Letošní volby budou nejdůležitější od roku ´89, říká jeden z nejzkušenějších politiků v Praze Dalibor Mlejnský

01.06.2017 11:17

ROZHOVOR „Ve volbách se ukáže, jestli si lidé přejí politiku, kterou představuje Andrej Babiš, nebo jestli větší podporu získají ‚standardní‘ strany. V každém případě jsme svědky zajímavého politického vývoje. Andrej Babiš má v jednom stoprocentní pravdu, je produktem ‚standardních‘ politických stran. Ony ho stvořily,“ říká Dalibor Mlejnský za Jižní Město náš domov.

Letošní volby budou nejdůležitější od roku ´89, říká jeden z nejzkušenějších politiků v Praze Dalibor Mlejnský
Foto: red
Popisek: Dalibor Mlejnský

Brzy to budou tři roky, co jste opustil radnici Prahy 11 v pozici starosty. Jak se za tu dobu změnilo Jižní Město?
 
Bohužel se zastavil jakýkoliv rozvoj této části města. Pod heslem „nandáme to developerům“ vytáhli před minulými volbami do boje ti, kteří neměli pozitivní program. A to se odrazilo i v tom, že se nic nebuduje a přibývá problémů. Zní to neuvěřitelně, ale za dva a půl roku od komunálních voleb se na Jižním Městě nerealizovala žádná veřejně prospěšná stavba.
 
Bývalý starosta Prahy 11 Jiří Štyler měl v plánu odtrhnout Jižní město od Prahy a stát se samostatnou obcí, jaký je na to váš názor?
 
Je to výplod mozku nemocného člověka. Důkaz toho, že parta kolem Jiřího Štylera a senátora Ladislava Kosa umí pouze bořit a negovat. To jim šlo a jde dobře. V okamžiku, kdy obsadili radnici a měli Jižní Město řídit a budovat, zjistili, že to neumí. A tak začali hledat všechny možné výmluvy a důvody, proč to nejde. Začali hledat nepřátele, na které by své neumětelství svedli. Jednou za to mohl Mlejnský, pak ředitel městské policie, pak primátorka Krnáčová atd. Tak si vymysleli, že se všech zbaví tím, že odtrhnou Jižní Město od Prahy a založí si vlastní město, bez nepřátel a škodičů. Ono ale nejde pouze o tuto „úsměvnou“ záležitost s odtržením. Daleko větší problém nastal, když exstarosta Štyler oficiálně „lobboval“ proti zájmům Jižního Města a Hlavního města Prahy ve věci dostavby pražského silničního okruhu tím, že psal do Bruselu dopisy proti výstavbě této zasadní dopravní stavby. Neuvěřitelně tím poškodil zájmy občanů celé Prahy. Zkuste si dohledat reakci primátorky Krnáčové na Štylerovo „lobbování“.
 
 
To uděláme. Díky. V jakém rozpoložení vlastně vnímáte současnou vládní krizi?
 
Zdravíčko mi slouží, rodina v pořádku. Tak dobrý. A vládní krize? A její další vývoj? Kde může každý z nás mít alespoň malinký vliv, to je až v okamžiku, kdy půjdeme znovu volit. Já alespoň vím, komu hlas nedat.
 
Co by podle vás situace dokázalo vyřešit?
 
Situaci vyřeší podzimní volby. Tam se ukáže, jestli si lidé přejí politiku, kterou představuje Andrej Babiš, nebo jestli větší podporu získají „standardní“ strany. V každém případě jsme svědky zajímavého politického vývoje. Andrej Babiš má v jednom stoprocentní pravdu, je produktem „standardních“ politických stran. Ony ho stvořily, díky nim se může vymezovat, kritizovat, manipulovat, nabízet „modré z nebe“. Zatím mu to vychází. Lidé nevolí Babiše, lidé volí proti „standardním“ stranám; a Babiš je alternativa.
 
Kdo měl podle vás ve sporu Sobotka, Zeman a Babiš navrch? 
 
Myslím, že navrch měl Sobotka, a to od okamžiku, kdy Zeman mával holí a začal překrucovat Ústavu. Kdo nakonec vyhrál, ukáží opět podzimní volby. Podle mého soudu to budou nejdůležitější volby od roku 1989.
 
 
Sám říkáte, že vás mrzí, že jste se nedovedl ztotožnit s vysokou politikou ODS, což byl ten pádný důvod, proč jste z ODS odešel. Jak se na to díváte nyní?
 
