořit mají podstatně větší než mnozí členové ČSSD. Podle poslance za KSČM Karla Šidla jsou již pravděpodobně „za zenitem“ jak Zelení, tak Véčkaři – naopak nová uskupení mají podstatně větší šance.

Každá vláda je lepší než ta Nečasova, říká komunistický poslanec
Foto: Archiv KŠ
Popisek: Karel Šidlo

Jaký máte názor na nově jmenovanou vládu? Jsou to „přátelé Miloše Zemana,“ jak říkají jedni, nebo „úřednická či přechodná vláda“, jak slyšíme z dalších stran?

Jmenovanou vládu vnímám jako úřednickou a přechodnou, sestavenou z odborníků pro jednotlivé resorty. Můj postoj k ní bude záležet na předoženém programovém prohlášení, které může dát odpověď na reálnost nabízených změn ve vládnutí v České republice. Jmenování premiéra a celé vlády je podle mého názoru v souladu s Ústavou a legislativou naší republiky. Současná situace ve sněmovně není příznivá k získání důvěry pro vládu pana Rusnoka. Já jsem přesvědčen, že každá vláda je lepší než původní koaliční pravicová vláda pana Nečase v jakékoliv úpravě.

Neuvažujete o možné těsnější spolupráci na celostátní úrovni se SPOZ a partnerství s ČSSD "ponecháte" v krajích?

Tak jak já vnímám politiku KSČM, jsme připraveni na všech úrovních ke spolupráci s politickými subjekty, které mají podobný obsah a cíle volebních programů. Pojmu „ponecháte“ příliš nerozumím. V krajích je naše spolupráce s ČSSD potvrzena uzavřenými koaličními smlouvami, které řeší nejen naše programové priority, ale i personální obsazení funkcí v radách a výborech. Nemám informace, že by v krajích došlo k takovému neplnění společných programových cílů, které by vyžadovaly ukončení koaliční spolupráce.

Myslíte si, že v případu korupce a vyšetřování na Úřadu vlády a mezi poslanci není ještě vše řečeno? Jaký máte na to názor? Budou se objevovat další a další kauzy, nebo je to jen podle některých pravicových politiků "akce skupiny plukovníků...?

Zcela určitě dojde k projednávání dalších případů korupce a protiprávního jednání nejen mezi poslanci. Zárukou pokračování rozkrývání této činnosti by měla být i nově jmenovaná vláda pana Rusnoka.

...v tomto směru ještě na doplnění - je vůbec podle vás vhodné, že se v této souvislosti mluví o "puči" či dokonce "převratu"?

Žádný „převrat“, ani „puč“ v tomto nevidím. Jsem přesvědčen, že porušování zákona na úrovni vrcholné politiky i morálky a etiky má být objektivně vyšetřeno a po zásluze potrestáno.

Nenastává čas pro nová, nezatížená uskupení typu lídrů Okamury, Babiše,...

Každé předvolební období přináší vstup nových volebních subjektů na politickou scénu. Nebude žádným překvapením ani novinkou, když se uskupení lídrů objeví ve volební nabídce pro občany ČR.

Propadla se nenávratně do nevolitelných čísel Strana zelených a "Véčka"? Ti přece také krátce "ochutnaly" moc...

Máte pravdu, že uvedené subjekty, které vznikly vždy v předvolebním období, mají své působení ve sněmovně pravděpodobně za sebou. Důvodem je jejich působení v politice a vládě ČR, které bylo plné skandálů, chybných rozhodnutí a vydírání v koaličních uskupeních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jen tak odložit? To nejde. Rajchl se nebál říct, že Vrbětice nesedí

4:44 Jen tak odložit? To nejde. Rajchl se nebál říct, že Vrbětice nesedí

Zásadní nedostatek ve věci konce vyšetřování vrbětické kauzy nalezl právník a šéf strany PRO Jindřic…