Komunisti asi nevymřou tak rychle, jak jsme doufali, lituje Tomáš Cikrt. Zemanovi jsou už všichni ukradení, chce jen provokovat

25.04.2018 20:42

ROZHOVOR „Komunista, který by neuznával ani ‚Vítězný únor‘, ani monopol moci a považoval politické procesy za zločiny, není komunista, ale socialista. To všechno Zeman ví. Jenže jeho baví provokovat. Provokuje komunisty stejně jako demokraty. Všichni jsou mu ukradení. Komunisty potřebuje na to, aby mohl držet v šachu Babiše,“ tvrdí novinář, někdejší mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Reaguje tak na fakt, že na víkendovém sjezdu KSČM promluvil prezident Miloš Zeman a „kázal“ směrem ke straníkům. „Naštval jak ty, kteří si myslí, že měl být na bohoslužbě, tak komunisty tím, co jim na sjezdu říkal. Je ve svém živlu...,“ usmívá se Cikrt.

Komunisti asi nevymřou tak rychle, jak jsme doufali, lituje Tomáš Cikrt. Zemanovi jsou už všichni ukradení, chce jen provokovat
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

Prezident republiky Miloš Zeman vystoupil na sjezdu KSČM v Nymburce a hovořil tam mimo jiné o tom, že takzvaný Vítězný únor byl ve skutečnosti prohraným, o nutnosti, aby KSČM učinila pokání za minulost, o monopolu moci, o tom, že není-li socialismus demokratický, není to socialismus. Zeman také zdůraznil, že politické procesy padesátých let byly ne chyby a přehmaty, ale zločiny. Vyzval je rovněž k sebereflexi. Co myslíte, vezmou si komunisté z toho příklad?

Vyzývat komunisty k sebereflexi je zbytečné, kdyby jí byli schopni, již by to nebyli komunisti. Komunista, který by neuznával ani „Vítězný únor“, ani monopol moci a považoval politické procesy za zločiny, není komunista, ale socialista. To všechno Zeman ví. Jenže jeho baví provokovat. Provokuje komunisty stejně jako demokraty. Všichni jsou mu ukradení. Komunisty potřebuje na to, aby mohl držet v šachu Babiše. Také mají společnou lásku – Rusko. Baví ho hýbat figurkami, manipulovat veřejným míněním, kouzlit s mocí, i přes zjevné zdravotní potíže mu to jde stále velmi dobře. Jako byl Masaryk prezident osvoboditel, zapíše se Zeman do dějin jako prezident provokatér.

Abych navázala na předchozí – zaregistroval jste reakce některých komunistů po tomto Zemanově projevu? Někteří mu sice zatleskali, jiní nad jeho projevem krčili rameny, a dokonce jej obvinili z antikomunismu... A Marta Semelová, jež patří k radikálnímu křídlu ve straně, rovnou řekla, že Zemanovo vystoupení považuje „za jednostranné“...

Pravověrní komunisté nechtějí být socialisty. Ověřili si navíc, že čím více jsou konformní se současným systémem, tím méně mají preferencí. Musejí se vrátit ke svým extrémním postojům, jsou to pokračovatelé bolševiků, ne menševiků.

Ještě malou vsuvku. Ne všichni komunisté se nad Zemanovým „kázáním“ pohoršovali. Jiřímu Dolejšovi se Zemanovo vystoupení naopak líbilo. „Zeman se projevil skutečně jako demokratický socialista,“ řekl. Doufá, že KSČM má záležitost vyřešenou a nebude se vracet do dob, kdy panovaly pochyby o tom, že se distancuje od zneužívání moci v minulosti a že by se snad chtěla vracet k byrokratickým pořádkům. Jenže delegáti si pak do vedení partaje vybrali spíše konzervativce...

Jiří Dolejš je socialista, ne pravověrný komunista. Je dobře, že se KSČM bude ostřeji profilovat, a nikoliv kamuflovat. Ať je vidět, co jsou soudruzi zač! Existuje určitá skupinka bláznivých mladých lidí, jimž to bude imponovat. Komunisti nevymřou tak rychle, jak jsme před třiceti lety doufali.

Je třeba se proti komunistům nějak veřejně vymezovat? Totiž v den konání sjezdu KSČM v Nymburce se před tamním obecním domem sešlo několik jejich odpůrců. Drželi transparenty s nápisy proti KSČM, ale také proti Zemanovi a premiérovi Andreji Babišovi a skandovali obdobná hesla. Pokládáte takové projevy lidí za pozitivní? Netřeba připomínat, že to není tak dávno, co se veřejně protestovalo nejen proti zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka do jedné ze sněmovních komisí, ale právě i proti Andreji Babišovi...

Ano, má! Demokraté se musejí vymezovat vůči všem extremistům – ať už to jsou ti, kteří hlásají třídní nenávist, nebo ti, kteří si zahrávají s nenávistí rasovou, tedy je dobře, že zejména mladí lidé se vymezují jak proti KSČM, tak i SPD. U Andreje Babiše je zase třeba poukazovat na to, že koncentruje moc a lže, kudy chodí. Navíc je stejně jako šéf komunistů registrovaný estébák a z těchto důvodů ho vidím nerad ve vládě, stejně jako vidím nerad její, byť jen tichou, podporu od komunistů. Doufám ale, že i budoucí protesty budou probíhat slušně, bez pokusů nějakého fyzického konfliktu a porušování zákonů. A nevěřím, že by skutečný demokrat chtěl používat násilí.

