Langšádlová nebo Lipavský v čele ministerstva? Zkušený exposlanec SPD je zná a řekl nám k nim své

21.11.2021 0:01 | Rozhovor

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Větší napětí, nechci říct zrovna nenávist. Kolegiální vztahy se stále více vytrácejí,“ bilancuje osmileté působení v Poslanecké sněmovně dnes už bývalý poslanec SPD Jaroslav Holík. „Dal jsem přednost mladším.“ A popisuje: „U nás je takové specifikum, že když je někdo ve Sněmovně, musí navrhnout nějaký zákon nebo alespoň změnu. Nevidím to jako nejdůležitější při práci poslance.“ Vyjádřil se také k plánovanému obsazení ministerských křesel.

Langšádlová nebo Lipavský v čele ministerstva? Zkušený exposlanec SPD je zná a řekl nám k nim své
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Langšádlová (TOP 09)

Ve volbách jste neobhájil poslanecký mandát. Jak jste vzal výsledky voleb?

Už se blížím k sedmdesátým narozeninám. Záměrně jsem se napsal na třetí místo kandidátky, abych dal přednost mladším. S tím, že se do Poslanecké sněmovny nedostanu, jsem trochu počítal.

SPD uhájila ve Zlínském kraji dvě poslanecká křesla. Oba poslanci jsou lékaři. Neurolog Jaroslav Dvořák už není nováčkem ve Sněmovně, ale jednička kandidátky doktor Vladimír Zlínský usedne do poslanecké lavice poprvé. Dvě křesla pro SPD v kraji. Jak hodnotíte výsledek?

Na to, abychom získali tři křesla, by musel být výsledek nad patnáct procent. Jako optimisté jsme tomu věřili, ale realita byla jiná.

Lékař Vladimír Zlínský vás ve Sněmovně nahradí. Věříte mu? Obstojí?

Ano. Jen to pro něj jako nováčka bude výrazně složitější. Ale má výhodu. Já se považuji za matadora a slíbil jsem, že mu budu pomáhat.

Na to se chci zeptat, jak budete dál v kontaktu s politickým děním?

Ve Sněmovně je velký přetlak lékařů. Jen SPD má čtyři lékaře a jednu zdravotní sestru. Zdravotní výbor je přeplněný. Doktor Zlínský se přihlásil do výboru pro životní prostředí. Kolegyně Maříková také. Byl jsem osm let místopředsedou výboru pro životní prostředí. Oběma budu dělat odborného poradce. Se Sněmovnou jsem se úplně nerozešel. 

Vím, jaká je práce poslance. Je to docela náročné. Každý je nakonec rád, pokud mu někdo z odborníků připraví materiály.

Co se týká životního prostředí, budeme se muset věnovat udržení vody v krajině a zpracování hlavně plastových obalů. Dokážeme je sesbírat, ale máme obrovské problémy s tříděním a recyklací. Pokud nebudeme řešit odpady, utopíme se v nich.

Vy jste zažil Poslaneckou sněmovnu v době premiéra Bohuslava Sobotky, pak už premiéra Andreje Babiše.  V Poslanecké sněmovně jste strávil osm let. Co vás napadá při bilancování?

Připadá mi, že za tu dobu je to stále náročnější. Jak mezi běžným obyvatelstvem, tak mezi poslanci začíná být stále větší napětí, nechci říct zrovna nenávist. Kolegiální vztahy se ale stále více vytrácejí. Pokud chceme vůbec něco řešit, nemohou se lidé soustředit jen na politické zastoupení.  

Co se vám podařilo, a co ne?

Každý bere Sněmovnu jako zákonodárný sbor. Ano. My máme ale zákonů příliš. Stačilo by jich daleko méně a jednodušších. U nás je takové specifikum, že když je někdo ve Sněmovně, musí navrhnout zákon nebo alespoň změnu. Nevidím to jako nejdůležitější při práci poslance.

Za nejdůležitější považuji být mezi lidmi, ptát se na jejich problémy a řešit je. To jsem se opravdu snažil. Celé dvě volební období jsem navštěvoval starosty i firmy. Ne vždy se mi samozřejmě podařilo jejich problémy vyřešit, ale navštívil jsem všechny obce v kraji. Jako nejdůležitější v činnosti poslance vnímám práci pro lidi a pro přírodu.  

Podoba nové vlády už je známa. Případně se debatuje o jediném jménu z těch, jež předložil budoucí premiér Petr Fiala prezidentovi. Co očekáváte od nového kabinetu?

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36256 lidí
Mám z nich rozpačitý pocit. Když jsem byl ve Sněmovně a tyto strany byly stejně jako my v opozici, stále zněl křik: je vysoká byrokracie, je potřeba snížit počet úředníků, je potřeba, aby na vedoucích místech byli odborníci. Najednou zjišťuji, že máme více ministerstev.

Nezlobte se na mě, ale jestli bude ministryní poslankyně Langšádlová nebo ministrem kolega Lipavský? Z jeho vystupování... Na ministerstvo zahraničí potřebujeme skutečného diplomata. Zahraniční politika je metoda jednání a hledání cest k sobě.

Dlouhodobě se věnujete životnímu prostředí. Teď ministerstvo získali lidovci. Pravděpodobně je bude zastupovat Anna Hubáčková, senátorka z jižní Moravy. Je to dobrá volba?

Nevím. Neznám ji. Přál bych si, aby našla správnou cestu. Nevím, co od ní očekávat. Určitě se s ní setkám. Doufám, že náměstci zůstanou na svých pozicích, že nedojde k dalšímu konfrontačnímu boji: ty půjdeš a vybereme někoho stranicky bližšího. To bych byl velice nerad. Znám je a jsou to lidé na svých místech.

Co se týká obsazení ministerstev, máte obavy z obsazení ministerstva obrany a zahraničí…

Raději bych viděl na těchto pozicích někoho zkušenějšího.

Ještě před volbami jste se poměrně kriticky vyjadřoval na adresu poslance Vlastimila Válka. A teď už je jasné, že bude ministrem zdravotnictví. Co vy na to?

Mé výhrady jsou stejné jako dřív. V žádném případě nepodceňuji covid, jen si myslím, že už se s ním zaklínáme a bereme jako alfu a omegu veškerého dění. To už je zveličené. Kolik Česká republika přijala opatření? Kolik bylo lockdownů? Místo toho, aby se nám počty nakažených snižovaly, zvyšují se. Asi děláme něco špatně. Ale, nejsem lékař.

Říkal jste, že budete podporovat poslance SPD poradenskou činností. Čemu se budete dál věnovat?

Náš rozhovor v podstatě začal tím, jak se cítím jako bývalý politik a jestli budu mít dost práce. Vím, že řada kolegů, kteří se dostali do této situace, ji nese těžce. Já mám naopak dojem, že práce je čím dál více. Mám rozepsané další knihy. Chci se věnovat motocyklům nejen vlastní konstrukce, ale také renovaci veteránů. Starat se o přírodu, pečovat dál o označení studánek v regionu. Rád bych také, jak už jsem říkal, zkušenosti, které jsem ve Sněmovně získal, předal dalším lidem. Mám toho před sebou hodně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…