Komárek: Naše auta, domy a zemi sdílet nebudeme! Babiš udeřil na slabé místo Pirátů. Značná část jejich členů totiž...

11.06.2021 19:36 | Rozhovor

„Čeští voliči touží po někom novém, čistém, kdo jim slíbí boj s korupcí a nápravu všech nepořádků. A tuhle roli Robert Šlachta velmi dobře splňuje jak svojí minulostí, tak svým vystupováním, svým vzhledem i tahem na branku,“ domnívá se novinář, spisovatel a bývalý politik za hnutí ANO Martin Komárek. Ten bude vládě vždy vyčítat, že nezvládla koronavirou pandemii, zároveň ale ocenil projev Andreje Babiše ve Sněmovně, který prý zasáhl slabé místo Pirátů. Dominik Feri bude podle Komárka nejspíše zapomenut a spláchnut časem, pokud nedojde na soud kvůli znásilnění.

Komárek: Naše auta, domy a zemi sdílet nebudeme! Babiš udeřil na slabé místo Pirátů. Značná část jejich členů totiž...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek na novinářské galerii

Jak si z pohledu vás, jako bývalého člena, vede hnutí ANO? V předvolebních průzkumech má mezi voliči kolem dvaceti procent, vedou koalice Piráti se Starosty a také koalice SPOLU.

Ta ztráta odpovídá neúspěšné vládní politice v boji proti covidu. Je naprosto jednoznačné, že vláda nese odpovědnost a pokles voličských hlasů, zvláště mezi staršími lidmi, pro hnutí ANO ještě neodpovídá míře neúspěchu. Počet starších lidí, kteří budou volit ANO, se blíží téměř polovině. V některých věkových skupinách podpora výrazně klesá, ale podle mne je to naprosto logické. K tomu se připojilo, že ANO definitivně ztratilo punc reformní nebo revoluční strany, protože různé skandály, skandálky, různé deníky, co se někde povalují a spory o místa na kandidátkách, to všechno ukazuje, že jde již o stranu tradiční.

Budou tedy voliči ve volbách na podzim skládat účty vládě za to, jak si poslední rok vedla bez ohledu, co dělala předtím?

To je dobrá otázka, protože já jsem komentoval stav v současné době a ten stav nemusí platit v době voleb. Jednak lidé pocítí velkou úlevu, že pandemie odešla, a já pevně věřím, že na podzim se už zdaleka nevrátí v takové míře, v jaké jsme ji zažili. Druhak, hnutí ANO umí perfektně volební kampaně, má zdaleka nejlepší tým. Andrej Babiš je stále nejvýraznější osoba na naší politické scéně a může hrát roli i to, že si lidé vzpomenou na to dobré, co vláda udělala. Zejména skupiny, kterým bylo výrazně přidáno, tedy důchodci, ale i učitelé a lékaři. Polepšili si v podstatě všichni lidé, protože až do nástupu covidu si ekonomika vedla velice solidně.

I přesto cítím za poslední dobu ve vašem hlase zklamání z vlády. Nebo se mýlím?

Já budu vládě navždy vyčítat, že nezvládla covid, protože třicet tisíc obětí je strašlivé číslo a musíme za ním vidět každý jednotlivý život. Samozřejmě jsme nemohli dosáhnout nuly nebo být best in covid, jak se Andrej Babiš nepředloženě chvástal ještě loni. Ale srovnání s vyspělými sousedskými i nesousedskými zeměmi v Evropě skutečně ukazuje, že smrtnost na počet obyvatel byla výrazně vyšší třeba v porovnání s Německem nebo Rakouskem, kde přijali tvrdší opatření a byli v nich důslednější. Česko, přestože to radila spousta lidí a spousta komentátorů o tom psala na podzim loňského roku, se před Vánocemi zachovalo šíleně a hazardérsky, když obchody zůstaly otevřené příliš dlouho poté, co se před Vánocemi znovu otevřely.

Nakolik může premiérovi uškodit střet zájmů v Evropské unii skrze jeho firmu Agrofert, který se řeší už léta, ale jak se zdá, europoslancům dochází trpělivost a zdá se, že přijdou ráznější kroky? 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…