Pro mě byla ODS vždy v pozitivním slova smyslu spojena s osobou Václava Klause. Situace se začala měnit s nástupem „falešného a prázdného“ Mirka Topolánka a korunu tomu nasadil Petr Nečas se svým bojem proti kmotrům. Osobně jsem toto zažíval na pražském zastupitelstvu a již tehdy jsem říkal, že to je pro ODS cesta do pekel. Jak to dopadlo, všichni víme.
 
Jak vidíte situaci v ODS (v ČR i v Praze) nyní s odstupem času?
 
Detailně situaci v ODS neznám, mohu usuzovat pouze z veřejných zdrojů. V Praze je ODS úplně němá, nic neříká, nemá téma, není vidět. Ale možná je to záměr a platí, kdo nic nedělá, nic nezkazí. V současné situaci možná bude stačit určitá míra nostalgie ze strany voličů po dobách minulých, po samotné značce ODS. Osobně bych si přál, aby na politické scéně byla silná pravicová strana. 
 
Vaši kritici vám dávali za vinu, že jdete tak zvaně na ruku developerům. Na druhé straně stojí různá občanská sdružení, která bojkotují všechny nové stavby v blízkosti svého bydliště. Existuje nějaké rozumné řešení tohoto problému?
 

Anketa

Máte rádi Bohuslava Sobotku?

3%
97%
hlasovalo: 11925 lidí
Slovo developer, development, je účelově zprofanováno, ale ve svém významu znamená „vývoj, resp. rozvoj“. Development jsou soukromé finanční investice do rozvoje dané lokality. Chcete-li rozvíjet město, bez soukromých financí to dnes samozřejmě nejde. Nebo si někdo myslí, že nové byty, nové obchody, nové restaurace, nová zabavní centra, nové výrobní závody má stavět stát nebo obec nebo městská část? Soukromé investory pro rozvoj města potřebujeme. Z tohoto důvodu jsem za svého starostování „nešel na ruku developerům“, ale snažil jsem se jednat s investory, kteří chtěli investovat své prostředky do rozvoje Jižního Města. Nevím, co je špatného na tom, jednat se soukromými investory o dostavbě městského centra na Opatově, kde je v současné době nejošklivější stanice metra v Praze a nevzhledná zarostlá skládka stavebního odpadu z dob výstavby Jižního Města. Nevím, co je špatného na tom, jednat se soukromými investory o výstavbě zimního stadionu a sportovního centra v nevyužívaných areálech základních škol. Nebo jednat s investory o výstavbě (tam, kde to územní plán umožňuje) nových bytových domů. To není „jít na ruku developerům“, to je snaha o rozvoj městské části. Troufnu si říci, že je to povinnost každého starosty. Co se týká různých občanských aktivit, měl jsem možnost setkat se s celou řadou „aktivistů“ a většinou se z jejich strany jednalo především o zištné politické kalkuly typu: „budeme se u všeho odvolávat, budeme vše negovat, budeme strašit lidi masivní zástavbou, budeme všemu bránit a lidi nás budou volit“. Bohužel musím konstatovat, že tato strategie v součastnosti vychází. 
 
Doufám, že plánovaná změna stavebního zákona by situaci mohla částečně změnit a přiblížit nás ke standardům západní Evropy.
 
Mezi plány vaší strany „Jižní město, náš domov“ patří zavedení tramvajové linky na Jižní Město. Trasa byla navržena již v roce 2014, jaká je situace nyní?
 
Tramvajová trať na Jižní Město není náš plán, ale součást koncepce rozvoje hromadné dopravy v jihovýchodní části Prahy, tak jak ji zpracoval Dopravní podnik hl. města Prahy.
My se v současné době snažíme našim občanům tyto plány představit a získat od nich zpětnou vazbu, jak se na tuto problematiku dívají oni. Z mého osobního pohledu je výstavba tramvajových tratí veskrze městotvorná a našim občanům by přinesla zlepšení dopravního komfortu pro cestování do ostatních částí Prahy. Tramvaj na Jižní Město nemá být náhradou metra, ale rozšířením možností cestování.
 
Objevují se názory, že pokud tramvaje na Jižním Městě opravdu budou, tak způsobí kolaps, neboť pojedou po oblíbené objízdné trase dálnice D1. Čím byste přesvědčil o opaku?
 
To je další nesmysl z dílny exstarosty Štylera. Takže dle jeho názoru by komunikace uvnitř Jižního Města měly být objízdnou rezervou v případě kolapsu D1? Nesmysl. Děkuji, nechci!
 

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…