Komunista Koníček: Nečas si sám není jistý, zda restituce nepřekročí rok 1948

02.09.2012 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Poslanec Vladimír Koníček je původním povoláním fyzik a v poslaneckém klubu KSČM platí za experta pro záležitosti církve, i když sám o tom nerad slyší. Jako oponent zastánců církevních restitucí je tvrdým oříškem.

Komunista Koníček: Nečas si sám není jistý, zda restituce nepřekročí rok 1948
Foto: hns
Popisek: Poslanec KSČM Vladimír Koníček

Povězte, co dělá Vladimír Koníček o půlnoci ze soboty na neděli?

Právě v tu dobu hledám směr do postele, protože většinou chodím spát.

Předpokládám, že se vám usíná dobře v poslední době, protože Komunistické straně Čech a Moravy v posledních měsících trvale rostou preference. Myslíte, že je to tím, jak jsou lidé nespokojeni s vládou, anebo si lidé třeba začali uvědomovat, jaký program KSČM nabízí.

Myslím, že aktuální preference odráží celkovou náladu ve společnosti. Že vláda Petra Nečase nastavila takové podmínky, že se od ní odvrací i vlastní lidé, vlastní voliči. Z toho jak se chová, jsou velmi zklamaní. Navíc program, který nabízí KSČM, je velmi stabilní. Netočíme se jako korouhvička, podle toho, co je právě aktuální. Už hodně lidí přemýšlí nad tím, zda ten směr, který tato země nabrala po roce 1989, je ten správný se vším všudy. Například u nás, ve Zlínském kraji, bude hodně lidí váhat, zda dají hlas i takové sociální demokracii. Protože ať vyhraje ČSSD nebo ODS, po volbách vždy vytvoří velkou koalici. Mají proto pocit, že je sociální demokracie jako levicová strana zrazuje. A pokud vím, není to jen ve Zlínském kraji.

Poslední výpad premiéra Petra Nečase byl mimořádně ostrý. Dokonce obvinil sociální demokracii z klamání veřejnosti, protože prý sama ČSSD restituovala Lidový dům, přitom asi nejhlasitěji brojí proti církevním restitucím. Čím myslíte, že byly vyvolané tak ostré výroky, které padaly?

No, však mu to pan místopředseda ČSSD Zaorálek také pěkně vrátil, když mu řekl, že míchá „hrušky s jabkama“. Myslím také, že se začíná projevovat také premiérova obava o názorovou pevnost ve straně, takže potřebuje vlastně nejen veřejnost, ale i sám sebe ujišťovat o jednotě své strany. Je to podle mne svým způsobem i výzva k poslancům, protože se o církevních restitucích bude jednat hned z kraje příštího týdne, aby se sjednotili. Jak to ale bude probíhat, toť otázka. Na tu ani já v tuto chvíli neznám odpověď.

Myslíte, že poslanci ODS budou mít pochybnosti ohledně správnosti církevních restitucí v této formě?

Tak pochybnosti má snad každý, s kým jsem mluvil. Vždyť ani premiér Nečas si není jistý, zda to nepřekročí hranici roku 1948, že se nebude vracet nad rámec toho, co sebrali komunisté. A nad ten rámec je toho opravdu hodně a on to musí vědět.

Pan prezident Václav Klaus teď požaduje od vlády záruky, že ty náhrady nepřekročí hranici doku 1948, protože jinak by byly ohroženy Benešovy dekrety. Skrývá se tu ale jedna nevyřčená záludnost. Pan prezident může zákon vetovat, a tím ho znovu vrátit sněmovně. Nebo ho nemusí podepsat, ale poslat dál, poněkud alibisticky bez svého podpisu. Není to tak trochu princip „chytré horákyně“ – ani pěšky, ani na voze?

Nevím, protože pan prezident se ještě přesně nevyjádřil, o jakou variantu jde. Jestli ten zákon alibisticky nepodepíše a pošle dál, nebo ho bude vetovat. Já jsem doposud věřil, že pan Václav Klaus se jako český prezident pod ten zákon nejen nepodepíše, ale vrátí ho sněmovně zpět.

