Kontrolovat mají úřady, nikoliv občané, míní předseda Svobodných

10.01.2022 9:51 | Rozhovor

Každý musí nést odpovědnost za své vlastní zdraví a rozhodnutí. To je podle Libora Vondráčka, předsedy Svobodných hlavní důvod, proč odmítá jakýkoliv nátlak na povinné očkování. Zároveň se s rozpaky dívá na první kroky vlády Petra Fialy. „Mohlo by se zdát, že současná vláda je v mnoha ohledech podobná vládě minulé. Očekával jsem, že nová vláda by mohla začít co nejdříve odebírat klacky, které pod nohy podnikatelů naházela vláda předchozí. Ale to se zatím neděje a já doufám, že to bude brzy napraveno,“ doufá Vondráček, který zároveň burcuje k tomu, že bychom měli přestat chodit v kruhu a měli bychom se naučit s covidem-19 normálně žít.

Kontrolovat mají úřady, nikoliv občané, míní předseda Svobodných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček, předseda Svobodných

Vláda rozhodla o zkrácení karantény a izolace na pět dnů. Je to podle vás krok správným směrem?

Těžko říct, jestli je pět dnů správná doba, po kterou má být člověk v izolaci, když je mu detekováno onemocnění covid-19. Já bych to nechal na odbornících, aby určili správnou délku této doby. Ale politici by si měli odpovědět na otázku, jestli je s ohledem na náš právní řád v pořádku, aby byli do karantény či izolace posíláni lidé, kteří jsou bezpříznakoví. Již dnes můžeme sledovat vývoj v zemích, kde se omikron začal šířit mnohem rychleji a kde právě posílání lidí do karantény přineslo velké problémy, zejména pak v případě zdravotníků a dalších členů integrovaného záchranného systému. Například ve Velké Británii začal kolabovat záchranný systém právě proto, že se bezpříznakoví lidé posílali do karantény. Domnívám se proto, že bychom stejné chyby u nás v České republice opakovat neměli a měli bychom se zamyslet nad tím, jestli necílit na jiný faktor, než je počet pozitivně testovaných lidí. Myslím tím hlavně snížení počtu lidí, kteří leží v nemocnicích nebo kolik lidí umírá na covid-19.  

Kabinet zároveň nařídil všem zaměstnancům povinné testování, a to dokonce dvakrát týdně a bez ohledu na očkování. Co si o tom myslíte?

Je určitě správně, že když už vláda něco nařizuje, tak měří všem stejným metrem. Je tedy v pořádku, že se budou testovat jak očkovaní, tak neočkovaní lidé. Není ale v pořádku, když vláda nařizuje testování zdravých lidí, protože tím pouze způsobí to, že zdraví lidé prosedí nějaký čas v karanténě. Dnes přece již máme dostatek informací o onemocnění covid-19 a víme, že toto plošné testování v minulosti prostě nezafungovalo, že jde podle názoru mnoha odborníků o peníze vyhozené z okna, které nakonec zaplatí daňový poplatník bez ohledu na to, zdali jde o rozpočet zdravotní pojišťovny nebo státu. Jsem přesvědčený o tom, že cestou jsou cílená opatření tak, jak je popisuje například profesor Beran.  

Po středečním jednání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek oznámil, že do karantény budou v případě rizikového kontaktu s nakaženým muset nově nastoupit také očkovaní lidé, pro které doposud platila výjimka. Jak vnímáte tento krok?

Ministra Válka určitě můžu pochválit za to, že se rozhodl všem měřit stejným metrem, pokud jde o testování a karantény. Nechválím ho ovšem za to, že stále nezrušil vyhlášku, která zavádí povinné očkování například u zdravotníků, kterým vláda dává nůž na krk. Buď se naočkujete nebo přijdete od 1. března o práci. Přece všichni dobře víme, že na nedostatek zdravotníků jsme dojeli již v minulosti a dnes se mi zdá, že politici tomu jdou opět naproti. Stejný problém vidím v případě zdravotnických škol, na kterých je některým studentům zakazováno studovat jen proto, že nejsou očkovaní. Vždyť to nám zadělává na budoucí problémy a nedostatek zdravotníků. Bylo by určitě dobré, kdyby tito lidé nemuseli dále žít v nejistotě, nemuseli dále čekat, jak se k povinnému očkování postaví ministr Válek a jestli je skutečně férový chlap,tak se zrušením povinného očkování nebude nadále otálet. Proto prosím pana ministra, aby dále neotálel. Toto už není legrace, není možné čekat do poloviny února, protože za více než měsíc může dojít k velkému odlivu těchto lidí ze zdravotnictví.  

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…