S politikem, který se těší v regionu velké oblibě, jsme hovořili na prvním ročníku jeho Zelného festivalu. A tak je logické, že první otázka se týkala jeho velkého koníčku a zároveň i chlouby…
Typickým produktem Křimic je zelí, jež se stalo jakýmsi symbolem této příměstské části a vlastně i vás a vaší rodiny. V české kotlině již nejsou žádnou raritou například různé pivní slavnosti. Co vás přivedlo k tomu uspořádat takzvaný Zelný festival, který je vlastně oslavou tohoto regionálního produktu?
Zelný festival jsme u nás ještě neměli. Ale v jiných zemích, třeba ve Francii, tam dělají samé festivaly. Také v Sasku, kde mají rovněž zelí. Řekli jsme si, že to tady také zkusíme. Byl to první pokus, a buď to vyjde, nebo nevyjde. Děláme to trošku podle toho francouzského vzoru. To jsou dobré věci, které si člověk může vzít jako vzor. Něco slavit je vždycky dobré. Člověk by měl pořád slavit. Nejsme jediní, kdo v těchto končinách vyrábí a zpracovává zelí, protože i tady v Křimicích máme konkurenci. Zatím z ní strach nemáme a nic proti ní neděláme. Ona dělá trošku někdy něco proti nám, ale zatím nám to tak moc nevadí. Teď momentálně zelí nepěstujeme, ale vykupujeme od místních sedláků. V Křimicích jsou dva pěstitelé. To má pro nás určitou výhodu. Za prvé je s tím hodně práce a potom, také jsme pěstovali, ale než jsme to sklidili, tak to bylo všechno ukradeno, protože na panské se vždycky chodilo krást (smích).

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Václav Fiala