Líbat nohy vagabundům? Hloupost sluníčkářů dosahuje vrcholu, brzy struna praskne, obává se spisovatel Murín

10.07.2020 8:28 | Zprávy

ROZHOVOR Kdejaký vagabund černé pleti nutí běžné chodce, zejména ženy, aby před ním poklekly, či mu dokonce líbaly nohy. I to v souvislosti s hnutím Black Lives Matter připomíná slovenský publicista a vědecký pracovník Univerzity Komenského Gustáv Murín. Z dění v USA má silný dojem, že se schyluje k nové občanské válce i proto, že hloupost sluníčkářů a lepšolidí ve funkcích dosahuje vrcholu. Už léta napínají strunu a vypadá to, že ta brzy praskne. Z událostí na slovenské scéně vysvětluje, jak se mohlo stát, že předseda Národní rady Boris Kollár zůstal ve funkci i po nařčení z plagiátorství v diplomové práci, ale všímá si i toho, jak se sluníčkáři požírají mezi sebou navzájem.

Líbat nohy vagabundům? Hloupost sluníčkářů dosahuje vrcholu, brzy struna praskne, obává se spisovatel Murín
Foto: Archiv GM
Popisek: RNDr. Gustáv Murín, CSc., slovenský přírodovědec, spisovatel a publicista

Spojené státy už několik týdnů čelí demonstracím a nepokojům, které vyvolala smrt černocha George Floyda. Co si o tamních událostech, které výrazně ohrožují znovuzvolení Donalda Trumpa prezidentem, myslíte?

Není to poprvé, ale poprvé už to má charakter černého rasismu. Kdejaký vagabund černé pleti nutí běžné chodce, zejména ženy, aby před ním poklekly, či mu dokonce líbaly nohy. A k tomu ten vandalismus a hromadné vykrádání supermarketů, vypalování policejních stanic, zapalování aut a dokonce i vražda zaměstnance obchodu, který se této lůze postavil. A všichni ti sluníčkářští starostové amerických měst před tím zavírají oči, policie je paralyzovaná, či dokonce ta městská v Minneapolisu rozpuštěna. V Seattlu obsadili anarchisté Capitol Hill, nechtějí tam policii, prý si budou dělat pořádek sami a starostka jen kývne hlavou, jako oslík. Do toho pohřeb Floyda, který nebyl žádné neviňátko, ve zlaté truhle?! Provokace na provokaci, tohle nedopadne dobře.

Mohlo by jít o podobný spouštěč dění jako sebevražda tuniského prodavače zeleniny, která v roce 2010 vyvolala v Tunisku celonárodní protesty, jež se postupně rozšířily do dalších zemí a spustily tak proces známý jako Arabské jaro? Nebo porovnáváme neporovnatelné, tedy demonstrace a pouliční bouře v autoritářských režimech a ve vrcholně demokratických Spojených státech?

No, zásadní rozdíl je v tom, že tzv. Arabské jaro řídila CIA a spřátelené tajné služby, které to měly pod kontrolou. Tady se černý rasismus a anarchie jejich bílých spojenců vymkla jakékoliv kontrole. Do popředí se dostala Antifa, známá ilegální skupina, která prý bojuje proti fašismu, ale fašistickými metodami. Nejhorší však je, že běží prezidentská kampaň a podvodník Biden – vzpomeňme na aféru jeho syna na Ukrajině – a demokraté obecně budou nadbíhat černošským voličům, a tedy dopustí i devastaci Spojených států. Naopak Trump váhá obrátit se na nečernošské obyvatelstvo s mobilizací proti anarchii. To by v případě vypuknutí občanské války získal mimořádné pravomoci, prezidentské volby by se odložily a on by měl větší šance v nich uspět.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…