Kocáb v ráži: Putin zešílel. Rusko může ohrozit bezpečnost Evropy. A Zemanova neuvěřitelná věta...

08.11.2014 7:57

ROZHOVOR "Miloš Zeman je inteligentní, osobně lidsky proti němu moc nemám. Znám ho ze sametové revoluce. Vlastně ho mám rád. Jako komik je fantastický. Měl by se věnovat spíše divadelnictví. V pozici prezidenta už to nejde," sdělil v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz muzikant a politik Michael Kocáb. A zkritizoval současného prezidenta nejen za jeho vulgární výroky, ale i jeho servilní postoje vůči Číně a Rusku. Nevyhnul se ani hodnocení prezidenta ruského. "Putin obhajuje pakt Ribbentrop Molotov, což je neuvěřitelné. Zbláznil se. A všechno co předvádí na Ukrajině je šílenství."

Kocáb v ráži: Putin zešílel. Rusko může ohrozit bezpečnost Evropy. A Zemanova neuvěřitelná věta...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Kocáb

Anketa

Na začátku kterého roku byste se nyní chtěli octnout? V naší zemi, samozřejmě.

2%
1%
59%
2%
12%
5%
0%
0%
6%
hlasovalo: 18817 lidí

Vulgární výroky prezidenta Zemana pobouřily veřejnost. Neztrácí prezident sebekontrolu, možná i tím, že nemá mezi spolupracovníky někoho, kdo by mu oponoval?

Jak otázkou napovídáte, prezident sebekontrolu opravdu ztrácí. A ne málo. Je to totální selhávání ve všech oblastech jeho odpovědnosti. Ať už svými naprosto nepřijatelnými vulgarismy zakrývá cokoliv, každý pochopil, že se teď budou těžko vychovávat děti ve škole. Když nějaký kluk použije ve třídě takovouto sprosťárnu, tak pak při výtkách řekne - Pan prezident může a já ne? To je něco šíleného. Proto chápu, že se bouří pedagogové. Je to pro ně situace těžko řešitelná. Mladí mají k těmto slovům přirozenou tendenci. Ale co jim teď má ten učitel říci? Když padne ta poslední autorita - pan prezident je ten, ze kterého si máme do určité míry brát příklad. Přesto ale prezident Zeman škodí daleko více jinými svými postoji.

Myslíte třeba vůči Číně?

Ano. Jeho postoj vůči nim je servilní a patolízalský. Přitom Číňané to ani neočekávají. Jsou dlouhodobě zvyklí na to, že svět kritizuje jejich lidskoprávní postupy. Čína to ví - že se brutálně chová ke svým vězňům, že je naprosto vyloučené, aby rozumný politik 21. století tam přijel a o této věci se nezmínil. Přesto prezident Zeman bourá i tuhle jedinou zásadu, kterou oni sami ani nepožadují. Je to něco absurdního.


Jak hodnotíte Zemanův postoj k Rusku?

Patolízalsky se vlísává do přízně Kremlu a Putina. Což považuji za ještě riskantnější. Tady běží skutečně otevřený konflikt, který v mnohém připomíná rok 1968. Někteří rozumní politologové a publicisté namítají celkem správně, že se nemůže rok 1968 vrátit. Rusko už dnes nemá takovou moc, aby zabralo celou východní Evropu. Ale může udělat další kroky, které jsou v současné době naprosto nepředvídatelné a můžou mít jiný, ale podobně hrozivý dopad na bezpečnostní situaci v Evropě.

Tak jako před druhou světovou válkou nikdo nemohl očekávat, že ji Rusko společně s Německem zahájí útokem na Polsko. Dnes se dozvídáme, že Putin obhajuje pakt Ribbentrop Molotov, což je neuvěřitelné. Putin se zbláznil. A všechno co předvádí na Ukrajině je šílenství. A je úplně lhostejno, jaké komunisti, pochybovači a přisluhovači Ruska snesou argumenty. I kdyby byla Ukrajina v jakémkoliv vnitřním rozvalu, i kdyby platilo, že se to na Balkánu neřešilo dobře, a že Amerika má také řadu intervencí, pořád to neospravedlňuje to, aby se v 21. století jeden velký stát jako Rusko prostě rozhodl a zakousl se do sousedního státu a kus mu urval. To bychom se mohli odvolávat na Čingischána. Ten nám taky řezal krky, tak proč my nemůžeme. Tohle neplatí. Vnitřní rozpory a nepokoje na Ukrajině jsou. Stejně jako jsou v různé míře i jinde - třeba v Británii. Ale to přece neopravňuje Francii, aby zabrala kus ostrova ve stylu hádáte se, tak my si to bereme.



Co jiné postoje Miloše Zemana?

Takže tu máme sprosťárny, Čínu, Rusko. Ale těch věcí je daleko víc. Zaujme postoj, se kterým se dá souhlasit. Odmítání Islámského státu. Přežene to ovšem jako strašáka. Musíme si uvědomit, že Islámský stát je nebezpečný do té chvíle, než na něj nevystartují pozemní síly NATO. Alespoň pro nás. Zatím proti nim moc neděláme. Strašák - islamisti přijdou - není pravdivý. Nepřijdou. Jakmile by překročili hranice Evropské unie, NATO a jeho moderní armády je rozmetají nacimprcampr. Nemají šanci. Ale Miloš Zeman, když to stanovisko vydá, tak rovnou pohaní novináře, které tam zavraždili. A řekne, že nenávidí novináře, ale tohle ti islamisti přehnali. Vyváží nenávist k novinářům do světa.

Tak tohle jsem nezaznamenal...

Prezident Zeman uvedl - Vy všichni jako já nenávidíte novináře. Ale tohle islámští teroristé přehnali -. Tak to je přeci něco neuvěřitelného.

Vy Miloše Zemana asi znáte delší dobu?

Miloš Zeman je inteligentní, osobně lidsky proti němu moc nemám. Znám ho ze sametové revoluce. Vlastně ho mám rád. Jako komik je fantastický. Měl by se věnovat spíše divadelnictví. V pozici prezidenta už to nejde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…