Kerčská krize. Válečný stav na Ukrajině. Provokace také ve vzduchu. Generál Šedivý pro PL přináší vážné zhodnocení situace

27.11.2018 18:35

ROZHOVOR "Rusové uvedli, že ukrajinské lodě se dostaly do ruských výsostných vod, které byly ruskými výsostnými vodami i před anexí Krymu. To je ale potřeba ověřit, zda tomu tak bylo, či je to jen výmluva, nebo provokace," konstatuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz generál Jiří Šedivý, bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR. Vyhlášení válečného stavu Ukrajinou je podle něj přehnané.

Kerčská krize. Válečný stav na Ukrajině. Provokace také ve vzduchu. Generál Šedivý pro PL přináší vážné zhodnocení situace
Foto: Cevro Institut
Popisek: Generál Jiří Šedivý

"V neděli 25. listopadu se tři lodě ukrajinského námořnictva snažily proplout Kerčským průlivem do přístavu Mariupol. Ruské námořnictvo považovalo akci ukrajinských lodí za provokaci a všechny tři lodě za použití zbraní zadrželo. K podobnému konfliktu se v Azovském moři schylovalo už dlouho," zní zpráva z Armádních novin. V čem je v Azovském moři problém? Když se podívám na mapu, tak Kerč je na nejvýchodnějším cípu Krymu směrem k Rusku....

Rusové uvedli, že ukrajinské lodě se dostaly do ruských výsostných vod, které byly ruskými výsostnými vodami i před anexí Krymu. Jinými slovy, že porušily mezinárodní právo. To je ale potřeba ověřit, zda tomu tak bylo, či je to jen výmluva, nebo provokace. Faktem je, že oba tyto státy se domluvily na volném vstupu do Azovského moře v minulosti. Ke komplikacím došlo jednak po anexi Krymu a pak poté, co Rusové postavili most přes Kerčský průliv. Myslím si, že je potřeba zjistit prvopočátek toho, co vyústilo v něco, čemu můžeme říkat mezinárodní konflikt v Azovském moři.
 
Dočetl jsem se, že Ukrajinci tam občas zadrží ruské rybářské lodi. Není to třeba odveta za tohle?
 
Je to oboustranné. Oni si vzájemně dělali takovéto schválnosti Rusové i Ukrajinci. Je pravda, že takovýto přístup musel skončit dříve nebo později nějakým konfliktem, který hraničil použitím zbraní. Rusové evidentně zbraně použili, jsou tam zranění palbou na ukrajinské lodě. 
 
 
Ukrajina vyhlásila válečný stav na části svého území. Je to adekvátní krok? Něco takového neudělala ani v době největších bojů na Donbase či při anexi Krymu...Opravdu hrozí nějaký pozemní útok z Ruska, jak zní v odůvodnění?
 

Anketa

Obáváte se vypuknutí 3. světové války?

hlasovalo: 7501 lidí
Je to přehnané. Ukrajinci by měli hledat nějaké jiné řešení. Vyšetření incidentu by mělo být vedeno nějakou mezinárodní autoritou. Vyhlašovat válečný stav kvůli tomuto konfliktu, který jakkoliv ho kritizujeme by neměl ohrozit Ukrajinu, je zbytečné a přehnané. Navíc zjistit a ověřit si, zda bude docházet k nějakému pozemnímu útoku, není zas až tak složité. Nevím, jestli jsou tam soustředěny někde svazky ruských pozemních sil. Mám dojem, že je to zbytečně přehnané a spíše to zvyšuje napětí, než aby se ho snažili uklidnit.
 
Na Ukrajině jsou za čtyři měsíce prezidentské volby. Prezident Porošenko je v předvolebních průzkumech až čtvrtý. U Putina zase klesla rekordně popularita kvůli pokusu zvýšit důchodový věk. Může to nějak souviset?
 
V případě Putina to myslím si nesouvisí. Provokace tam jsou dlouhou dobu. Nezmínili jsme provokace, které Rusové dělají ve vzdušném prostoru, které jsou někdy na hraně, že se jednotlivé stíhačky dostanou na čtyři metry od sebe. To je už skutečně velmi riskantní. Pokud v tom budou pokračovat, tak dojde k podobnému incidentu ve vzduchu. 
 
Nevím, jak je tomu v případě pana Porošenka. Myslím si, že spekulace o tom, že chce vytvořit nějaké vnitřní napětí, které bude řešit formou vyhlášení válečného stavu, kdy omezí demonstrace, shromažďování, sdělovací prostředky a podobně, by bylo málo uvážlivé a ve své podstatě by to asi ten cíl nesplnilo.
 
Pokud se prezidentem Ukrajiny stane někdo jiný než současný prezident Porošenko, je reálné očekávat nějakou změnu ve vztazích s Ruskem? Konkrétně se mluví, že šanci na vítězství má Julia Tymošenková. Nebo to nemá vliv, kdo je nejvyšší představitel Ukrajiny?
 
Paní Tymošenková byla předsedkyní vlády a také se o ní nedá říci, že by některé věci zvládala s klidnou hlavou. Také je v některých aktivitách razantní. Bylo by dobré, kdyby tam byl prezident, který se bude snažit překonat animozitu, která se tam vyvinula - i když to bude těžké - a hledat řešení a trpělivě s Rusy pracovat. Pokud totiž bude napětí, podobné provokace a následné konflikty pokračovat dál, bude to velmi Ukrajinu - a už se tak děje i nyní - vyčerpávat ekonomicky. Ukrajina potřebuje především klid, aby mohla provést hluboké reformy, které tvrdí, že chce provést. Bylo by vhodné, aby nový prezident byl uvážlivější a nechoval se tak iniciativně. U pana Porošenka jsou některé kroky takové, že spíš nahrávají tomu radikálnímu řešení.
 
Jak zareagují Američané, kteří Ukrajinu podporují? Donald Trump má heslo Amerika především a nechce se v zahraničí tolik angažovat, jako jeho předchůdci. Ale možná ho k tomu bude tlačit Kongres?
 
Musíme si uvědomit, že sice mluvíme o prezidentech, ale za nimi je vždy skupina lidí, kteří je ovlivňují. Spojené státy - a to už před nástupem prezidenta Trumpa - přestaly vidět v Evropě to hlavní bojiště. Je zcela zřejmé, že největší problém vidí Američané v Tichomoří a stahují vojáky z různých koutů světa. Určitě budou pokračovat v podpoře Ukrajiny. Ale nemyslím si, že by Ukrajina mohla počítat s tím, že ji Američané pošlou nějaké velké vojenské svazky k jejich obraně, nebo alespoň že by je rozmístili na jejím území. Jejich přístup bude pasivnější než v minulosti.
 
Co Evropská unie. Zostří proti Rusku sankce? Angela Merkelová prohlásila, že se pokusí zmírnit napětí mezi oběma státy....
 
Evropská unie by tu měla sehrát hlavní roli, protože nese určitý díl odpovědnosti za vyhrocení situace. Za druhé paní Merkelová má na Putina vliv. Bylo by potřeba ho dostat k jednacímu stolu, aby nepoužíval či alespoň netoleroval nějaká radikální řešení svých generálů, případně radikálních politiků. Z tohoto pohledu by Evropa měla sehrát významnou roli a doufám, že ji sehraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…