Klus, Hutka, Hřebejk, Třeštíková... Bojkot Babiše umělci podle Cyrila Svobody ukazuje na jediné. A právě tyto lidi to zřejmě nepotěší

19.08.2018 14:14

ROZHOVOR „Volby budou velkou soutěží o voliče, kteří nebudou volit hnutí ANO, ale zároveň jsou pravicoví,“ tvrdí lidovec a bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda. Podle něj neschopností stran se dohodnout o podílu na moci vznikl prostor pro nová hnutí. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zároveň upozornil, že okurkové sezóny využívají politické strany k šíření svých přání. Svědčí o tom prý i bojkot umělců směrem k premiérovi Andreji Babišovi.

Klus, Hutka, Hřebejk, Třeštíková... Bojkot Babiše umělci podle Cyrila Svobody ukazuje na jediné. A právě tyto lidi to zřejmě nepotěší
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Cyril Svoboda na besedě v Poděbradech o české a evropské zahraniční politice

O čem vypovídá bojkot části českých umělců, kdy nechtějí vystupovat na akcích sponzorovaných firmami Andreje Babiše a ani v jeho médiích?

Toto chování je dokladem toho, že jsme svobodná země a že to mohou umělci udělat. Je velký výsledek, že je to možné. Každý může zaujímat své postoje, jde o otázku vkusu a formy, což je vnitřní rozhodnutí každého umělce, ale jsme svobodná země.

A má takové konání vliv na voliče? Může změnit něčí postoj názor umělce?

Tím, že je okurková sezóna a že není žádný skutečně vážný problém, tak samozřejmě tyto postoje využívají politické strany k předvolební situaci. To je evidentní a svědčí to o tom, že země nemá vážný problém. Řešit osobní vztah k někomu, když není krize země, znamená, že naše země je sociálně, ekonomicky a bezpečnostně v pořádku, takže politické strany toho vyžívají, protože je okurková sezona.

Někdo mi v rozhovoru říkal, že to může přimět mladší generaci, aby se začala o politiku zajímat, protože právě třeba její oblíbený interpret politiku řeší.

Může se stát, ale především to využijí politické strany, protože budou šířit svá přání. Myslím, že se to bude dít, ale znovu opakuji: toto je hlavní téma současnosti a ukazuje, že žádnou hlubokou krizi ve skutečnosti nemáme.

A co písnička Miloš a zubatá od Jaroslava Hutky? Je určitě dobře, že žijeme v demokratickém státě a svobodné zemi, kde umělci mohou vyjadřovat své názory, nicméně Hutka sklidil velkou kritiku za obsah písně, protože se jedná o hlavu státu. Kde je hranice mezi tvorbou a překročením hranice?

Je to otázka vkusu a Hutka oslovuje určitý druh posluchačů, kterým to vyhovuje, takže já bych to nepřeceňoval. Čím více se o tom bude mluvit, tím větší váhu tomu přikládáme. Karel Kryl měl kvalitnější verše.

Říkáte, že se nic moc neděje, léto je klidnější. Ale pár událostí máme. V Afghánistánu zahynuli tři čeští vojáci poté, co se před nimi odpálil sebevražedný atentátník. Opět se objevily otázky, zda nám to stojí za to, „proč tam vlastně jsme“ a kdo za to může? Odpověď se zdá být jasná: stojí nám to za to, jsme členy Severoatlantické aliance, a před sebevražedným atentátníkem není obrana. Je vysvětlení takto jednoduché?

Určitě nám to stojí za to a především teroristické organizaci, jako je Islámský stát a další, chtějí vytvořit povědomí v Evropě a ve Spojených státech tam, kde je větší bezpečí, aby se neangažovali. Ale to neznamená, že ten konflikt tu není. Konflikt tu je a někde se jeho linie odehrává. Tentokrát se odehrává v Afghánistánu, a kdybychom se stáhli z Afghánistánu, pochybuji, že by teroristé, kteří chtějí ohrožovat Evropu, složili zbraně a řekli: výborně, to jsme chtěli. Ti, co chtějí ohrozit Evropu a Spojené státy, to budou dělat stejně a najdou si jinou frontu.

Objevují se názory, že Evropa se od Spojených států vzdaluje, k čemuž podle kritiků zásadně přispívá prezident Donald Trump. Ať už jde o jednání summitu G7, summit NATO a nebo kritiku Evropy. Jak vidíte spolupráci do budoucna?

