Levné Polsko? Doplatí na to. Poradce Fialy k výletům za jídlem

09.02.2022 13:54 | Rozhovor

V sousedním Polsku se vláda rozhodla pomoct občanům snížením zdanění základních potravin a pohonných hmot. Změny pro ParlamentníListy.cz komentuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. „Daňové změny v Polsku povedou ke zvýšení tamního schodku hospodaření. Vzniklý dluh bude nutné v budoucnu uhradit. Takže úspory, které dnes Poláci realizují, v budoucnu zase odevzdají státu,“ podotýká ekonom. Podle něj se v Česku cestou plošných změn nevydáme a opatření Fialovy vlády budou spíše adresná. V krátkodobém horizontu navíc polské slevy ohrozí české podnikatele v příhraničí, neboť české rodiny budou své peníze utrácet v Polsku. „Měli bychom postupovat s rozumem. Když si rodina zajede do Polska na nákup, tak bychom ji neměli buzerovat kontrolami,“ dodává Křeček k otázce, jaká by měla být reakce vlády na masové nákupní výlety.

Levné Polsko? Doplatí na to. Poradce Fialy k výletům za jídlem
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Polská vláda se snaží svým občanům ulevit zrušením DPH na základní potraviny a snížením daně na pohonné hmoty a energie. Je to podle vás v současné situaci krok, který může reálně nízkopříjmovým rodinám odlehčit?

Jedná se o plošné opatření, které pomůže všem polským rodinám. Dokonce můžeme říct, že vysokopříjmové rodiny s vyšší spotřebou na tomto opatření vydělají více než nízkopříjmové rodiny s nízkou spotřebou. Vedlejším efektem tohoto opatření je, že na něm vydělají i české rodiny, které budou moci nakupovat levněji v polských obchodech. To bude dělat vrásky na čele některým českým prodejcům kvůli ztrátě tržeb i českému státu kvůli výpadkům ve výběru daní.

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48686 lidí

Je to krok, který může krátkodobě pomoci v boji s inflací?

Ano. Na konkurenčních trzích budou muset obchodníci promítnout snížení daní do koncových cen, což bude bránit růstu inflace.

Může podle vás to, že některé potraviny a například pohonné hmoty jsou v Polsku nyní citelně levnější, přispět k nespokojenosti u českých voličů? Můžeme se dočkat i tlaku na vládu Petra Fialy, aby zavedla podobné změny?

Lidé v tomto případě mají možnost takzvaně hlasovat nohama. Jestliže se jim nižší ceny v Polsku zamlouvají, mohou tam vyrazit na nákupy. To jim pomůže víc než tlačit na českou vládu.

Mohou se tyto změny v delším časovém horizontu Polsku vymstít? Jak?

Daňové změny v Polsku povedou ke zvýšení tamního schodku hospodaření. Vzniklý dluh bude nutné v budoucnu uhradit. Takže úspory, které dnes Poláci realizují, v budoucnu zase odevzdají státu. Růst státního dluhu totiž většinou vede k růstu daní v budoucnu.

Bylo by z ekonomického hlediska žádoucí zavádět nyní podobné změny i u nás? Pokud budou nákupy českých rodin v polském příhraničí pokračovat, bude na tom tratit i český stát, jelikož se peníze nebudou utrácet u nás, ale v cizině. Může i toto být faktorem, který Fialovu vládu donutí uvažovat o podobných krocích?

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55307 lidí
Naše vláda se vydala cestou odpovědnějšího hospodaření, takže zavádění podobných změn nepředpokládám. Česká pomoc bude adresná a zaměřená na nejpostiženější skupiny obyvatel. Navíc je třeba brát v úvahu, že polské snížení daní má pouze dočasný charakter.

České regiony poblíž polských hranic mají už nyní problémy s ekonomickou výkonností, se zaměstnaností, ohroženi jsou podnikatelé atd. Může náhle zvýšená cenová propast mezi Českem a Polskem tyto neduhy nadále zhoršovat?

Bohužel ano. Polští obchodníci získali oproti českým daňovou výhodu. Ta je navíc podpořena historicky nejsilnějším kurzem koruny vůči zlotému. Tato kombinace bude české podnikatele v pohraničí poškozovat.

Již o víkendu byla česká média zaplavena zprávami o hotových nájezdech českých a slovenských spotřebitelů do polského příhraničí. Šlo nejen o velké nákupy potravin, ale někteří údajně oblehli čerpací stanice a tankovali stovky litrů pohonných hmot od obřích kanystrů. Lze předpokládat, že se později tyto pohonné hmoty někdo načerno pokusí prodat v Česku. Pokud pomineme zjevné bezpečnostní riziko vyplývající z převážení takových kanystrů v případě dopravní nehody, existuje zde i významnější ekonomické riziko pro český stát?

Jedná se o klasický příklad arbitráže, kdy lidé chtějí vydělat na velkých cenových rozdílech. Tomu samozřejmě není možné bránit. Pouze bychom měli dbát na dodržování stanovených pravidel. Například převoz nadměrného množství pohonných hmot není povolen.

Představují polské změny obecně zvýšené riziko toho, že se podnikaví Češi budou pouštět do přeshraničních arbitráží? Měla by vláda v souvislosti s tím reagovat například posílením hraničních kontrol?

Měli bychom postupovat s rozumem. Když si rodina zajede do Polska na nákup, tak bychom ji neměli buzerovat kontrolami. Podezřelé pašeráky, kteří jezdí tam a zpátky, je však na místě zkontrolovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…