Konec Bohuslava Sobotky. Budeme se hodně divit, kdo bude vládnout, sleduje Vlastimil Tlustý „fackovačku“ mezi Zemanem a panem premiérem

02.02.2016 4:40

ROZHOVOR Za normálních okolností by Zemanovy výroky byly považovány za hranicí únosnosti, potvrzuje bývalý vlivný politik ODS, exministr financí Vlastimil Tlustý. „Je to vymknuté z kloubů přesně jako celá česká politika,“ vysvětlil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, proč v souboji prezidenta s premiérem nevidí nic mimořádného. Ale upozorňuje na to, že v politice platí: když se dva perou, třetí se směje.

Konec Bohuslava Sobotky. Budeme se hodně divit, kdo bude vládnout, sleduje Vlastimil Tlustý „fackovačku“ mezi Zemanem a panem premiérem
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

Anketa

Co bude na konci roku 2018 dělat Miloš Zeman?

hlasovalo: 24109 lidí

Prezident Miloš Zeman čím dál častěji kritizuje premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Jaké to může mít následky pro sociální demokracii?

Není to nic nového. Já bych řekl, že to je starý příběh. Začal už před třinácti lety, v roce 2003, kdy vztahy mezi nimi se staly rivalskými, přestože byli původně kolegové ze sociální demokracie. A generace dnešních Sobotků i Grossů byly vlastně Zemanovy děti, které se staly politiky pouze a jenom proto, že v roce 1996 dokázal z bezvýznamné sociální demokracie udělat jednu z nejsilnějších politických stran. A řekl bych, že Miloš Zeman logicky jako každý otec zakladatel předpokládal, že se dočká nějaké loajality nebo možná dokonce vděčnosti, a protože se jí nedočkal, a vyvrcholilo to v roce 2003 neúspěšnou kandidaturou na prezidenta republiky, se ty vztahy dostaly do dnešní podoby. Považuji za logické, že otec zakladatel předpokládal, že by jeho následovníci měli jít v jeho šlépějích, a oni zase považují za potřebné demonstrovat, že mají jiné názory a že otec zakladatel je jim ukradený.

Ale nepřesvědčil jste se vy osobně, ale i mnozí další v ODS i jiných stranách, že politika opravdu není o vděčnosti? Není běžné, že dochází na politické scéně k nějakému vývoji a že v nových podmínkách noví lidé v politických stranách přicházejí s novými postoji, názory, které na to reagují?

Já tuhle otázku vnímám docela citlivě, protože něco takového postihlo také ODS. Ten příběh je velice podobný příběhu Václava Klause a jeho pokračovatelů. Myslím, že jde o principy. Když se například politická strana obává diktátu z Bruselu, což byla charakteristika klausovské ODS, je dost těžko představitelné, že přijde éra, že se z takové strany stane pravý opak. Tedy strana, která naopak nadbíhá Bruselu a vítá diktát z Bruselu směrem k České republice. Takové veletoče mají otcové zakladatelé právo kritizovat.

Jaký ideový nebo programový veletoč podle vás udělala sociální demokracie oproti době, kdy ji vedl Miloš Zeman?

Je pravda, že sociální demokracie patřila a stále patří k těm eurohujerským.

Neudělal veletoč spíš prezident, který před třemi roky s pompou věšel na Hrad vlajku Evropské unie a dnes kritizuje Sobotkovu vládu, že se nepřipojila k žalobě proti Bruselu?

Přesně tak. Pamatuji se, že ještě relativně nedávno byl Zeman vášnivým prosazovatelem eura. Tak honem přemýšlím, v čem je v sociální demokracii odklon od otce zakladatele. Možná je to jen osobní vztah, možná je to prostě jen v tom, že si Zeman myslel, že si v sociální demokracii udrží vliv a poměrně záhy po té prezidentské volbě o něj přišel. Ale ono jen to, že sociální demokracie nepodpořila svého otce zakladatele v kandidatuře na prezidenta, může být důvodem ke stále ještě trvající roztržce mezi Milošem Zemanem a Bohuslavem Sobotkou.

Mezi Václavem Klausem a jeho následovníky nebyly také nijak vřelé vztahy, ale nikdy jako prezident veřejně nezesměšňoval předsedu ODS ve funkci premiéra, jak to dělá neustále Miloš Zeman. Prostě se vzdal čestné funkce předsedy ODS a nanejvýš kritizoval některé krokytřeba zvyšování daní, nebo se odmítal podepsat pod Lisabonskou smlouvu. Myslíte si, že je přijatelné, aby prezident takovým způsobem znevažoval premiéra, jak to dělá Miloš Zeman?

