Klaus mladší: Nesmysly paní Valachové se musí zrušit, nic jiného se s nimi dělat nedá. A pak se rozpovídal o Sorosových neziskovkách...

10.06.2017 10:06

ROZHOVOR Václav Klaus mladší se bude v podzimních volbách ucházet o místo v Poslanecké sněmovně v barvách občanských demokratů na třetím místě pražské kandidátky. V rozhovoru konaném po skončení besedy, na které ODS představila své pražské lídry, Klaus coby odborník na školství ParlamentnímListům.cz sdělil svůj názor na aktuálně horké téma – kariérní řád pro učitele, který minulý týden neprošel Senátem. A došlo i na Sorosovy fondy.

Klaus mladší: Nesmysly paní Valachové se musí zrušit, nic jiného se s nimi dělat nedá. A pak se rozpovídal  o Sorosových neziskovkách...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Václav Klaus ml.

Řečeno vašimi slovy – má po Kateřině Valachové na ministerstvu školství přijít velký úklid. Jak si jej představujete?

Úklid? To asi někdo špatně slyšel. Prostě musí nastat zásadní změna. Školy se musí zase stát místem vzdělávání, nikoliv socializačními ústavy. Ředitelé a učitelé, ti dobří, se musí stát prioritou systému, což nejsou. Musí se také zrušit spousta nesmyslů, které zavedla ministryně Valachová.

Jednou z těch věcí, které Kateřina Valachová plánuje do školství zavést, je kariérní řád pro učitele. Zákon o něm se nyní po neúspěchu u Senátu vrátil k opětnému projednání do Poslanecké sněmovny. Aktuálně naráží na odpor ze strany iniciativy Pedagogická komora, která pod svou výzvou senátorům, aby kariérní řád v podobě v jaké je nepodpořili, shromáždila podpisy více než 7 tisíc učitelů. Co si o kariérním řádu myslíte?

Kariérní řád by se měl zrušit bez náhrady, a to co píšou v této iniciativě, je pravda. Od toho, aby hodnotil učitele, je tam ředitel. Stát má poslat peníze do škol a ředitel má rozhodnout a má mít dostatek prostředků na tzv. nenárokovou část mzdy, aby ty kvalitní učitele výrazným způsobem podporoval. Kariérní řád je nesmysl.

Tady se dvacet let bádá, jestli jsou dvě, tři, sedm nebo devatenáct kategorií učitelů. Dvacet let to nějak šudlají. Mezitím spousta učitelů umřela nebo šla do penze. Nikdo si přitom na kariérní řád ani nevzpomněl – je to další byrokratická zbytečnost, která by brala další kompetenci ředitelům škol.

Zástupci odpůrců kariérního systému z řad iniciativy tvrdí, že by po zavedení kariérního řádu mohli někteří nastupující učitelé dokonce spadnout do nižší platové kategorie. Vypracovali si na to i právní rozbor. Ministerstvo to ale ostře odmítá. Co vy si o tom myslíte?

To už jsou takové technické nuance, ale kariérní řád je nesmysl. To je jako když dáte kariérní řád ve fotbale. Že by to měli například v Realu Madrid rozřazené řekněme na fotbalistu zásadního významu jako například Ronaldo, a pak na začínající fotbalisty. To je celé nesmysl. Tam je trenér a předseda klubu. Předseda klubu určí, kolik komu zaplatí, trenér zase koho postaví a kdo kde bude hrát, a je to. Nemusí tam být žádný úředník, aby jim to určoval –a zrovna tak je to ve školách.

Zvyšoval byste platy učitelů plošně?

Já si myslím, že tarify musí zůstat, jelikož to není nějaké lukrativní zaměstnání, tak nějaká jistota tam být musí. Nalití peněz do školství by se ale mělo dít formou té nenárokové části mzdy, to znamená v gesci ředitelů škol. Plošné přidávání většinou vede ke konzervaci, ale nevede k tomu, aby se podporovali ti dobří učitelé. Navýšení by mělo jít do sboroven prostřednictvím ředitelů, kteří to rozdělí a vědí, který učitel je dobrý, kvalitní a tak dále.

Zákon o kariérním řádu ještě neprošel, a přesto již bylo schváleno půl miliardy korun pro NIDV. Peníze jsou určeny na postupné zavádění řádu do provozu. Může mít toto předčasné schválení nějaký dopad z pohledu EU na čerpání dalších prostředků pro zavádění systému? Z evropských fondů na něj má jít ještě dalších 1,5 miliardy korun.

Mě je EU lhostejná. Mě zajímají české školy a čeští učitelé. To, co si někdo někde nastavil, a nějaké čerpání, je irelevantní. Většina těch dotací je čirá zlodějina. Tedy, že někdo něco nevyčerpá, je věc, která jde mimo moji rozlišovací schopnost.

Vy jste během besedy zmiňoval organizace placené ze zahraničí, které se snaží o prolomení české politiky odmítání uprchlických kvót. Mohl byste to rozvést?  

Rozvést to samozřejmě můžu. Nejsilnější jsou Sorosovy fondy Open Society Fund, a také Norské fondy. Ty dělají politiku, která často není v souladu se zájmy České republiky. Jsou to cizí subjekty a ovlivňují tady dění v některých případech skutečně až dolů do obce. Některé politické strany je využívají, stejně jako některé nátlakové skupiny. Je namístě otázka, jestli je to normální a správné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…