Je podle vás myšlenka komunismu, socialismu zcela scestná, patří do minulosti, anebo tzv. na ní něco je? Mohou témata, jež razí např. čeští komunisté a které se opírají o učení Karla Marxe, oslovit budoucí generace?

Komunismus si lidstvo v praxi vyzkoušelo, pokus skončil miliony mrtvých a desítkami let nesvobody. Na učení Marxe já osobně neshledávám nic, co by mělo oslovovat budoucí generace, je to učení s chybou ve svém genetickém kódu, která je neopravitelná a nebezpečná. Socialismus je předpokoj komunismu. Je založen na bláhové víře v řízení společnosti a přerozdělování zdrojů. Dokud je společnost svobodná, je možné rozmařilost socialistů napravit pravicovou odpovědností. Střídání je dobré, osekává extrémy.

I prezident Miloš Zeman je pod drobnohledem veřejnosti. Nejen v souvislosti s nedávným inauguračním projevem, ale nejnověji je konfrontován i se zmiňovaným vystoupením na sjezdu KSČM. Podle opozičních politiků porušil nepsané pravidlo polistopadové historie, neboť od roku 1989 žádný prezident na vrcholné setkání komunistů nepřijel a žádná vláda nebyla odkázána na jejich hlasy. „Vnímám to jako překročení mantinelů, ve kterých jsme se od listopadu 1989 pohybovali. Oslovení ‚soudruzi a soudružky‘ od prezidenta je pro mě mrazivé symbolické gesto,“ řekl ČTK místopředseda ODS Martin Kupka. Má Kupka pravdu? A co Zemanova neúčast při sobotní bohoslužbě ve svatovítské katedrále u příležitosti návratu ostatků kardinála Josefa Berana do vlasti?

Martin Kupka má stoprocentní pravdu. Zeman do toho možná spadl tak trochu nevinně, protože zřejmě neměl vliv ani na datum sjezdu komunistů, ani přivezení ostatků kardinála, ale myslím, že je rád, že to tak vyšlo. Libuje si přece v provokování! Naštval jak ty, kteří si myslí, že měl být na bohoslužbě, tak komunisty tím, co jim na sjezdu říkal. Je ve svém živlu. Osobnost kardinála Berana není důležitá jenom pro katolíky, ale pro celý český národ, je symbolem boje proti komunismu. Prezident měl přizpůsobit svůj program a bohoslužby se zúčastnit právě z tohoto důvodu a samozřejmě nejít na sjezd komunistů. Ale je to Zeman, jakého známe, žádné překvapení. Snad bych se jen rád zeptal mnoha pravicově smýšlejících voličů Zemana, jimž připadali ostatní kandidáti na prezidenta příliš levicoví, tohle jste opravdu chtěli?

Co říkáte na to, že Andrej Babiš není od podzimu schopen dát dohromady kabinet, jenž by podpořila většina Poslanecké sněmovny? Je to snad jeho neschopnost, neumí dělat ústupky, anebo má snad „za lubem“ něco jiného?

Andrej Babiš narazil na limity, které si sám stanovil. Nelze řídit stát jako firmu, v politice se musejí hledat kompromisy a musí mít také přece jenom nějaký ideologický základ a směr. Jestli dá kabinet dohromady, vyjde z toho značně potlučen. Hnutí ANO už je nyní poměrně nestabilní, na koaliční partnery i tiché podporovatele se bude moci spolehnout jen částečně. Jediné, co mu zbývá, jsou peníze. Je zřejmé, že se snaží nalákat voliče na masivní investice ve výši mnoha desítek miliard korun. Podle mne jediné východisko pro Babiše jsou předčasné volby. Koaliční kabinet je pro něj nutné zlo, ČSSD fikový list pro Evropskou unii, reálně bude vládnout s komunisty a SPD. S touto koaliční vládou se musí především zbavit svého stíhání, jakmile se mu to povede, vlády se zbaví a vyhraje další volby. To je jeho plán, já ale věřím, že mu nevyjde, že jeho hvězda zvolna pohasíná. Dokonce si myslím, že ani ta koalice nakonec nebude, věřím, že ji členská základna ČSSD nedopustí.

ČSSD by ráda odstranila z postu místopředsedy Sněmovny lídra SPD Tomia Okamuru. Je to jedna z podmínek socialistů na účasti ve vládě. Sociálním demokratům totiž vadí, že ANO by mohlo hlasovat společně s „okamurovci“ za zády sociální demokracie. Neklade si ČSSD nepřekonatelnou podmínku? Demokracie je přece založena na volné soutěži politických stran a SPD ve volbách byla úspěšnější nežli ČSSD...

Ta podmínka není nepřekonatelná. Složení vedení Sněmovny určují vítězové, o funkcích se hlasuje, i to je demokracie. Obsazení postů místopředsedů je spíše zvyklostí, ale je samozřejmě pro demokracii dobré, když reprezentuje i opozici. Postoj ČSSD chápu, ale je to jenom šidítko. Ať nelezou do Babišovy náruče a nemusejí si dělat starosti s Okamurou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…