Chování prezidenta a prezidentů, které jsou a budou asi ještě přímo voleni, je třeba vnímat jako chování politického subjektu, skoro bych řekl jako politické strany, protože jsou přímo voleni, nemohou nemyslet na to, kdo je bude volit příště. Prostě zavedením přímé volby se prezident stal politikem, který dělá politiku na svůj vlastní účet, jako kdyby ji dělal předseda strany na svůj účet. Je evidentní, že je to dáno tímto principem. A jestli to v tomto případě už nejde za hranice korektního politického souboje? Já bych řekl, že ta česká politika je ve všech směrech tak vymknutá z kloubů, že takhle se v této době v Čechách politika dělá, takže mi nepřijde, že by to šlo za hranu toho, co se odehrává. Vzpomínám si, že mně osobně připadaly také některé komentáře Bohuslava Sobotky na adresu prezidenta nevybíravé. Už přesně nevím, co to bylo, jen si pamatuji, že jsem si říkal, že by se premiér také nemusel do prezidenta tak trefovat, byť na věc má odlišný názor. Je to vymknuté z kloubů přesně jako celá česká politika, takže nic mimořádného. Za normálních okolností by Zemanovy výroky samozřejmě byly považovány za hranicí únosnosti. Ale ještě chci upozornit, že jestli něco v politice platí, pak to, že když se dva perou, třetí se směje. A tenhle souboj mezi dvěma sociálními demokraty – Zemanem a Sobotkou – povede k tomu, že vyhraje někdo třetí. Kdo to bude, to se neodvažuji říci, ale pokud jsem v politice něco viděl, tak je to naplňování tohoto přísloví.

Nemohou prezidentovy útoky na premiéra hodně poškodit sociální demokracii jako stranu?

Stroprocentně ji to poškozuje a poškodí ji to ještě víc. V podstatě to od ní odvádí její voliče. To je naprosto evidentní efekt. Na tom, že se dnes sociální demokracie pohybuje na úrovni kolem dvaceti procent, se tahle rivalita už projevuje a bude se projevovat ještě víc. Mimochodem i tady je jistá podobnost s tím, čím prošla ODS. Sociální demokracie je evidentně v tuto chvíli na sestupné trajektorii, a dělá to nejen tento souboj prezident versus premiér, dělá to podle mne v tuto chvíli hodně nevyjasněný názor ke kardinálním otázkám – vztah České republiky k Bruselu, migrační krize, kde je prostě vidět, že uvnitř sociální demokracie je úplné spektrum názorů od jasného ano až po jasné ne. A premiér Sobotka se pokouší mezi tím tančit, ale když jde o tak zásadní otázky, tanec mezi vejci moc nepomáhá. Takže vidím sociální demokracii i pod vlivem vztahu k Bruselu na sestupné trajektorii.

Není problém v tom, že premiér Sobotka a řada ministrů sociální demokracie mají umírněnější postoj k Evropské unii i migrační krizi, ale většina voličů má podobně vyhraněný, tedy zásadně negativní postoj jako prezident Miloš Zeman? Může to hrát roli?

To je přesně důvod, že v tom jejich souboji neslábne prezident, ale slábne sociální demokracie.

Koho jste myslel tím třetím, kdo vyhraje, když se dvaprezident a premiérperou? Myslíte si, že z toho profituje Andrej Babiš a jeho hnutí ANO, zvlášť když Miloš Zeman se s Babišem stále víc sbližuje?

Spojenectví mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem je čistě účelové. To znamená, že vyhovuje v tuto chvíli oběma stranám. Nejsem schopen samozřejmě odhadnout, jak dlouho bude toto účelové spojenectví fungovat, ale je zřejmé, že dnes byl takový pakt uzavřen. Ale je to pakt typu „Ribbentrop a Molotov“, to jsou z principu velcí konkurenti, velcí rivalové, takže jejich pakt nebude trvat dlouho, přijde den, kdy nebude existovat. Nevím, kdy se tak stane. Pravděpodobně až po prezidentských volbách.

Spekuluje se o tom, že přepřahat se bude i v čele KSČM. Objevují se názory, že kdyby se stal předsedou Josef Skála, mohli by komunisté také ukousnout část voličské základny sociálním demokratům. Co si o tom myslíte?

Já bych k tomu věštecky řekl jen to, že si jsem téměř jist, že se budeme po příštích sněmovních volbách divit, jaké vládní koalice jsou ty nejpravděpodobnější a kdo by po těch příštích volbách mohl vládnout. Myslím, že to pro leckteré voliče může být velké překvapení.

Napadá vás nějaká taková možnost, která by byla pro voliče překvapivá?

Napadá mne možná koalice, nechci říkat, jaká to je, nechci sdělovat takové pesimistické vize veřejnosti. Jen obecně bych vzkázal voličům, aby pečlivě sledovali, kdo ke komu inklinuje, i když o tom záměrně nemluví, protože to nechce voličům sdělit. Kdo jsou vlastně nejbližší partneři po příštích volbách? Já to ve vhodnou chvíli řeknu, ale dnes mi to připadá ještě předčasné.

Jak tedy vidíte budoucnost sociální demokracie, když z jedné strany do ní kope prezident a z druhé strany ji podrývá koaliční partner Andrej Babiš?

Přece jen z té vize něco řeknu. Myslím si, že je vysoce pravděpodobné, že v příští koalici sociální demokracie nebude.

A to by byl asi konec i Bohuslava Sobotky.

Jakmile se mu nejpozději přihodí toto, tak odchází do dějin.

Na rozdíl od Miloše Zemana, o němž se obecně tvrdí, že pokud mu zdravotní stav umožní znovu kandidovat, téměř jistotu, že bude znovu zvolen prezidentem. Vidíte to stejně?

Teď má Miloš Zeman rozehranou situaci tak, že pokud se nestane něco mimořádného, odvážil bych se tvrdit, že pokud bude kandidovat, tak bude zvolen. Možná, že mnoho lidí se mnou nebude souhlasit, neboť chce přímou volbu prezidenta, ale netuší, včetně těch, kterým se to líbí, jakou cenu za to platíme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…