Koledujeme si o zájem ruské rozvědky, varuje lidovec Gabal. Stáváme se prý nejslabším článkem NATO

07.06.2014 19:28

ROZHOVOR Hrozí, že budeme považováni za slabý článek Severoatlantické aliance, a tím se můžeme dostat ještě více do hledáčku ruských zpravodajských služeb. I to mohou způsobit podle bezpečnostního experta a lidoveckého poslance Ivana Gabala výroky našich politiků v bezpečnostních otázkách. O tom, že podceňujeme konflikt na Ukrajině, mluvil Ivan Gabal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Koledujeme si o zájem ruské rozvědky, varuje lidovec Gabal. Stáváme se prý nejslabším článkem NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Gabal

Jak vnímáte názor premiéra Bohuslava Sobotky, který sdělil, že v podstatě v Evropě více vojáků NATO nepotřebujeme?

Myslím si, že tento názor je úplně špatný. Evidentně nebyl koaličně ani na úrovni vlády konzultovaný. V takhle citlivých věcech, v otázkách národní bezpečnosti, by se měla hledat koaliční shoda. My se snažíme dokonce dosáhnout shody v hodnocení a realizaci obranné politiky i s opozicí. Jako místopředseda výboru pro obranu bych takovou věc považoval za profesionálně samozřejmou. Tento výrok příliš nezneklidní naše spojence, byť z perspektivy Polska a některých dalších států je to minimálně netaktní.

Kdo tyto věci ale silně vnímá, a viděli jsme to z reakce ruských médií, je Rusko a ti, kdo se snaží hledat slabý článek Severoatlantické aliance a na ten článek tlačit. Každoročně zpráva BIS ukazuje na rostoucí aktivitu ruských tajných služeb na našem území. Viděli jsme to v souvislosti s radarem, ale i dalšími věcmi. Koledovat si o navyšování pozornosti a tlaku ruských zpravodajských služeb na našem území je podle mého názoru přinejmenším problematické, pokud ne bezpečnostně rizikové.

Takže se domníváte, že my bychom mohli být tím slabým článkem?

Řekl bych, že po výrocích pana Stropnického a pana premiéra se na nás takto Rusko může dívat.

Jak by podle Vás měla reagovat Česká republika na konflikt na Ukrajině? Vy navrhujete okamžitou investici do armády 8 miliard korun…

Jednáme na bázi parlamentních stran o kontinuálním a dlouhodobém finančním rámci pro armádu a její modernizaci. Rozhodně potřebujeme zvýšit výkonnost armády a její bojové schopnosti, početní stavy, technické vybavení, abychom se dostali na úroveň, kdy budeme spojencům užiteční. Nedávné hodnocení Severoatlantické aliance našich schopností ukazuje, že naše užitečnost a platnost v tomto ohledu klesá. Byl bych velice nerad, abychom se stali určitým podřadným členem. Měli bychom hrát daleko aktivnější bezpečnostní a obrannou roli. Tím spíš, že máme s Moskvou své historické zkušenosti. V řadě ohledů se naši spojenci diví tomu, že můžeme brát dění na Ukrajině na tak lehkou váhu, jak bereme.

Jak velkou hrozbu v situaci vidíte?

Když si vezmete, jak velké území je zasaženo bojovou činností, jakou výzbrojí disponují separatisté a kolik mrtvých je, riziko eskalace konfliktu na Ukrajině je nenulové a z hlediska budování bezpečnosti a obrany Evropy jsme povinni počítat s rizikovými variantami vývoje. Podle toho bychom se měli chovat.

Za působení prezidenta Putina se údajně zvedly Rusům čtrnáctkrát platy. Je i tohle důvodem podpory ruského prezidenta na Ukrajině?

Myslím si, že ruská propaganda šíří poměrně dost dezinformací, takže bych se nerad ke konkrétním věcem vyjadřoval.

Jak vnímáte dodržování lidských práv v Rusku?

Samozřejmě za celé období uplynulých let se všeobecně konstatuje, že Rusko se sice politicky a hospodářsky konsolidovalo, ale reporty o lidských právech, průběhu voleb, o zatýkání politických konkurentů, o vraždách novinářů není možné přehlížet. V tomto ohledu se Rusko pohnulo spíš směrem k autoritativnímu režimu. Řekl bych, že v případě vojenské anexe a destabilizace situace na východní Ukrajině už nejde o běžné porušování lidských práv doma v Rusku, ale o narušení integrity suverénního státu, suverénního souseda. To je pochopitelně něco, co v době, kdy si připomínáme 100. výročí I. světové války, 70. výročí vylodění v Normandii, je velmi neadekvátní.

Prezident Putin aktuálně uvedl, cituji: „Neexistují v podstatě žádné ruské vojenské jednotky v zahraničí, zato USA mají vojáky všude.“ Proto je podle Putina prý velmi ironické, že zrovna Američané upozorňují Rusko na porušování mezinárodního práva. Co Vy na to?

Naše vlastní historická zkušenost nám říká, kdo na nás vojensky zaútočil a okupoval nás. V tom případě musím říct, že to bylo Rusko, respektive Sovětský svaz, který na nás zaútočil, a nikoli Američané.

Například Polsko začalo se zbrojením. Myslíte si, že bychom měli zareagovat podobně?

Myslím si, že my potřebujeme robustně investovat do vlastní obranyschopnosti a do schopnosti podpořit naše spojence, a tím nepřímo podpořit vlastní bezpečnost. Problém je v tom, že řada politiků v Čechách nevnímá riziko dostatečně adekvátně, jak jsme viděli z výroků pana premiéra, a armáda se dostala škrtáním do situace, kdy je potřeba ji nejdříve probudit a pak modernizovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…