Spíše se vzdalují Spojené státy od Evropy, protože já teď nevidím žádného spojence Spojených státu, o které by se Spojené státy strategicky opíraly. Spojené státy mají napjaté vztahy s Ruskem, Evropou, Severoatlantickou aliancí, Íránem, takže je to spíše opačně. Ale stále jsem hluboce přesvědčen, že kdyby došlo k opravdu vážné krizi, tak nakonec Západ bude stát při sobě.

S tím se stupňuje i dění kolem Ruska…

Stále si myslím, že Rusko musí být součástí řešení globálních problémů, to neznamená, že by Evropa či Spojené státy udělily sankce, ale to, že úlohou diplomacie je nalezení řešení. Příkopy se mají zasypávat, ne prohlubovat, a to z obou stran. Nemůžete sypat písek do příkopu jen z jedné strany.

Když jsme u toho zasypávání, trochu mi to připomnělo hnutí ANO. To podle posledních průzkumů neklesá na popularitě. Zasypává Babiš obavy lidí šířením pocitu, že se o ně postará? Chtějí Češi program pro všechny?

Jsem přesvědčen, že musíme vzít do úvahy, že ANO je hnutí. Když se podíváme do Evropy, tak máme dominantní hnutí ve Francii, velmi silná hnutí v Itálii a v jiných zemích. Je doba, kdy hnutí dominují politickým systémům, takže lidé chtějí hnutí jako něco, co se zdá pružnější. Umožňuje větší pružnost uvnitř hnutí nahoru, ale zároveň i větší pružnost ve vládnutí narozdíl od historických politických stran. Lidé jsou fascinováni hnutím.

Potvrzují se tedy teorie o končících tradičních politických stranách?

Anketa

Jste zatím spokojeni s prací 2. vlády Andreje Babiše? (hlasování od 7.8.2018)

hlasovalo: 10243 lidí
Neřekl bych končících, teď je fáze oslabení, a proto si myslím, že historické politické strany udělaly po mém soudu chybu, že nenašly cestu k dohodě s hnutím ANO na podílu moci. Dokonce se uvolnil prostor, kde může vzniknout další hnutí, které vstoupí na politickou scénu a bude soutěžit zase s těmi historickými stranami.

Říkáte, že strany nenašly cestu k dohodě. Nemohou si za svoji současnou situaci samy svojí minulou politikou?

Já jsem přesvědčen, že za nedohodu mohou všichni. Není možné, aby jeden řekl: vy za to můžete a já ne. To znamená, že se ukázalo, že na politické scéně byly pouze tři síly, které byly ochotny jít k podílu moci a realizovat moc. Hnutí ANO a ČSSD našly podporu u KSČM, ale to je všechno. Ostatní strany řekly, že se na projektu vládnutí podílet nebudou. Nelze to postavit na personální otázce jedné osoby. Ať si navzájem o sobě politické strany myslí, co chtějí.

Máte nějaký tip vzhledem k tomu, co jste nyní říkal o hnutích a stranách, jak dopadnou podzimní volby - ať už komunální nebo senátní? Nejde mi o výsledek stran, ale zda to budou různá hnutí, kdo uspěje ve volbách?

Velkým testem bude Praha, protože tady bude hodně subjektů, které budou soutěžit o stejný typ voliče. Tedy voliče, který nebude volit ANO a přitom je pravicový. O to bude velká soutěž mezi různými subjekty. Nemyslím, že nové subjekty budou odebírat voliče hnutí ANO, ale spíše nastane velká soutěž o voliče, kteří jsou rozhodnutí nevolit ANO.

Dělá podle vás KDU-ČSL dost pro to, aby zvýšila svůj volební výsledek od posledních voleb?

Myslím, že by křesťanským demokratům slušelo otevřít nějaké vážné politické téma. Já osobně stále doporučuji, že bychom měli natvrdo říci: Evropa ano a se vším všudy. Vstup do eurozóny, jít do tvrdého jádra Evropy. Vypadá to jako riskantní, ale podle mě je to zaprvé poctivé a za druhé by to profilovalo politickou scénu, kdy by soutěžily síly mimo jiné jednoznačně proevropské. To by systému velmi prospělo. Myslím, že v tomto ohledu jsou lidovci málo radikální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…