Pan prezident klade dost velký důraz na vlastenectví, jak tedy myslíte, že se zachová?

Myslím, že propuštění tohoto zákona prezidentem Václavem Klausem není v jeho stylu.

Co myslíte, může padnout vláda v souvislosti se zákony o DPH nebo církevními restitucemi, o nichž bude teď jednat sněmovna?

Tak pád vlády je na pořadu dne permanentně. Koalice je v krizi pomalu každých 14 dní, když to řeknu s trochou nadsázky.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) se ale postavila, lidově řečeno „na zadní“, kvůli způsobu, jakým byl odvolán policejní prezident Petr Lessy.

Já myslím, že to bylo spíše jen takové divadlo. Podobně je to s protesty pana poslance Šťovíčka. Při dopočítávání oněch potřebných 101 hlasů má samozřejmě osm poslanců LIDEM než jednoho poslance. Proto nakonec nebyl problém pro premiéra Nečase se s Peake domluvit.

A co Vy si myslíte o způsobu odvolání Petra Lessyho?

Mě spíš v tuto chvíli zajímá, jak se ve skutečnosti zachová pan ministr Kubice, který slíbil, že když se prokáže Lessyho nevina, že odstoupí. Já osobně si opravdu myslím, že to byl ze strany ministra Kubiceho puč v policii. Myslím, že to opravdu bylo zcela účelové, ale vsadím se, že Kubice stejně neodstoupí, i když to slíbil. Navíc se mi líbí, že na to policie reaguje s klidem. Dokonce odvolali na volební termín svou akci „Upír“, aby Kubicemu a novému policejnímu prezidentovi nedávali záminku k odstranění nepohodlných. Ale to všechno ukáže až čas.

Nepřipadá Vám divné, že se najednou našlo pro policii 700 milionů, když neshody měl Lessy s ministrem Kubicem právě proto, že kritizoval ministra za krácení prostředků, které ohrožuje už bezpečnost?

Ale vždyť je to úplně stejné jako s ministrem Pospíšilem. Ten byl také odvolaný proto, že nemohl vyjít s navrženými penězi do rozpočtu, a ejhle, nový ministr také dostal dodatečné peníze od ministra Kalouska. Situace se prostě pro velký úspěch opakuje se vším všudy. Jak je vidět, najít v takovém případě 700 milionů není žádný problém.

Co tedy může zapříčinit pád vlády? Mohou to být například daňové zákony, zvýšená DPH.

Tak tam je opravdu problém, protože pokud jde o DPH, je tam vlastní opozice uvnitř samotné ODS. A teď bude záležet na tom, za co tu DPH pan premiér Nečas s vlastními poslanci „zobchoduje“.

Takže nejde jen o obchod se zvýšenou DPH, ale také o zvýšení jednací ceny DPH?

Tak zcela jistě bude ta „protestní“ skupina za svůj souhlas něco požadovat. I když by samozřejmě bylo příjemné vědět, že i některým koaličním poslancům není osud našich lidí lhostejný.

Myslíte, že se naděje vkládané ministrem Kalouskem do zvýšené DPH naplní? Že vybere do státní kasy více peněz?

Ale určitě nevybere. Ale říkejte to panu Kalouskovi. Navíc mu to říkají i renomovaní ekonomové. Já jsem původním povoláním fyzik, ale věřím odborníkům, věřím ekonomům, že to žádný užitek nepřinese. Nakonec se ten neúspěch už prokázal při tom minulém zvýšení, ale pan ministr Kalousek v tom prostě vytrvale pokračuje dál.

O pádu vlády se mluví v poslední době často a poslední volební průzkumy ukazují, že na levici nedají sociální demokraté většinu ani s KSČM. Do sněmovny by se ale měli dostat také Zemanovci, nebo lidovci. Komu byste Vy osobně dal přednost v koalici?

Tak za prvé, koalice se vytvářejí až po volbách. Průzkumy jsou jedna věc a reálný výsledek věc docela jiná. No ale, když se ptáte, čemu bych já dal přednost ….tak ani jednomu. Co kdyby se stalo (směje se), že by třeba KSČM dosáhla 51 procent?

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…