Krátkozraké a hloupé! Gazdík se opřel do premiéra kvůli Ukrajině a Rusku

28.09.2014 13:32

ROZHOVOR Hloupost, krátkozrakost. Trpíme ztrátou paměti a nevážíme si svobody. To, že jsme se ještě nedokázali vyrovnat s komunistickou minulostí, si myslí poslanec Petr Gazdík (STAN/TOP 09). „Německo se umělo vypořádat s nacisty. My se s komunisty vypořádat neumíme,“ uvedl také v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Místopředsedu sněmovny zvedlo ze židle páteční rozhodnutí sněmovny o tom, že ministři nemusí mít čisté lustrační osvědčení.

Krátkozraké a hloupé! Gazdík se opřel do premiéra kvůli Ukrajině a Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Na páteční rozhodnutí, kdy poslanci schválili mimo jiné i to, že ministři nemusí mít čisté lustrační osvědčení, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek reagoval také slovy: „I ten nejhorší bolševický šmejd může být ministrem vnitra.“ Co si o rozhodnutí sněmovny myslíte vy?

Je to špatně. Z diskuzí, které proběhly, a z toho, co vidíme kolem sebe, je zřetelné, že jsme se ještě se svou komunistickou minulostí stále nedokázali vyrovnat. V pátek zazněla řada myšlenek například o tom, že v Bundestagu by 25 let od konce druhé světové války něco takového nebylo možné. Německo se umělo vypořádat s nacisty. My se s komunisty vypořádat neumíme.

Nabízí se vysvětlení, že v celé věci šlo zejména o minulost vicepremiéra Andreje Babiše, který nemůže dostat čisté lustrační osvědčení…

Nerad bych někoho podezříval, že chtěl dělat problémy. Zákony se nemají dělat kvůli jednomu člověku. Pozměňovací návrhy určitě nikdo nedával proto, aby chtěl poškodit pana Babiše. On už ministrem jmenován byl. Dění ve sněmovně je v tomto směru celkem symbolické. Ve čtvrtek jsme řešili, zda někomu, kdo v roce 1989 mlátil ženy a děti obuškem na Václavském náměstí, se může, nebo nemůže říkat „komunistický fízl“. Sněmovna se k tomu neuměla postavit. V pátek jsme řešili lustrační zákon a opět se k tomu sněmovna nedokázala postavit. Podivnou roli sehrála KDU-ČSL, která byla tradičně ve dvojím postavení. Na jednu stranu se poslanci tvářili tak, že si nepřejí, aby mohli být ministři zároveň i bývalými spolupracovníky StB, ale na druhou stranu tohle svým hlasováním způsobili.



Jak si vy vysvětlujete, že je možné, aby se přijalo rozhodnutí, které mimo jiné popírá i odpovědnost za spolupráci s StB?

Jsem už nějakou dobu v Parlamentu a možné je leccos. To je spíš otázka pro členy KDU-ČSL, aby vysvětlili to, že i když tvrdí, že jsou pro to, aby ministři museli mít čisté lustrační osvědčení, svým hlasováním způsobí přesný opak. Oni vám určitě nějaký zábavný důvod nebo výmluvu dodají. Bylo ale také ve sněmovně řečeno: „Strom se pozná po ovoci.“

Přichází nová doba?

Část společnosti strašně rychle zapomněla. Dnešní doba je příliš uspěchaná. V každodenním shonu každý řešíme své osobní problémy a nepřemýšlíme nad věcmi, které jsou obecnější, nevážíme si příliš své svobody. Premiér je schopen svými výroky v souvislosti s krizí na Ukrajině vyměnit svobodu za export našich potravinářských výrobků. Považuji to za krátkozraké a hloupé. Není úplně otřepaná fráze, když se říká, že národ, který se nepoučil ze své vlastní historie, je odsouzen si ji zopakovat.



V souvislosti s mezinárodními konflikty a děním na Ukrajině se hovoří o vlivu Ruska. Hrozí nám ohrožení demokracie i kvůli těmto vlivům?

Úplně si nemyslím, že by na naši situaci mělo vliv Rusko. Spíš jde o náznaky. Rusko nedodržuje smlouvy, vojensky se vměšuje do krize na Ukrajině. Něco velmi podobného se dělo v Sudetech v České republice. Když si vezmu projev Hitlera v Mnichově v roce 1938, tam také nabádal sudetské Němce k tomu, aby vyháněli české obyvatelstvo ze Sudet. Situace se na Ukrajině opakuje. U nás se opakovala v roce 1968. Trpíme ztrátou paměti. Bohužel větší část našeho obyvatelstva řeší spíš přízemnější věci své existence a nad svou svobodou a nad tím, co vlastně máme, se nezamýšlí. Dokladem toho je i můj páteční spor s premiérem.

Máte na mysli docházku pana premiéra Sobotky a jeho vzkaz z předvolební kampaně…

Je to samozřejmě jeho ostuda, že nechodí do sněmovny, ale nejde jen o to. Bylo přítomno málo koaličních poslanců a my jsme pomáhali prosazení zákona o EIA, kde nám hrozí Evropská unie, že pokud nebude schválen, tak nedostaneme stovky miliard z evropských fondů. Ministr životního prostředí prosil poslance, aby měli rozum. Jako opozice jsme se zachovali velmi rozumně. To samé se opakovalo se zákonem o vojenském historickém materiálu, který byl schválen hned v prvním čtení. Takových věcí tam byla celá řada. Řídil jsem ve čtvrtek sněmovnu od půl osmé ráno do devíti večer a měl jsem toho už opravdu plné zuby. Pan premiér pak vzkáže, že se máme raději vydat mezi lidi a přestat existovat ve skleníku. Kdybychom ho poslechli, tak v pátek neprošlo zrušení zdravotnických poplatků. Je to znevažování sněmovny. Jen za poslední dny jsme udělali obrovský kus práce a přitom nás pan premiér jako poslance vyzývá, abychom tam nechodili a raději hovořili s lidmi. Já osobně mluvím s lidmi dost často. Pan premiér by se měl vzpamatovat a nechodit mezi lidi jen v době předvolební kampaně a když zasedá sněmovna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…